O brăileancă stabilită de 15 ani în Italia candidează la alegerile administrative din Italia, ce se vor desfăşura în perioada 31 mai - 1 iunie. Aceasta doreşte să devină consilier în localitatea Palombara Sabina, situată aproape de Roma.
Povestea Valentinei Iconaru (simplă coincidenţă de nume cu semnatarul articolului - n.r.) este emoţionantă şi o lecţie de viaţă pentru noi toţi. Are 38 de ani, e necăsătorită şi nu are copii. A fost eleva Colegiului Economic "Ion Ghica", promoţia 1991-1995. S-a înscris la Facultatea de Drept din Galaţi, însă nu şi-a finalizat studiile, lucru pe care îl regretă acum. Provenită dintr-o familie modestă, mama ei fiind casnică, iar tatăl dulgher, a vrut să-şi câştige singură pâinea, aşa că a intrat în câmpul muncii. Banii pe care îi câştiga erau însă, insuficienţi. Într-o zi, s-a decis să-şi părăsească ţara natală, în speranţa unui trai mai bun printre străini. "Am plecat în anul 2000, când încă mai erau necesare vizele pentru a ieşi din ţară. Atunci m-a ajutat familia mea, din punct de vedere economic, chiar dacă tatăl meu, care lucrase deja în afara ţării şi cunoştea bine realitatea emigrării, nu era tocmai de acord. A fost un tată minunat, care a încercat tot timpul să ne mulţumească atât pe mine, cât şi pe fratele meu. Îmi lipseşte enorm în fiecare clipă. Odată ajunsă în Italia, am înţeles destul de repede motivul pentru care tata nu era de acord. Dar eram deja aici şi trebuia să fac ceva pentru a trăi. A fost foarte greu, dar cu timpul am reuşit să îmi găsesc un loc de muncă bine plătit, care să îmi dea posibilitatea de a creşte din toate punctele de vedere", a povestit Valentina pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei". Astăzi, este responsabilă de una dintre secţiile unei fabrici care face catering către companiile aeriene şi se declară foarte mulţumită.
Ideea de a candida la alegerile administrative din Palombara Sabina s-a născut dintr-o serie de situaţii neplăcute prin care au trecut şi trec în continuare românii stabiliţi în zonă. "Ideea mi-a venit după ce aici, în orăşelul în care locuiesc, au avut loc mai multe furturi, iar majoritatea îi acuzau pe români că ar fi făptaşii, chiar dacă autorii furturilor nu au fost prinşi niciodată. Mi-am spus atunci că e momentul să fac ceva bun pentru comunitatea noastră, să arătăm tuturor că suntem oameni de cuvânt, oameni care nu vor altceva decât să trăiască în linişte. Dacă printre noi mai sunt şi «ăia care fură», asta nu înseamnă că toţi suntem hoţi. Comunitatea românească de aici are un număr de 750 rezidenţi şi, probabil, alţi 200 non rezidenţi, ca atare nu ne poţi pune pe toţi în acelaşi sac. în mijlocul nostru sunt persoane care şi-au făcut un nume prin activităţile pe care le desfăşoară, iar faptul de a fi numiţi «ăia care fură» e dureros. Aşadar, m-am gândit că dacă această comunitate ar avea un exponent care să îi reprezinte la nivel local, lucrurile ar merge un pic mai bine. Nu este uşor să strângi toate aceste persoane într-un grup unit, mai ales că nimeni nu a făcut asta până
acum aici. Dar merită să încerci, pentru o bună cauză, iar dacă acum nu va fi posibil intenţionez să fac acelaşi lucru la următoarele alegeri", ne-a mărturisit brăileanca.
Printre proiectele pe care le are pentru românii stabiliţi în Palombara, se numără ajutorarea familiilor cu venituri mici pentru a plăti costul lunar al grădiniţelor private, în condiţiile în care locurile la unităţile preşcolare de stat sunt limitate, înfiinţarea unui birou unde fiecare persoană poate merge pentru a expune şi a încerca să rezolve problemele la nivel birocratic, dar şi înfiinţarea unei biserici ortodoxe în zonă.
Brăilencei îi este foarte dor de locurile natale, dar se declară dezamagită de felul în care evoluează lucrurile în Brăila. Ia în calcul întoarcerea definitivă în ţară numai în condiţiile în care "oraşul meu îmi va oferi posibilitatea de a avea un loc de muncă, de pe urma căruia aş putea duce un trai decent". Când vine acasă în vizită, se întristează din cauză că nu vede Brăila schimbată. Întrebată dacă şi-ar dori să devină consilier local municipal în Brăila, Valentina Iconaru a răspuns: "Mi-ar plăcea tare mult să ajut oraşul în care m-am născut şi am trăit 24 de ani. Din păcate, nu ştiu cum mai poate fi ajutat acest oraş. În fiecare an vin acasă şi nu văd mari schimbări, din contră, aud mereu numai lucruri negative...se închide fabrica x, fabrica y etc. Unde vor munci brăilenii pe viitor? Cum se vor descurca? Cine îmi poate da un răspuns?".
Valentina Iconaru candidează pe listele Partidului Democrat, iar printre contracandidaţi se numără alte două românce. Ca să devină consilier, brăileanca are nevoie de 120 de voturi, cel puţin.