Nume noi în CJ Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cine sunt cei 31 de aleşi ai Brăilei, la judeţ

Nume noi în CJ Brăila

• deşi până acum Consiliul Judeţean Brăila avea 33 de mandate, cu tot cu preşedinte, în urma unui ordin al prefectului dinainte de alegeri, s-a stabilit ca noul CJ să fie format din 30 de consilieri, în total, plus preşedintele ales uninominal • în urma votului din 27 septembrie, PSD-iştii au luat atât preşedinţia Consiliului, prin candidatura lui Francisk Chiriac (50,68%), cei doi vicepreşedinţi, dar şi majoritatea • practic, noua configuraţie a CJ Brăila este: PSD - 17 mandate plus preşedintele, PNL - 10 şi PMP - 3 mandate

 

PSD-iştii brăileni pot respira uşuraţi în privinţa majorităţii din Consiliul Judeţean ca urmare a Alegerilor Locale din 27 septembrie. Mai exact, aşa cum am anunţat în alte ediţii ale cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, mandatul de preşedinte al CJ Brăila a fost câştigat de PSD-istul Francisk-Iulian Chiriac, care a obţinut 55.547 de voturi din cele 109.582 valabil exprimate la această categorie. Practic, Chiriac a luat 50,68%, în timp ce pe următorul loc, la o distanţă considerabilă, s-a situat candidatul Alianţei PNL - Brăila Nouă, Cătălin Boboc, care a obţinut doar 26.238 voturi (23,94%). Ei bine, potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, în urma votului brăilenilor pentru Consiliul Judeţean, configuraţia noului mini-Parlament se prezintă în felul următor: PSD a obţinut 17 mandate (printre care şi cele două fotolii de vicepreşedinţi), PNL a luat 10 consilieri, în timp ce PMP - 3 reprezentanţi.

Trebuie precizat că în mandatul 2016-2020 Consiliul Judeţean a fost format din 33 de consilieri cu tot cu preşedintele, care, ulterior alegerilor de la vremea respectivă, a fost desemnat de către majoritate. Ei bine, în urma scrutinului din 27 septembrie 2020, dat fiind un ordin al Prefectului dinaintea alegerilor care a schimbat puţin configuraţia, componenţa CJ Brăila, este formată din 30 de consilieri plus preşedintele Francisk Chiriac, care, spre deosebire de primar, are drept de vot.

 

PSD Brăila a luat grosul: 17 mandate

Pe prima poziţie a listei cu care PSD Brăila s-a înscris în cursa pentru Consiliul Judeţean s-a aflat tot Francisk Iulian Chiriac. Cum acesta a câştigat fotoliul de preşedinte, este limpede că în locul său, va urca următorul pe listă. Aşadar, cel care deschide, în prezent, lista de consilieri a social-democraţilor este actualul vicepreşedinte CJ, Ionel Epureanu (de profesie inginer silvic). După cum a anunţat deja Chiriac, acesta îşi va menţine şi în acest mandat fotoliul de vice. Pe locul trei se află fostul prefect al Brăilei (înainte de venirea lui Cătălin Boboc), George Adrian Paladi (de profesie inginer, consilier). Pe poziţia patru se află Mariana-Carmelia Dragomir-Bălănică (inginer şi conferenţiar universitar). Aceasta a fost consilierul primarului Marian Dragomir, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) cu rang de subsecretar de stat în trecut, dar şi candidat din partea social-democraţilor la Alegerile Europarlamentare (pe locul 17, atunci). Pe poziţia cinci se află Dumitru Văduva (inginer, pensionar, fost şef al Inspecţiei Municii Brăila), consilier judeţean şi în mandatul actual, la fel ca Daniela Bordea (economist), care ocupă locul şase pe listă. Pe şapte se află Fănel Burtea (pensionar, maistru), de asemenea membru al actualului CJ Brăila. Un nume nou pe lista social-democraţilor la Consiliul Judeţean este Valentina Turcoeanu (consilier, jurnalist), care ocupă locul opt. Pe nouă se află, de asemenea, un tânăr, aflat la primul contact cu administraţia publică, Andrei-Ionuţ Ichim (contabil, licenţiat în ştiinţe economice). Pe 10 se află actualul consilier judeţean Marius-Valentin Dobrotă (economist), urmat pe 11 de un nume nou: Marian Ghiorghiu (pensionar, cadru militar). Consilieri noi propun PSD-iştii şi pe poziţiile: 12, în persoana lui Dorel Vâlsan (pensionar, ofiţer MAI), 13 - Marius Cătălin Negru (inginer), 14 - Ionuţ-Ciprian Dobre (consilier juridic, jurist). Pe locul 15 se află Gina Anton (profesor învăţământ primar şi preşcolar), care a mai fost consilier judeţean în mandatul 2012-2016, la vremea respectivă, din partea UNPR. Pe 16 se află tot un nume nou - Mihai-Gabriel Abăseacă (expert, inginer), iar pe 17 actualul consilier judeţean - Aurel Dumitru (medic veterinar). De asemenea, cum fotoliul de consilier al lui Chiriac s-a modificat în cel de preşedinte, în urma alegerilor, ocupând poziţia 18 pe listă, un loc în viitorul CJ Brăila a prins şi actualul consilier judeţean Carmen-Elena Bănică (director, economist).

Rămâne de văzut cine va fi al doilea vicepreşedinte. Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Francisk Chiriac a precizat că există mai multe opţiuni şi că încă nu poate indica vreun nume, însă a reconfirmat faptul că Ionel Epureanu îşi va menţine fotoliul de vicepreşedinte. Pe surse, am aflat că printre opţiunile luate în calcul, s-ar număra fostul prefect George Paladi, dar şi Carmelia Bălănică.

 

PNL a obţinut 10 fotolii în CJ, unul la redistribuire

Cel care deschide lista consilierilor judeţeni din partea Partidului Naţional Liberal Brăila este fostul consilier judeţean independent, Marian Căpăţînă (administrator şi medic veterinar), care a decis în campania electorală să treacă în tabăra liberalilor. Pe poziţia a doua se află fostul preşedinte al PNL Brăila, Alexandru Dănăilă (director, jurist), însă acesta a afirmat, recent, că are de gând să renunţe la mandat. Pe poziţia a treia se află omul de afaceri Florin-Eugen Cîrligea (inginer şef transporturi), care a mai fost până în februarie 2020 membru al actualului CJ Brăila. Rămâne de văzut dacă acesta va accepta sau nu mandatul de consilier. Mai departe, pe locul patru, se află Cristian-Florinel Pricop (medic primar), care în mandatul actual a activat în cadrul CLM Brăila. Pe locul cinci, avem un nume nou: Alexandru Popa (administrator, inginer agronom). Pe poziţia şase se află Vasile Cortez (cadru militar activ, ofiţer în rezervă), care a fost consilier judeţean şi în mandatul actual, până când a demisionat pentru a deveni consilier în cadrul cabinetului fostului prefect Cătălin Boboc. Pe locul şapte întâlnim un nume nou pentru CJ Brăila, însă cunoscut pentru brăileni: sportiva Ana-Maria Necoară fostă Ioniţă (director, antreprenor). Pe locul opt se află fiul deputatului Vasile Varga, actualul consilier judeţean Vasile-Constantin Varga (notar public, jurist). Pe poziţia nouă o întâlnim pe Daniela-Andreia Pascale (studentă), de al cărei nume se leagă un scandal din campania electorală, când aceasta a primit ameninţări legate de publicarea unor fotografii compromiţătoare în cazul în care nu s-ar retrage de pe listă, situaţie care a rămas în coadă de peşte. Pe locul 10 se află Stăvărel Dorobanţu (pădurar), fostul primar al comunei Victoria, care la alegerile din 27 septembrie a pierdut bătălia cu un scor destul de strâns faţă de cel al contracandidatului său principal. Aşa cum am precizat într-o altă ediţie, PSD-istul Costel Albu a luat 52,10% (905 voturi din 1.737) în comuna Victoria, în timp ce Dorobanţu a obţinut 43,87% (762 voturi). Ei bine, dacă Dănăilă se va retrage în cele din urmă, un fotoliu în CJ ar putea să prindă şi actualul consilier judeţean Dănuţ Lungu (administrator, economist). Totodată, ţinând cont de faptul că Dănăilă a vorbit după alegeri, despre retragerea sa, dar şi a altor colegi, este bine să luăm o marjă de eroare şi să amintim faptul că pe locul 12 pe lista PNL Brăila se află Alexandru Bucălău (notar public), pe 13 - Titi-Stănel Brăileanu (economist), pe 14 - Titi Badiu (pensionar), urmat pe 15 de actualul consilier municipal PNL, Alexandru - Vlăduţ Başno (medic dentist).

 

PMP - trei consilieri, după redistribuire

În tabăra PMP lucrurile sunt ceva mai simple şi mai clare atunci când vine vorba despre persoanele care vor intra în CJ Brăila. Cel care deschide lista este preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea (profesor, inspector şcolar general), care ocupă şi în prezent un fotoliu de consilier judeţean. Precizăm că Botea a candidat şi la preşedinţia CJ Brăila, însă a obţinut un scor de 7,26%, foarte departe de câştigător. Pe locul al doilea pe listă se află actualul consilier judeţean Ionel Adetu (cel care a candidat din partea popularilor la Primăria Municipiului Brăila), însă potrivit lui Botea, acesta va opta pentru un mandat în viitorul CLM. Astfel, pe lângă liderul popularilor brăileni, consilieri judeţeni din partea PMP vor fi: Coman Sarafolean (pensionar, profesor), cel care ocupă locul trei pe listă, respectiv, Virginia Geanina Toma-Broască (profesor), ocupanta poziţiei patru.

 

Rezultate finale: voturile brăilenilor pentru Consiliul Judeţean

Potrivit datelor finale oferite de site-ul Autorităţii Electorale Permanente, asemenea situaţiei de la CLM, şi la Consiliul Judeţean Brăila cel mai bine s-a poziţionat Partidul Social Democrat, în urma votului din 27 septembrie. Mai exact, social-democraţii au luat 52.684 de voturi din totalul de 109.825 voturi valabil exprimate pentru componenţa Consiliului Judeţean. Deci, un procent de 47,97%. Pe următoarea poziţie s-a clasat Partidul Naţional Liberal cu 29.136 voturi (26,52%), PMP cu 7.858 voturi (7,15%), Alianţa USR-PLUS a luat 5.837 (5,31%), Partidul Pro România - 3.152 (2,87%), ALDE - 2.118 voturi (1,92%), candidatul independent Ovidiu Nechita - 2.059 voturi (1,87%). De precizat că şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România a obţinut 1.769 voturi (1,61%), Alianţa pentru Unirea Românilor - 1.504 voturi (1,36%), PPUSL - 1.229 voturi (1,11%), Partidul Verde - 1.025 voturi (0,93%), Partidul Forţa Identităţii Naţionale - 794 voturi (0,72%), Partidul Socialist Român - 426 voturi (0,38%), în timp ce pe ultimul loc s-a clasat Partidul Re:Start România cu 234 voturi (0,21%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro