Nutritionistii ne recomanda sa consumam maxim o lingurita de sare pe zi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nutritionistii ne recomanda sa consumam maxim o lingurita de sare pe zi

Regimul nostru alimentar este format preponderent din alimente cu un continut mare de sare. Chiar daca fiecare organism are nevoie de o cantitate de sodiu, o dieta bogata in aceasta substanta contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Potrivit cercetatorilor americani, pentru a ne mentine sanatatea corpului, nu trebuie sa consumam mai mult de 2.300 mg de sare pe zi, adica o lingurita.
Sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, transmite impulsuri nervoase si ajuta muschii, inclusiv pe cei ai inimii, sa se contracte si sa se relaxeze. Consumata in cantitati mari insa, ne poate pune in pericol sanatatea. Nutritionistii afirma ca putem invata si cum sa ne abtinem de la produsele cu prea multa sare. Ea se gaseste adesea in alimente bogate in calorii si grasimi. Din acest motiv, o dieta saraca in sare impune un regim alimentar sanatos. In acest sens, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu tensiune arteriala crescuta, afectiune aflata inca in faza incipienta, si-au diminuat cu 25% riscul de a suferi afectiuni cardiovasculare, in urma scaderii cu 30% a consumului de sare.
Pentru a putea urma recomandarea specialistilor de a nu consuma mai mult de o lingurita de sare pe zi, se impune limitarea aportului unor alimente bogate in sare, cum ar fi: carnea procesata (sunca, salam, carne afumata), peste la conserva, nuci sau seminte sarate, pizza, paste (lasagna, ravioli, macaroane cu brinza), produsele de tip fast-food, supe la plic, popcorn, covrigei sarati, cipsuri, masline, muraturi, maioneza si amestecul de condimente pentru mincaruri.
Se recomanda consumul a cit mai multe fructe si legume (cartofi, spanac, banane si linte), deoarece sint bogate in potasiu, substanta care contracareaza efectul negativ al sarii asupra tensiunii arteriale.
Pentru condimentarea alimentelor, in loc de sare putem pune piper, ierburi aromatice, zeama de lamiie, otet de cidru, usturoi, ceapa, rozmarin sau scortisoara, iar sarea trebuie adaugata in mincare la sfirsitul prepararii acesteia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro