Sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, transmite impulsuri nervoase si ajuta muschii, inclusiv pe cei ai inimii, sa se contracte si sa se relaxeze. Consumata in cantitati mari insa, ne poate pune in pericol sanatatea. Nutritionistii afirma ca putem invata si cum sa ne abtinem de la produsele cu prea multa sare. Ea se gaseste adesea in alimente bogate in calorii si grasimi. Din acest motiv, o dieta saraca in sare impune un regim alimentar sanatos. In acest sens, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu tensiune arteriala crescuta, afectiune aflata inca in faza incipienta, si-au diminuat cu 25% riscul de a suferi afectiuni cardiovasculare, in urma scaderii cu 30% a consumului de sare.
Pentru a putea urma recomandarea specialistilor de a nu consuma mai mult de o lingurita de sare pe zi, se impune limitarea aportului unor alimente bogate in sare, cum ar fi: carnea procesata (sunca, salam, carne afumata), peste la conserva, nuci sau seminte sarate, pizza, paste (lasagna, ravioli, macaroane cu brinza), produsele de tip fast-food, supe la plic, popcorn, covrigei sarati, cipsuri, masline, muraturi, maioneza si amestecul de condimente pentru mincaruri.
Se recomanda consumul a cit mai multe fructe si legume (cartofi, spanac, banane si linte), deoarece sint bogate in potasiu, substanta care contracareaza efectul negativ al sarii asupra tensiunii arteriale.
Pentru condimentarea alimentelor, in loc de sare putem pune piper, ierburi aromatice, zeama de lamiie, otet de cidru, usturoi, ceapa, rozmarin sau scortisoara, iar sarea trebuie adaugata in mincare la sfirsitul prepararii acesteia.