• Viorica Schmidt ne-a sesizat la redacţie că tatăl său a fost ţinut în UPU mai bine de 10 ore şi niciun doctor nu l-ar fi băgat în seamă • bărbatul, bolnav de cancer, a fost dus la Urgenţe la ora 4 dimineaţa, pentru că acuza dureri la un picior, iar la ora 14.00, acesta se afla încă în UPU • potrivit fiicei, pacientul a fost internat în jurul orei 20.00, la Oncologie • reprezentanţii Spitalului Judeţean au altă variantă: în cele 10 ore, bărbatul a fost văzut de 5 medici şi i s-au făcut multe investigaţii, deoarece era foarte slăbit, având 12 diagnostice per total
Caz revoltător în sistemul sanitar brăilean. Un bărbat de 64 ani, bolnav de cancer, a fost ţinut în Unitatea de Primiri Urgenţe, de la 4 dimineaţa, până la ora 14.00, fiind internat la Oncologie, abia seara, aşa cum susţine fiica acestuia care ne-a sesizat la redacţie. Întâmplarea a avut loc în cursul lunii octombrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Pe de altă parte, reprezentanţii unităţii sanitare ne-au transmis că pacientul a fost văzut de cinci medici, cât a aşteptat în UPU.
Bărbatul avea probleme de sănătate mai vechi, iar de curând îi apăruse o umflătură în zona gâtului. A fost internat la Spitalul Judeţean, iar doctorul care s-a ocupat de acesta a stabilit că este vorba despre o tumoră benignă şi l-a operat, declarând intervenţia chirurgicală reuşită. La câteva zile după externare, pacientul a acuzat dureri şi s-a întors la medic. “După control, doctorul i-a spus că se pare că tumora este şi în interior, iar ei nu au aparatura necesară să facă o aşa intervenţie, deci trebuia să meargă la Bucureşti să se opereze. Am vorbit la Bucureşti, l-am operat pe tata la Spitalul Colţea, rămânând ca după 3 săptămâni să înceapă radioterapia, tot în capitală. Ajuns acasă, tatăl meu ne-a spus că îl dor picioarele, aşa că am chemat ambulanţa care l-a dus la UPU, la 4 dimineaţa. În jurul orei 14, o sun pe mama, care-l însoţea pe tata, şi îmi spune că pe tatăl meu l-au pus într-un scaun cu rotile, într-o cameră mizerabilă, unde puţea infernal. Mama a chemat infirmiera şi i-a spus să deschidă măcar geamul. Când am auzit aşa ceva, am sunat la Colegiul Medicilor din Brăila şi la conducerea Spitalului Judeţean Brăila şi aşa au început să facă investigaţii în jurul orei 16.00. Abia pe la 20.00, i-au pus o perfuzie cu sânge, după care l-au internat la Oncologie, într-un salon unde e o mizerie cruntă: vată, capace de la perfuzii, firimituri. Nu cred că au măturat salonul! V-am scris asta pentru că sper ca cineva să facă ceva pentru brăileni. Astăzi este tatăl meu, dar mâine poate fi al tău. Ce rasă de oameni ne conduce? Ce mentalitate avem? Ce manager are acest spital de există atâta incompetenţă? (…) Să numeşti un spital «lagăr de exterminare» nu este o reclamă frumoasă pentru Consiliul Judeţean Brăila şi pentru brăileni”, se încheie sesizarea semnată de Viorica Schmidt.
Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila recunosc că pacientul a aşteptat în UPU timp de 10 ore, însă în această perioadă, bărbatul ar fi fost văzut de cinci medici. “Este vorba despre un pacient de 64 ani, care a fost preluat în 5 minute din momentul în care a fost adus la UPU. A venit la 5:10, iar la 5:15 a primit primul consult. Este un pacient care are 11 diagnostice, pe lângă diagnosticul principal, cel oncologic. El a venit pentru foarte multe alte complicaţii, pornind de la tumora pe care o are. A fost văzut de cinci doctori în perioada asta, cât a fost ţinut în UPU, iar într-un final a fost internat la Oncologie. El era atât de slăbit, încât a a trebuit reechilibrat şi decis pe ce secţie trebuia internat, la Oncologie sau la Chirurgie vasculară. Pacientul a venit pentru dureri la un picior, ori bolnavul oncologic trebuie investigat. A fost internat pe 19 octombrie şi externat pe 25 octombrie. A stat de la 5 dimineaţa până la 2 după amiaza, dar a fost văzut de 5 doctori, printre care de către oncolog, de medicul internist, medicul chirurg, medicul din UPU, şi fiecare a cerut investigaţii specifice. Ei asta nu înţeleg, nu se poate rezolva totul în 2 minute. Are o grămadă de analize făcute în UPU, în ziua respectivă”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.