Agitaţie mare, ieri dimineaţă, în rândul comercianţilor din complexul comercial TUG Center de pe Râmnicu Sărat. O echipă de control de la Antifraudă Fiscală, însoţită de jandarmi, a "descins" în zonă, în cadrul unei acţiuni derulate în mai multe judeţe deodată, operaţiune care poartă nume de cod "Cristal". La aflarea veştii, care s-a răspândit ca fulgerul în standurile amenajate în interiorul fostelor hale industriale, precum şi în curtea imobilului, mulţi dintre patronii din complexul comercial au tras la repezeală obloanele, în speranţa că vor scăpa. Numai că această practică nu va da rezultate, avertizează inspectorii antifraudă, care au explicat că este vorba, de fapt, despre o acţiune mult mai complexă, care presupune, în afară de controale, şi o monitorizare pe mai multe zile a traficului de marfă în şi din complexul comercial.
Controalele au început la ora 9.30, când maşinile de la Antifraudă şi Jandarmerie au intrat în zona TUG. "Astăzi (19 octombrie - n.r.), Direcţia Antifraudă Fiscală a demarat prima etapă a unei ample operaţiuni de control şi monitorizare a firmelor, care îşi desfăşoară activitatea în toate centrele engros din România (Operaţiunea "Cristal"). În fiecare zi, până pe 25.12.2015, atât în cadrul controalelor operative, cât şi al verificărilor documentare şi al întâlnirilor cu reprezentanţii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată ţara vor verifica în detaliu activitatea economică şi traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale. Echipa de conducere a operaţiunii va stabili atât zilele în care formaţiunile mobile ale Direcţiei Antifraudă vor monitoriza 24 de ore din 24 intrările şi ieşirile de marfă, cât şi algoritmul de schimbare a componenţei echipelor de control. Subliniem faptul că, pentru cei care vor fi găsiţi cu nereguli în timpul verificărilor operative, va demara controlul amănunţit al activităţii desfăşurate până în prezent", se arată în comunicatul celor de la Antifraudă. După cum spuneam, operaţiunea se derulează la nivel naţional, în mai multe judeţe, iar ieri au fost vizate simultan 15 engros-uri din: Oradea, Craiova, Cluj, Bacău, Ploieşti, Iaşi, Târgovişte, Galaţi, Timişoara, Brăila, precum şi "Expomarket Doraly" - localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov şi "Smart Expo Flora" - Bucureşti.
Diaconu, preşedintele ANAF: "Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere!"
"La sfârşitul acestei operaţiuni, singurii care vor mai desfăşura activităţi economice în engros-urile din întreaga ţară vor fi doar contribuabilii oneşti. Iar cei care se gândesc că vor înfiinţa alte firme prin interpuşi care nu au cazier fiscal, pentru a obţine codul de TVA, trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o operaţiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal şi pentru un şurub", a ameninţat Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF. De asemenea, sursa citată a explicat că pentru pregătirea Operaţiunii "Cristal", inspectorii antifraudă au efectuat în acest an acţiuni prealabile de documentare care au constat, în principal, în crearea unei fişe documentare pentru fiecare centru engros din ţară, deplasări la faţa locului, în haine civile, pentru culegerea informaţiilor direct de pe teren, efectuarea analizei finale de risc a firmelor care activează în cadrul engros-urilor. Cu alte cuvinte, inspectorii au venit la TUG Brăila cu temele făcute. Mai mult, surse din cadrul Antifaudă au explicat că operaţiunea presupune în paralel şi monitorizarea fluxurilor de marfă pe mai multe zile în engros-urile vizate în cadrul acţiunii în derulare. De asemenea, Operaţiunea "Cristal" are programată şi o a doua etapă, programată pentru implementare la începutul anului 2016, fundamentată pe rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25 decembrie, anul curent. "Precizăm că această operaţiune se va desfăşura concomitent cu acţiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinaţie aceste depozite engros. Totodată, achiziţiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcţiei Antifraudă (structura Trafic Control) căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF", se mai precizează în comunicarea Direcţiei Antifaudă Fiscală Bucureşti.
În acţiunea lor, inspectorii antifraudă au beneficiat de suportul Brigăzii de intervenţie rapidă din cadrul Jandarmeriei Române. "Nu s-au înregistrat probleme la Brăila, totul a decurs normal", ne-a declarat Dragoş Ionuţ Crăciun, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei Române.