Mergi la conţinutul principal

O lună fără medici de familie

* la fel se va întâmpla şi cu analizele medicale sau vizita la specialist * asta deoarece medicilor de familie le-a expirat vechiul contract cu Casa, iar pe cel nou nu l-au semnat, fiind nemulţumiţi de unele prevederi * totuşi, medicii brăileni promit pacienţilor că, şi în aceste condiţii, le vor acorda consultaţii gratuite * ieri, medicii se aşteptau ca în al 12-lea ceas să li se accepte propunerile şi să fie incluse în forma finală a contractului

Degringolada din sănătate îi bagă în agonie pe pacienţii cronici, care au ajuns pe marginea prăpastiei, riscând să nu mai poată beneficia de reţete compensate sau gratuite. De astăzi, bolnavii ar putea să cumpere medicamentele cu bani din propriul buzunar, dacă decidenţii din Sănătate nu vor găsi formula legislativă potrivită pentru ca medicii de familie să semneze noul Contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate.


Începând de astăzi, bolnavii ar putea rămâne fără medicamente compensate, analize gratuite sau bilete de trimitere la spital, pentru că medicii de familie nu mai au cadrul legal de a elibera aceste documente. Aceasta deoarece valabilitatea actului adiţional al Contractului cadru pe 2010, încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate şi în baza căruia le erau decontate serviciile, a expirat pe 31 mai. Nici până la data menţionată, normele de aplicare a noului Contractul cadru nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Ieri, până la închiderea ediţiei, medicii de familie brăileni nu cunoşteau decât proiectul postat pe site-ul CNAS, fiind nemulţumiţi de prevederile acestuia, însă sperau ca documentul final să le fie favorabil, astfel încât să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale.

Medicii de familie s-au declarat hotărâţi să nu semneze noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, susţinând că, dacă ar accepta noile prevederi, şi-ar parafa singuri falimentul cabinetelor. Deşi intrarea în vigoare a noului contract a fost amânată două luni, până pe data de 1 iunie, medicii de familie au refuzat semnarea actului, motivând că nu s-a făcut nicio schimbare în acest interval, dar au dat asigurări că, şi în aceste condiţii, îşi vor consulta gratuit pacienţii. "Regretăm că de mâine (n.r. 1 iunie), neavând cadru legal, nu vom putea servi pacienţii decât cu consultaţii, cu zâmbetul pe buze, ca de obicei, dar cu durere şi nemulţumire în suflet. Nu vom mai putea emite documente specifice relaţiei contractuale cu Casa de Asigurări: reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi de laborator, trimiteri către alte specialităţi. Mergem la cabinete, consultăm pro bono, singura disfuncţionalitate este că nu vom putea da reţete sau trimiteri", ne-a precizat dr. Dorina Tite, medic primar, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Brăila.

Apariţia normelor de aplicare a noului Contract cadru, aşteptată pentru 1 iunie, nu va însemna şi rezolvarea problemei reţetelor compensate. Medicii de familie au cerut un termen de graţie pentru a le putea studia în forma finală, înainte de a şti dacă vor semna sau nu noile contracte. "Aşteptăm 1 iunie, când este posibil să fie publicate normele, peste noapte, ca de obicei. La nivel naţional, s-a luat hotărârea ca, dacă apar normele în noaptea aceasta (n.r. marţi noaptea), să ni se dea un termen de graţie de 2-4 săptămâni, pentru a studia documentele, pentru că este posibil să fi intervenit modificări la forma lor finală , a explicat dr. Dorina Tite.

Parafă pe falimentul cabinetelor

Medicii de familie au anunţat, încă din martie, că nu vor semna Contractul cadru pentru 2011-2012, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie. Aplicarea lui a fost amânată de Ministerul Sănătăţii cu două luni, care s-au dovedit a fi inutile. În acest răgaz, medicii au sperat că vor putea modifica anumite articole. După ce au analizat proiectul normelor de aplicare a noului Contract-cadru pentru 2011-2012, ce ar trebui să intre în vigoare din 1 iunie, ei au ajuns la concluzia că acesta nu conţine nicio schimbare faţă de actul realizat pentru data de 1 aprilie. "Proiectul are prevederi dăunătoare pentru medicina de familie, pentru că scade foarte mult veniturile cabinetelor, cu până la 40%. În condiţiile acestea, circa 60% din totalul cabinetelor de medicină de familie, de la nivel naţional, vor intra în faliment. Personalul va fi disponibilizat, iar populaţia va rămâne fără asistenţă medicală", a explicat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societatăţii Medicilor de Medicina Familiei /Medicina Generală Brăila. La nivelul judeţului Brăila sunt 140 de medici de familie şi aproximativ 120 de cabinete.

Medicii de familie nu exclud posibilitatea să treacă spre sistem privat, fără să mai aibă contract cu Casa, iar atunci pacienţii vor fi cei care vor suporta din fonduri proprii serviciile medicale, fapt pe care nu şi-l doresc. "Dorim să ne continuăm activitatea, alături de pacienţi, pentru care avem toată disponibilitatea şi punem tot sufletul. Sperăm ca raţiunea să învingă până la urmă, iar problemele să fie rezolvate. Însă nu vom semna orice, pentru că nu dorim să semnăm falimentul cabinetelor medicale", a declarat dr. Dorina Tite.

Schimbări de ultim moment

Pe ultima sută de metri a negocierilor pentru normele de aplicare a Contractului cadru pentru 2011 - 2012 dintre asociaţiile profesionale ale medicilor de familie şi Ministerul Sănătăţii, acesta a început să cedeze şi să accepte unele din propunerile celor din medicina primară. Reprezentanţii MS au abrogat articolul care prevedea că, în cazul în care medicii de familie refuză să semneze contractul cu Casele de Asigurări de Sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară, lucru cu care medicii de familie spuneau că sunt şantajaţi ca să semneze contracul în forma care îi dezavantaja. În plus, nici numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se va mai ajusta în funcţie de gradul profesional, fiind reformulate şi reglementările privind sancţiunile pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Astfel, dacă până acum, la prima abatere de la contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă actul normativ prevede că pentru prima abatere constatată sancţiunea va fi avertisment scris, la următoarea abatere scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia se reziliează contractul încheiat între cabinetul medical şi Casa judeţeană de asigurări de sănătate.

Măsuri de internare aberante, propuse de CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea să modifice şi condiţiile în care românii pot fi internaţi în spitale, postând pe site-ul instituţiei, în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012, propuneri cu noile criterii. Acestea sunt atât de aberante, încât chiar Ministerul Sănătăţii a luat atitudine şi a comunicat că nu este de acord cu ele. Astfel, potrivit proiectului CNAS, începând cu 1 iunie, numai persoanele care se confruntă cu pierderea subită a conştienţei, a vederii sau auzului, care au puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă vor putea fi internate. De exemplu, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore, dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor. Potrivit aceluiaşi proiect CNAS, vor putea fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius ), cei cu sângerare abundentă şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.
Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în spitale. Conducerea MS consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat. "Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare, se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale", susţin reprezentanţii MS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro