• poliţiştii vin cu recomandări pentru a preveni cazurile de înec în Dunăre • recent, un bărbat din Contanţa şi-a găsit sfârşitul după ce a intrat în apă pentru a se scălda • anul trecut, poliţiştii au înregistrat opt decese prin înec
În perioada sezonului estival, cazurile de înec sunt frecvente, astfel că poliţiştii vin cu recomandări. Fie că sunt la pescuit, fie că vor să se răcorească şi întră în Dunăre pentru o baie, oamenii trebuie să aibă mare grijă.
Prevenirea cazurilor de înec reprezintă o prioritate pentru Poliţia Transporturi, având în vedere faptul că, în anul 2017, la nivelul Postului de Poliţie Transporturi Navale Brăila s-au înregistrat opt decese prin înec în fluviul Dunărea.
Persoanele în cauză au plecat la scăldat sau la pescuit, iar din cauza neatenţiei, consumului de alcool sau a altor factori, trataţi cu ignoranţă de către cei în cauză, a survenit decesul.
Nici anul acesta nu a fost lipsit de astfel de incidente neplăcute. Un caz recent este cel al unui bărbat de 38 de ani, din judeţul Constanţa, care, la data de 24 iunie, s-a înecat în Fluviul Dunărea, braţul Măcin, în dreptul localităţii Stoieneşti. El venise împreună cu un grup de prieteni pentru a petrece un weekend la iarbă verde, iar în acea dimineaţă, în jurul orei 10.30, a intrat în apă singur, pentru a se scălda. A fost luat de curent şi a dispărut sub apă, trupul neînsufleţit fiind găsit după câteva zile.
Astfel, Poliţia Transporturi aduce în atenţia cetăţenilor nivelurile de risc şi consecinţele unor conduite neadecvate şi recomandă adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, pentru evitarea unor accidente tragice.
Principalele cauze care generează producerea de evenimente sunt:
- scăldatul în fluviul Dunărea în locuri neamenajate;
- practicarea sporturilor nautice fără luarea măsurilor de siguranţă;
- nerespectarea reglementărilor în vigoare în ceea ce priveşte navigaţia ambarcaţiunilor de agrement;
- neefectuarea sarcinilor de serviciu obligatorii de către personalul navigant, consumul de alcool;
- stările conflictuale şi acte de violenţă existente între pescari sau între călători îmbarcaţi.
Pentru prevenirea cazurilor de înec, poliţiştii recomandă oamenilor să evite consumul de alcool sau substanţe stupefiante, să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate, să evite să se îndepărteze prea mult de mal dacă nu sunt buni înotători. În cazul îmbarcării, indiferent de tipul ambarcaţiunii, trebuie utilizată vesta de salvare. Important este şi să se evite ridicarea în picioare, pe parcursul deplasării, pentru eliminarea riscului de cădere peste bord.