O cască revoluționară pentru persoane paralizate ar putea fi folosită în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O cască revoluționară pentru persoane paralizate ar putea fi folosită în România

Testat în 30 de spitale din Europa, un dispozitiv care ajută persoanele paralizate să îşi mişte mâinile ar putea fi folosit şi de pacienţi din România. Este vorba de o cască și de un sistem de electrozi prin care gândurile sunt transformate în impulsuri electrice. Sistemul a fost inventat de doi cercetători din Iaşi, însă finanţarea a fost asigurată de o firmă din Austria.

 

Mâinile paralizate ale unui pacient care a suferit un atac vascular cerebral se mişcă cu ajutorul stimulării electrice. Odată conectat la casca specială, creierul pacientului este scanat de calculator. Apoi, pacientul trebuie pur şi simplu să-şi imagineze mişcarea mâinilor. Ceea ce activează o serie de neuroni. Semnalele lor sunt preluate de calculator şi astfel se produce electrostimularea, iar mâna se mişcă.

„Învăţăm în calculator pe baza semnalelor EEG cum anume încearcă el să îşi imagineze mişcarea şi în funcţie de asta facem o hartă a creierului. Apoi utilizăm această hartă pentru a-l ajuta să mişte mâinele, oricare dintre ele cu puterea minţii”, a explicat profesorul universitar Marian Poboroniuc.

Un tânăr care a testat dispozitivul a explicat cum a fost prima dată când a testat echipamentul inovativ denumit RecoveriX. 

L-am testat, prima oară a trebui să mă gândesc, trebuie să-mi fac imaginea mâinii drepte sau mâinii stângi şi în momentul în care mă gândesc la mâna dreptă îmi activează mâna dreaptă electrozii care sunt pe muşchi şi fac exact ceea ce gândesc fără să controlez eu”, a explicat Dragoș Sardaru.

Ideile celor doi inventatori s-au materializat după ce o firmă din Austria a investit două milioane jumătate de euro în cercetare. În prezent, echipamentul este testat în 30 de spitale din Europa, iar cei doi inventatori vor să introducă sistemul şi în Romania.

„Eu fiind medic pe recuperare medicală mă interesează foarte mult recuperarea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale şi pare a fi un pas spre viitor”, a explicat cercetătorul. 

Tot cu ajutorul căştii cu electrozi, dar folosind alte softuri, cei doi profesori învearcă acum să găsească un canal de comunicare cu creierul unui om aflat în comă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro