Unul dintre ei fost luat, dupa o luna si jumatate, de catre mama, dupa ce aceasta a fost gasita de Politie si adusa sa-si recupereze pruncul.
O alta fetita a fost abandonata la numai trei zile de la nastere de catre mama, fiind al optulea copil al familiei Drezaliu. Mama, care are 36 de ani, a fost diagnosticata cu cancer mamar. Cum urmeaza ca femeia sa fie supusa unei interventii chirurgicale, pentru extirparea tesutului bolnav, tatal micutei a venit la Maternitate si a dat declaratie ca nu o poate creste si doreste ca fetita sa fie preluata de Protectia Copilului.
Corina (16 ani) a dat nastere, pe 10 iulie, unei fetite, dar a abandonat-o in Maternitate dupa numai trei zile de cind i-a dat viata.
Si baietelul Ali a fost "uitat" de mama in Maternitate. Cum nasterea lui a fost foarte dificila, punind in pericol atit viata fatului, cit si a mamei, s-a impus intervenirea pe cale chirurgicala. Cind si-a revenit, mama a fugit din Maternitate, fara sa ii pese de cel pentru care s-a zbatut sa il aduca pe lume.
Un caz dificil atit pentru politisti, cit si pentru cadrele medicale ale Spitalului de Obstetrica-Ginecologie este cel al unei fetite nascute pe 9 iulie, care a fost abandonata, la 4 zile de la nastere, de catre mama. Petronela B. (16 ani), a sustinut, la internare ca lucreaza la ferma Filipoiu, in Insula Mare a Brailei. Cadrelor medicale insa, li s-a spus, atunci cind au sunat sa se intereseze despre femeie, ca nu a lucrat niciodata acolo. La adresa din cartea de identitate a fost descoperit un frate de-al sau, care insa, nu stie nimic despre ea. Desi a fost intocmit proces-verbal de abandon pentru nou-nascut, cadrele medicale spera ca vor descoperi, pina la urma, unde se afla mama si o vor convinge sa isi creasca pruncul.
"Cam de cinci ani nu am mai inregistrat un numar atit de mare de nou-nascuti abandonati, intr-o perioada de timp atit de scurta", ne-a declarat Aurora Rusu, asistent sef al sectiei Neonatologie.
Culmea este ca majoritatea femeilor ce-si abandoneaza copiii in Maternitate refuza sa faca intrerupere de sarcina sau sa ia anticonceptionale, motivind ca este mare pacat. Paradoxal, lepadarea de pruncii carora abia le-au dat viata pare sa nu le aduca mustrari de constiinta. Probabil ca la fel a gindit si Victorita Lazar (23 ani), al carei bebelus constituie singurul caz de abandon din Spitalul Judetean de Urgenta - corp A. Specialistii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului i-au intocmit micutului certificat de nastere, urmind a-l prelua in sistemul de protectie. Desi tatal biologic al bebelusului a dorit sa il declare, acesta a refuzat categoric sa il ia acasa, motivind ca nu isi permite, din punct de vedere financiar, sa creasca un copil.
"Cazurile de abandon de la Spitalul de Obstetrica Ginecologie si Spitalul Judetean de Urgenta se afla in curs de instrumentare. Chiar astazi (ieri - n.r.) unul din bebelusii abandonati in Maternitate a fost reintegrat in familie. Un alt nou nascut nu a ajuns inca la greutatea normala, deci nu poate fi vorba, deocamdata, de reintegrare in familie. Pentru ceilalti, au inceput demersurile catre primariile din judet, specialistii DGASPC au realizat consilierea psihologica a unui tata, in vederea reintegrarii in familie a bebelusului sau. Acesta a fost consiliat sa recunoasca paternitatea si sa o primeasca pe mama, cu copilul.
De asemenea, am apelat la sprijinul Politiei, pentru a identifica mamele altor doi bebelusi. In ceea ce-l priveste pe micutul abandonat in Spitalul Judetean, au fost initiate deja demersurile, dar trebuie vazut daca starea lui de sanatate permite protejarea la un asistent maternal", a declarat directorul general adjunct al DGASPC Braila, jurist Simona Cimpoaie.