O conferinta despre lectia suferintei si a iertarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O conferinta despre lectia suferintei si a iertarii

Primul volum din acest ciclu, intitulat "Sa nu ne razbunati!" (ca parafraza la strigatul din temnita al martirului Mircea Vulcanescu), este dedicat marturiilor suferintelor românilor din Basarabia si a fost prezentat luni seara brailenilor, veniti în numar mare la biblioteca publica.
În prima parte a întâlnirii, monahul Moise a insistat pe ideea duritatii cu care rusii bolsevici au actionat dupa anul 1940 în Basarabia, prin promovarea unei politici salbatice de deznationalizare, în care tortura, crima si deportarile au fost metodele predilecte de distrugere a populatiei românesti. Rastignirea Basarabiei a început cu lovirea în spiritualitatea crestin-ortodoxa, dupa 1940 fiind distruse sau transformate în depozite si muzee ale ateismului (vezi Catedrala din Chisinau) peste 1.000 de biserici din totalul de 1.200. Monahul Moise a aratat ca sunt foarte putin cunoscute cazurile de mucenicie, în care preoti români ortodocsi au refuzat lepadarea de Hristos si au fost executati, asa cum a fost cazul torturarii si uciderii celor 35 de preoti, în 1941, la sediul NKVD-ului din Chisinau, sau împuscarea la Cahul a unui preot împreuna cu sotia si copiii. Crimele au fost urmate de arestari, colectivizari si de deportari salbatice a zeci mii de basarabeni în Siberia (perioada 1947 - 1952).

Majoritatea marturiilor sunt strabatute de ideea iertarii

De altfel, cea de a doua parte a conferintei a fost dedicata vizionarii unui prim film documentar de pe CD-ul ce însoteste volumul lansat, film în care sunt prezentate marturiile cutremuratoare ale femeilor basarabence (la vremea aceea copii de 8-9 ani) care au trecut prin experienta halucinanta a Siberiei. De retinut ca CD-ul respectiv mai include doua înregistrari despre detinutii politici basarabeni si despre foametea din Basarabia (în urma colectivizarii din anii 1946 - 1947).
În discutia finala a conferintei, invitatul Bibliotecii a explicat ca ceea ce impresioneaza cel mai mult în toate marturiile românilor care au suferit este lipsa atitudinii vindicative în fata ororilor prin care au trecut. Majoritatea marturiilor sunt strabatute, ca un fir rosu, de ideea iertarii care, asa cum sublinia monahul Moise, "în ultima instanta reprezinta o biruinta în duh asupra raului, o atitudine care izvoraste dintr-o puternica constiinta crestin-ortodoxa. De aici si alegerea titlului - «Sa nu ne razbunati!» - pentru aceasta serie de volume, pe care o vrem tiparita spre luarea aminte".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro