Mergi la conţinutul principal

O expoziție care nu trebuie ratată de Sfintele Paști

* va fi deschisă publicului până în luna mai și include obiecte de o rară frumusețe provenite din Colecțiile de artă populară „Maria și Nicolae Zahacinschi și Iancu Mocanu * sunt expuse linguri decorative, ouă încondeiate și pictate și ceramică din mai multe zone ale țării, inclusiv ceramică de Horezu

 

 

 

Obiecte create în atelierele meșteșugărești populare și în gospodăriile țărănești, păstrate la Secția Etnografie și Artă Populară, sunt expuse acum în vitrine și își așteaptă vizitatorii la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian nr. 3.

Expoziția temporară „Meșteșuguri tradiționale de Sfintele Sărbători”, inaugurată de Florii, va fi deschisă publicului brăilean și nu numai până pe data de 28 mai 2023.

Expoziția include obiecte din Colecțiile de artă populară „Maria și Nicolae Zahacinschi” și „Iancu Mocanu”. Coordonator al Expoziției temporare „Meșteșuguri tradiționale de Sfintele Sărbători” este Gabriela Dorina Cloșcă, șef Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Brăilei „Carol I”.

La amenajarea expoziției și-au mai dat concursul: dr. Niculina Dinu, muzeograf - Secția Istorie Modernă și Contemporană, Elena Pandrea - conservator, Alina Mucuță - conservator și Raluca Tănăsache, restaurator în cadrul Secției Etnografie și Artă Populară.

Colecția de artă populară „Maria și Nicolae Zahacinschi” include ouă încondeiate și pictate din Argeș (Albești de Muscel, Corbi), Botoșani (Hudești, Mihăileni-Rogojești, Mileanca), Brașov (Bran, Poiana Mărului), Brăila (Ianca), Buzău (Bisoca, Lopătari, Mânzălești), Dâmbovița (Băleni - Români, Dărmănești, Vișina), Dolj (Drănic, Valea Stanciului), Hunedoara (Brad, Țebea), Iași (Deleni), Maramureș (Cupșeni), Olt (Oboga), Prahova (Salcia), Satu Mare (Vama - Oaș), Suceava (Putna, Breaza, Brodina, Ulma, Sucevița, Iacobeni - Ciocănești, Vatra Moldoviței, Moldovița, Moldova - Sulița, Pojorâta, Izvoarele Sucevei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei) și Vrancea (Nereju, Vidra).

De asemenea, colecția include ceramică din zonele Rădăuți - Suceava (Colibaba), Horezu - Vâlcea (Victor și Eufrosina Vicșoreanu), Oboga - Olt (Ogrezeanu), Vama - Oaș, Hălmăgel - Arad, Korund - Harghita și Garoafa - Vrancea.

Obiectele Colecției „Iancu Mocanu”, prezente în expoziția de la muzeu, este formată din linguri decorative din lemn, create în micile ateliere țărănești.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro