Incendiul care a afectat, la începutul acestei săptămâni, peste 300 de hectare - suprafaţă ce include şi luciul de apă al mai multor lacuri -, din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, a distrus numeroase cuiburi de păsări. Raţe, lişiţe, chiar şi lebede au avut de suferit, după ce focul a cuprins stufărişul unde cuibăriseră acestea. "Am fost luni la faţa locului şi am văzut foarte multe lebede zburând deasupra zonei afectate de incendiu. Se pare că o generaţie de păsări s-a pierdut din cauza focului. Ar fi bine ca un specialist în domeniu să exprime un punct de vedere autorizat în privinţa dimensiunii pierderilor suferite în rândul populaţiei de păsări", a spus, ieri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dumitru Popa. Acesta a cerut autorităţilor de mediu să facă o evaluare cât mai exactă a pagubelor pe care focul le-a produs în rândul faunei şi vegetaţiei.
Reamintim că incendiul din parcul natural a izbucnit în dimineaţa zilei de duminică, 18 martie, însă nu a putut fi stins până în cursul zilei de luni. Cauza producerii acestui incident încă nu a fost stabilită. Cert este că focul a afectat un teren privat din incinta Bălţii Mici a Brăilei. Terenul în cauză aparţine societăţii "Turexim" din Bucureşti şi se află sub regim de protecţie integrală, ceea ce înseamnă că pe respectivul perimetru nu sunt permise activităţi economice de niciun fel. Poliţia, Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe desfăşoară o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat pentru producerea incendiului.
Surprinzător este faptul că pompierii militari brăileni nu au intervenit pentru stingerea focului, incendiul fiind lichidat de paznicii parcului natural şi personalul Direcţiei Silvice Brăila, care au fost nevoiţi să tragă brazde cu ajutorul unor tractoare, pentru a împiedica extinderea flăcărilor. Directorul Parcului Natural Balta Mică a Brăilei ne-a declarat că a anunţat încă de duminică la prânz, la numărul de urgenţe 112, despre producerea incendiului şi despre faptul că acesta are o amploare destul de mare. Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila nu s-au grăbit, însă, să intervină. Maiorul Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU, ne-a declarat că nu s-a intervenit deoarece conducerea parcului natural nu ar fi solicitat sprijin. "La apelul efectuat la numărul 112, duminică, în jurul orei 13.00, ni s-a adus la cunoştinţă existenţa incendiului, însă nu s-a cerut sprijin din partea efectivelor inspectoratului, spunându-se că situaţia poate fi ţinută sub control de personalul amenajării silvice", ne-a declarat maiorul Stoian.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.