• lotul judeţean este format din 16 elevi, 11 de gimnaziu şi 5 de liceu • în timp ce unii vor trăi emoţiile primei olimpiade, alţii se vor afla la ultima participare la o competiţie de excelenţă destinată elevilor
La Olimpiada Naţională de Fizică, competiţie ce se va desfăşura la Breaza, în judeţul Prahova, în perioada 2-6 aprilie, judeţul Brăila va fi reprezentat de o “armată” de elevi. Este vorba despre 16 elevi, 11 de gimnaziu şi 5 de liceu, care au obţinut cele mai bune rezultate la etapa judeţeană de pe 24 februarie de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”. În timp ce unii dintre ei vor trăi prima experienţă a unui concurs de asemenea anvergură, alţii se vor afla la ultima participare la o olimpiadă naţională.
Aşadar, vă invităm să îi cunoaşteţi pe elevii care compun lotul judeţean de fizică al Brăilei:
Roxana Ionela Grozea, clasa a VI-a, “Murgoci”, prof. Viorica Moşescu. Roxana s-a calificat la două naţionale: fizică şi lingvistică. Anul trecut a participat la judeţeana de matematică, unde a obţinut locul II. Este pasionată şi de chimie, disciplină pe care deja o studiază în cadrul cursurilor de la Palatul Copiilor. Weekendul acesta va participa şi la judeţeana de informatică.
Bogdan Tîrhoacă, clasa a VI-a, “Murgoci”, prof. Viorica Moşescu. Bogdan s-a calificat şi la naţionala de matematică, dar pentru că ambele olimpiade naţionale se vor desfăşura în aceeaşi perioadă, se gândeşte să meargă la fizică, materie care i-a adus deja un loc II la Concursul Judeţean “Isaac Newton”.
Teodora Sara Stoienescu, clasa a VI-a, “F. Neagu”, prof. Liliana Iacob. Teodora va trăi emoţiile primei ei olimpiade naţionale, până acum ea participând şi câştigând premii la concursuri de matematică (“Cristian S. Calude”, “LuminaMath”). Îi timpul liber adoră să deseneze şi vrea să devină arhitect.
Adrian Marian Ţiripa, clasa a VII-a, “Iorga”, prof. Mioara Sisea. Este a doua naţională de fizică la care Adrian se califică. În afara cursurilor are un “job” de voluntar în cadrul Cercetaşilor României - filiala Brăila, ONG în care este membru activ de 7 ani. Fiind pasionat de astronomie şi astrofizică, Adrian s-a înscris la cursurile de la Palatul Copiilor.
Rareş Georgian Mihalcea, clasa a VII-a, “I. Creangă”, prof. Aristica Balaban. Este a doua naţională de fizică şi pentru Rareş, acesta reuşind să se califice şi în lotul judeţean de matematică. Anul acesta a ieşit pe primul loc la Concursul de fizică “Isaac Newton” şi a mai bifat un premiu şi la Concursul de Geografie “Terra”.
Cătălin Andrei Oprea, clasa a VII-a, Liceul cu Program Sportiv, prof. Rodica Morean. Cătălin va merge la prima lui naţională, dar este obişnuit cu emoţiile şi tensiunea concursurilor de excelenţă. Până acum a adunat premii la judeţenele de română şi matematică, iar luna aceasta va participa şi la chimie şi română. În timpul liber merge la cursurile de astronomie de la Palatul Copiilor şi practică înotul.
Maria Iordache, clasa a VIII-a, “M. Eminescu”, prof. Mariana Constantinescu. Maria este deja campioană la astronomie şi astrofizică, la ediţia din acest an a olimpiadei ea câştigând premiul I absolut. Ea s-a calificat pentru prima dată şi în lotul României care va merge la Internaţionala de Astronomie, competiţie care va avea loc toamna aceasta, în Italia. Revenind la fizică, Maria va participa pentru a doua oară la naţională, în clasa a VI-a câştigând un bronz. “Anul acesta e mult mai bun decât mă aşteptam”, ne-a mărturisit eleva.
Irina Papuc, clasa a VIII-a, “Bălcescu”, prof. Octavian Tănase. Prima participare la fizică şi prima calificare la etapa naţională pentru Irina. În luna februarie ea a fost la naţionala de astronomie şi astrofizică unde a obţinut un argint şi o calificare în lotul lărgit pentru participarea la internaţională.
Dragoş Cotigeru, clasa a VIII-a, “Bălcescu”, prof. Octavian Tănase. Deşi este prima olimpiadă naţională de fizică la care va concura, putem spune despre Dragoş că este un învingător la şah. Practică şahul de 8 ani, adunând foarte multe medalii la competiţiile de profil, iar anul acesta îl aşteaptă o nouă finală pe ţară.
Valentina Cristiana Mercan, clasa a VIII-a, “Iorga”, prof. Mioara Sisea. Valentina are experienţa competiţiilor, anul trecut aceasta participând la Concursul de Chimie “Raluca Rîpan” unde a obţimut locul 19 pe ţară (menţiune). Din vară este voluntar în cadrul filialei locale “Cercetaşii României”, locul unde se simte ca acasă.
Alexandru Popa, clasa a VIII-a, “V. Alecsandri”, prof. Elena Barbu. Prima naţională de fizică şi pentru Alexandru. “Fizica m-a ales pe mine, nu eu pe ea”, susţine aceasta. Anul trecut el făcut parte din lotul judeţean de informatică, disciplină la care vrea să meargă şi anul acesta. În total, are în palmares cinci calificări la olimpiadele naţionale la disciplinele fizică, informatică, matematică şi educaţie tehnologică.
Marius Grigoraş, clasa a IX-a, “Bălcescu”, prof. Liviu Arici. Din clasa a VI-a şi până în prezent Marius nu a “ratat” nicio naţională de fizică, având o medalie de bronz câştigată. De asemenea, acesta se poate lăuda cu o medalie de bronz şi la informatică şi se gândeşte să participe şi la etapa judeţeană a competiţiei.
Evelina Andreea Eremia, clasa a X-a, “Murgoci”, prof. Manuela Gheorghiu. Este a patra calificare la naţională pentru Evelina. Pe lângă fizică, tânăra este pasionată de robotică, iar la sfârşitul acestei luni va participa împreună cu alţi 14 colegi din “Murgoci” la naţionala Concursului de Robotică “First Tech Challenge”.
Radu Andrei, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe. CV-ul lui Radu este unul “stufos” şi impresionant: 21 de calificări în loturile judeţene (şase doar la fizică), 5 medalii internaţionale şi zeci de medalii naţionale. Iar anul acesta a început cum nu se putea mai bine pentru “elevul de aur al Brăilei” după ce în luna februarie s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. Mai mult, la începutul lunii mai va participa la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia, iar la sfârşitul lui mai la Olimpiada Europeană de Fizică.
Adrian Dinu, clasa a XII-a, “Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe. Nici Adrian Dinu a “scăpat” vreo naţională, el fiind printre “veteranii” lotului judeţean. De-a lungul anilor a participat la 10 naţionale şi a câştigat două medalii la fizică şi două la astronomie şi astrofizică. În toamnă va studia Ingineria aerospaţială, în Anglia.
Dănuţ Valentin Dinu, clasa a XII-a, “Murgoci”, prof. Manuela Gheorghiu. Dănuţ se află la a patra şi ultima olimpiadă de fizică la care mai poate participa. Însă el îşi doreşte să continue să studieze această disciplină şi vrea să se înscrie la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Felicitări tuturor şi mult succes în etapa naţională!