Numarul nasterilor premature se mentine ridicat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Numarul nasterilor premature se mentine ridicat

In ultimul timp a crescut ingrijorator numarul nasterilor premature, dupa cum a afirmat purtatorul de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Braila, dr. Alexandru Balta. Astfel, in luna trecuta s-au inregistrat 18 nasteri de prematuri. Punctul culminant a fost atins insa in iulie, cind 41 de copii s-au nascut inainte de termen.
"Desi, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut (cind s-au inregistrat 273 nasteri premature), se constata o usoara scadere, numarul nasterilor premature se mentine ridicat, fapt ce ne determina sa tragem un semnal de alarma si sa le atentionam pe viitoarele mame ca este necesar controlul periodic ginecologic, pe perioada sarcinii, la un medic de specialitate", a mai spus dr. Balta.
Nasterea este prematura atunci cind sarcina are intre 27-36 de saptamini, adica intre sfirsitul lunii a VI-a si sfirsitul lunii a VIII-a.
Potrivit sursei citate, in acest an au fost inregistrate mai ales nasteri cu prematuri de gradul III (sub 1.500 grame) si de gradul IV (sub 1.000 grame).
Doctorul Balta a tinut sa sublinieze ca nasterile de prematuri ramin o problema deosebita, avind in vedere ca ele reprezinta 10% din totalul nasterilor, ceea ce duce la eforturi deosebite din partea spitalului, a sectiei de nou-nascuti, copilul prematur fiind foarte fragil si necesitind ingrijiri speciale.
"De asemenea, riscul de morbiditate si de mortalitate, mai ales la prematurii de gradele III si IV, urca pina la 96-98%. Cu toate aceste rezultate nefavorabile de statistica, datele noastre sint mai optimiste, in sensul ca, in sectia noastra, de-a lungul anilor, au fost destule cazuri de astfel de prematuri care, dupa 2-3 luni de tratament si ingrijiri medicale in spital, s-au externat, recuperind pina la 2.500 grame si cu speranta ca evolutia lor ulterioara neuropsihica va fi favorabila", a adaugat dr. Alexandru Balta.

De ce se nasc copiii prematur?

O prima cauza a nasterilor premature o constituie virsta scazuta a mamei. Dr. Balta ne-a relatat ca, deseori, fete de 13-14 ani vin sa nasca si este clar, in cazul lor, ca organismul nu este dezvoltat pentru o asemenea situatie. 117 astfel de mame au nascut in maternitatea braileana, pina la 1 octombrie. Dintre acestea, aproximativ 60% sint de etnie roma, unele dintre ele fiind chiar la a doua sau la a treia nastere. Este stiut ca, in comunitatile de romi, casatoriile se incheie la virste fragede.
Un alt factor ce conduce la nasterile premature il constituie situatia sociala a femeii. "La cele care lucreaza, efortul fizic prelungit in ultimele doua luni de sarcina, muncile agricole intense (pentru femeile din mediul rural) pot avea ca si consecinta nasterea prematura. De altfel, pe perioada verii s-au inregistrat cele mai frecvente cazuri", afirma dr. Balta.
Lipsa unei alimentatii adecvate poate duce la o nastere inainte de termen.O alta cauza si, poate, cea mai importanta, este neluarea in evidenta a gravidei, precum si faptul ca, dintre cele luate in evidenta de catre medicii de familie, nu ajung toate la un medic de specialitate.
"Precizez ca orice femeie gravida are acces la serviciile medicale acordate de medicul specialist ginecolog, chiar daca nu este inscrisa la un medic de familie sau daca nu are trimitere eliberata de catre acesta. Ea se poate adresa medicului specialist din policlinica din curtea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie unde, prin rotatie, in fiecare dimineata, este un medic specialist ce acorda consultatii", a adaugat dr. Alexandru Balta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro