Nunţi, botezuri şi vacanţe mai scumpe în 2019 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nunţi, botezuri şi vacanţe mai scumpe în 2019

• o ordonanţă a Guvernului Dăncilă a decimat domeniile în care puteau fi folosiţi zilierii, iar turismul şi organizarea de evenimente se numără pe lista “neagră” • concret, această măsură va obliga hotelierii să angajeze personal pe perioadă determinată de cel puţin trei luni, ceea ce presupune o cheltuială mai mare cu salariile şi toate taxele şi impozitele aferente • evident, efectele se vor resimţi în buzunarele oamenilor de rând, care vor plăti mai mult anul acesta pentru vacanţe, dar şi pentru pentru organizarea nunţilor, botezurilor ori a altor evenimente

 

Brăilenii care şi-au programat pentru acest an nunţi, botezuri, alte evenimente festive sau un concediu de vis trebuie să pună deoparte ceva mai mulţi bani decât şi-au planificat. Asta deoarece o altă măsură a Guvernului Dăncilă luată pe ultima sută de metri a anului trecut are efecte asupra buzunarului omului de rând. Eliminarea turismului din lista domeniilor în care puteau fi folosiţi zilierii afectează nunţile şi sejururile, în special cele de pe litoral. De fapt, lista domeniilor cu zilieri s-a subţiat mult, de la 22 de domenii la 3, potrivit site-ului profit.ro. Cei mai afectaţi vor fi, bineînţeles, hotelierii care vor fi nevoiţi să facă angajări pe perioade determinate de cel puţin trei luni, dar şi oamenii simpli care vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru organizarea unor evenimente sau pentru mâncarea din concediu, în special cel de la mare, unde restaurantele lucrau cu mulţi zilieri, mai ales în week-enduri când creşte substanţial numărul de turişti.

Afaceristul brăilean Ştefan Fusea susţine că o astfel de măsură va duce la îngreunarea şi chiar blocarea, în anumite situaţii, a activităţii în acest domeniu. “Ne afectează această măsură, era o treabă foarte bună cu zilierii. Aveam registru, funcţionam pe baza registrului. Era un domeniu în care trebuia să apelezi la personal part-time, la zilieri. Aveai nevoie de serviciile lor câteva zile într-o lună, atât lucrai cu ei ... era perfectă treaba asta. Noi ţineam evidenţa zilierilor, erau pontaţi, plătiţi exact pentru cât lucrau. Ordonanţa asta ne îngreunează foarte mult activitatea şi chiar o blochează în multe situaţii. Nu e în regulă. Apoi, orice prevedere legislativă în domeniul muncii care te îngrădeşte în activitate şi te obligă să angajezi personal de care nu ai permanent nevoie, duce la creşterea costurilor firmei respective, care costuri sunt transferate către beneficiarul final. O să vedem cum funcţionează. Deocamdată e greu de estimat dacă şi cu cât vor creşte costurile. Prima măsură este să respectăm legea, numai că asta o să ne încurce în activitate. O să revenim la situaţia în care eram înainte de reglementarea asta mai favorabilă. O să fim nevoiţi să reangajăm personal part-time”, ne-a declarat Ştefan Fusea.

Redactorii site-ului profit.ro au stat de vorbă cu Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) pe tema ordonanţei Guvernului Dăncilă. Călin Ile susţine că angajarea personalului suplimentar în restaurante nu va face altceva decât să majoreze tarifele aferente organizării nunţilor, iar preţul unei mese pe litoral va creşte din acest an. “Dacă vorbim de hotelurile din oraşe, acestea angajau zilieri mai ales când se organizau nunţi. Luau din piaţă studenţi, de exemplu, care poate nu voiau să lucreze permanent, dar veneau sâmbăta să servească la o nuntă şi hotelurile îşi rezolvau treaba cu ei. Acelaşi lucru se întâmpla şi când se închiriau sălile de conferinţe şi o parte din personalul care servea acolo era angajat pentru o zi”, a spus Ile. Sursa citată a adăugat că şi pe litoral se lucra mult cu zilieri, mai ales în weekend-uri, când creşte foarte mult numărul de turişti din staţiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro