Mergi la conţinutul principal

O alianta paguboasa

Din punct de vedere politic, alianta PNL - PSD este paguboasa, la acest moment, pentru ambele partide. Sigur, vorbim aici de alianta constituita "pentru binele cetatenilor" la nivelul Brailei. Asta nu inseamna ca la nivel central aceasta prietenie, din ce in ce mai vizibila, ar aduce beneficii celor doua formatiuni politice. Ba, dimpotriva. In aceste conditii, electoratului ii va veni din ce in ce mai greu sa faca distinctia intre partidele aflate la putere si cele aflate in opozitie. Drept urmare, nemultumitii se reorienteaza spre alte formatiuni politice cum ar fi PNG, care pare ca a depasit PRM, daca este sa luam de bune ultimele sondaje de opinie.
Revenind in plan local, prietenia politica dintre liderul liberal Constantin Cibu si seful PSD, Gheorghe Bunea Stancu, nu le aduce celor doi nici un cistig in planul imaginii. Pentru PSD, asocierea cu primarul municipiului poate crea impresia unei cirdasii, nu neaparat in beneficiul cetatenilor, cit mai degraba in favoarea clientelei transpartinice. Cetatenii agreeaza, in principiu, lucrurile limpezi, nicidecum aceasta ciorba politica in care se balacesc laolalta PRM, PSD, PNL si PC. Asta nu inseamna ca asemenea "ciorbe" amestecate ar constitui o premiera in politica romaneasca. Dar pina acum, cel putin la Braila, nu se amestecau partidele chiar asa pe fata. Asadar, liderilor PSD Braila le va fi destul de greu sa se disocieze la momentul alegerilor locale de nerealizarile primarului Cibu, cita vreme Stancu a proclamat public buna intelegere cu liderul liberal. De altfel, este chiar penibil ca, in cadrul aceleeasi conferinte de presa, liderul PSD sa declare ce prieten este el cu Cibu, iar apoi consilierul municipal Doru Damian sa atace Primaria. Asta nu inseamna ca Damian a gresit. Din contra, el si-a facut datoria de consilier de opozitie care are OBLIGATIA sa critice, indiferent ca uneori o face mai inspirat sau mai neinspirat. Intrebat, primarul Cibu a confirmat, la rindu-i, buna colaborare cu PSD in plan local, ceea ce este, din punctul meu de vedere, o atitudine la fel de paguboasa. Pai, la acest moment, PNL trebuie sa lupte pentru adjudecarea unei cote parti din electoratul Aliantei DA cu doua partide: PD si PLD. Nu este deloc usor ca PNL sa-si conserve procentele intr-o atare situatie. Or, cochetind la lumina zilei cu PSD, este limpede ca parte din electoratul dur al aliantei este impins practic spre PD sau PLD.
Teoretic, cistigator detasat de pe urma acestei asocieri PNL-PSD ar trebui sa fie PD. Practic, insa, cel putin la viitoarele alegeri locale, PD nu se poate spala pe miini de "guvernarea" Primariei alaturi de PNL, indiferent cit de opozanti s-au aratat consilierii democrati, in frunte cu viceprimarul Daniela Vasioiu. Mai mult decit atit, realizarile Primariei vor fi adjudecate de primarul Cibu, care are destule argumente sa declare ca i se datoreaza in exclusivitate, tocmai datorita acestei atitudini contrare manifestate, cel putin in trecut, de PD. La generale, situatia s-ar putea schimba, deoarece electoratul priveste deja spre Bucuresti, iar in fruntea PD a fost si va ramine Traian Basescu. La localele viitoare o prestatie surprinzatoare s-ar putea sa ofere PLD, cu neobositul Dan Sabau in frunte. Sabau se poate lauda cu faptul ca PLD n-a avut nici un reprezentant in virful Primariei, cita vreme viceprimarul Lucian Tilea s-a declarat independent. Iata de ce liderul liberal Constantin Cibu trebuie sa-si calculeze cu prudenta manevrele politice daca vrea sa iasa cu capul sus din alegerile locale. Pina atunci, insa, electoratul brailean va taxa partidele la europarlamentarele care vor avea loc peste doar doua luni. PSD a sarit primul sa-si anunte candidatul. Alta eroare, si asta deoarece restul partidelor au aflat deja cu cine se vor lupta si au toate sansele sa-si desemneze candidati mai "vizibili" decit Ion Smeeanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu