FC Steaua Bucureşti a depus la OSIM, la 30 decembrie 2014, o cerere de înregistrare a unei mărci ce are ca reproducere grafică o stea cu opt colţuri, galbenă cu contur albastru, pe care este scris FCSB, aceasta fiind publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, potrivit mediafax.ro.
Culorile revendicate sunt galben şi albastru. Cererea a fost publicată în Buletinul Oficial de Propietate Industrială. De la data publicării, "timp de două luni pot fi depuse observaţii (pe motive absolute de refuz - art. 5 din lege) şi opoziţii (pe motive relative de refuz - art. 6 din lege)", potrivit precizărilor de pe site-ul oficial al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Vechea marcă a revenit la Clubul Sportiv al Armatei
Instanţa supremă a anulat, la 3 decembrie 2014, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, prin această decizie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
Clubul de fotbal deţinut de Gigi Becali a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de cel dintâi. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
O cauză complexă
Printre pârâţii din dosar s-a numărat şi producătorul de vinuri SC Ostrovit SA. Instanţa supremă a decis şi anularea contractului de licenţă încheiat de această societate cu clubul de fotbal, în 2011, pentru folosirea mărcii Steaua pe eticheta unor produse.
CSA a înregistrat marca Steaua în anul 1996, iar în aprilie 1998, a fost creat clubul AS FC Steaua, ca organizaţie non-profit, prin desprindere de la Clubul Sportiv al Armatei. MApN a fost nevoită să renunţe la secţia de fotbal în urma unei hotărâri a UEFA, dar i-a împrumutat noului club creat palmaresul şi sigla, urmând a primi şi raportări financiare anuale.
Această desprindere s-a aflat în centrul a numeroase scandaluri în presa vremii, după ce preşedintele CSA de atunci, Cristian Gaţu, l-a demis pe Marcel Puşcaş din funcţia de şef al secţiei de fotbal, iar acesta din urmă a acuzat dur modalitatea în care a fost preluat noul club, potrivit tvr.ro.
Ulterior, transformarea AS FC Steaua în societate pe acţiuni, la începutul anilor 2000, a născut noi scandaluri, jurnaliştii din acea perioadă, susţinuţi, printre alţii, de Gheorghe Hagi, suspectând că Viorel Păunescu şi Gigi Becali au subevaluat cu rea-voinţă patrimoniul preluat de la Armată.
Discuţii fără finalitate
Oficialii celor două cluburi s-au întâlnit pentru a negocia termenii în care echipa de fotbal poate continua să folosească denumirea de FC Steaua. După întâlnire, cele două grupări au anunţat, într-un comunicat comun că au ajuns la un acord, valabil până la 15 decembrie 2014, astfel încât activitatea echipei de fotbal în Liga Europa şi în Cupa Ligii să nu fie afectată. Cele două părţi au precizat că vor continua după această dată negocierile privind folosirea mărcii de către FC Steaua.
În urma acestui litigiu, emblema FC Steaua nu mai apare pe site-ul oficial al clubului şi nici pe pagina de Facebook a echipei antrenate de Constantin Gâlcă.