Mergi la conţinutul principal

O lecţie memorabilă de muzică

Deliciile muzicii culte, cântată live, au fost degustate de aproximativ 300 de persoane care au venit la Concertul-lecţie susţinut de orchestra Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi la Teatrul "Maria Filotti" şi neobositul dr. Nicu Teodorescu, preşedintele Instituţiei Publice de Spectacole "Lyra". Cu patosul binecunoscut, el a deschis melomanilor brăileni o nouă cale către înţelegerea acestei celebre compoziţii, Uvertura "Leonora 3". Pentru a reda importanţa şi frumuseţea operei genialului Beethoven pe înţelesul oricui, dr. Nicu Teodorescu a citat din scriitorul francez Romain Rolland. "Sorbeam focul eroismului ce dă asalt hoardelor tulburi ale negaţiei, ale îndoielii, ale patimilor de moarte şi, din adâncul însuşi al înfrângerilor mele, aclam izbânda marii Armate. Când am îmbătrânit, am găsit în el deprinderea din ultimele opere, sufletul singur cu Dumnezeul său, care se joacă cu formele trecătoare şi-şi face sălaş în inima Fiinţei". Apoi, dr. Nicu Teodorescu a trecut la prezentarea uverturii "Leonora 3", a istoriei sale. Beethoven a scris o singură operă, "Leonora", care a fost reprezentată în 1805, moment pentru care Beethoven a scris uvertura "Leonora", un preludiu al operei, strâns legată de psihologia personajelor principale, de starea lor sufletească în momentele de vârf ale acţiunii. Ulterior, exigentul artist a dorit să aducă mai multă lumină asupra acestei uverturi şi a rescris-o, astfel încât a ajuns la "Leonora 3", compoziţie pe care o socotea perfectibilă, dar care, datorită structurii bine închegate şi a atmosferei simfonice de poem, a devenit nelipsită din programele concertelor, a mai spus dr. Teodorescu. După aceste explicaţii asupra subiectului, a oferit câteva explicaţii şi asupra modului în care trebuie interpretate pasajele muzicale, acestea fiind cântate chiar de orchestră. La finalul lecţiei, spectatorii s-au bucurat de audiţia acestei uverturi de la început până la sfârşit.

A urmat un excelent concert susţinut de pianistul Sandu Sandrin, care a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 21 de Mozart, finalizat în anul 1785. Concertul are trei părţi, cea de-a treia devenind celebră după ce a fost utilizată în 1967 ca ilustraţie muzicală pentru filmul suedez "Elvira Madigan", nume care devine un fel de "poreclă" a celebrului concert pentru pian şi orchestră. După o pauză scurtă, s-a revenit în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" pentru a asculta Simfonia nr. 1 de Beethoven, compusă în 1789, un punct de reper pentru clasicismul vienez matur. Dirijorul orchestrei a fost Liviu Buiuc.

De organizarea evenimentului s-a ocupat Instituţia Publică de Spectacole "Lyra", sprijinită de sponsori generoşi, de teatrele "Nae Leonard" din Galaţi şi "Maria Filotti" din Brăila, alături de Primăria Municipiului, Consiliul Judeţean şi Casa de Cultură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro