Mergi la conţinutul principal

Numărul şomerilor din Brăila este în scădere

• la sfârşitul lunii martie, rata şomajului a fost de 6,17 %, cu aproape un punct mai scăzută decât cea înregistrată la aceeaşi dată a anului anterior • firmele care angajează şomeri beneficiază de subvenţii din partea statului, în valoare de 900 lei

 

Numărul şomerilor din judeţul Brăila este în scădere. Potrivit celei mai recente statistici realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, la data de 31 martie, în evidenţa instituţiei se aflau înregistraţi 7.818 şomeri, dintre care femei 2702 (34,6%), iar bărbaţi 5116 (65,4 %); şomeri indemnizaţi 948 (12,1%) şi 6870 (87,9%) şomeri neindemnizaţi; şomeri din mediul rural 6195 (79,2%) şi 1623 (20,8%) din mediul urban.

Structura acestora pe niveluri de pregătire s-a prezentat astfel: 7090 (90,7%) sunt şomeri cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional/şcoală de arte şi meserii; 552 (7,1%) cu nivel de instruire liceal/postliceal şi 176 (2,2%) cu nivel de instruire universitar.

În ceea ce priveşte structura şomerilor aflaţi în evidenţa agenţiei pe grupe de vârstă, statistica arată că: 2512 persoane au vârsta cuprinsă între 40-49 ani (32,1%), 1640 persoane au vârsta între 30-39 ani (21,0 %), 1538 persoane au vârsta peste 55 ani (19,7%), 812 persoane au vârsta între 50-55 ani (10,4%), 782 persoane au vârsta sub 25 ani (10,0%) şi 534 persoane au vârsta între 25-29 ani (6,8 %).

La nivelul judeţului Brăila, rata şomajului înregistrat, la 31 martie, a fost de 6,17 % cu 0,21 puncte procentuale mai scăzută decât cea înregistrată la sfârşitul lunii februarie, şi cu 0,98 puncte procentuale mai scăzută decât cea înregistrată la acceaşi dată a anului anterior (a fost de 7,15 %).

 

Statul oferă bani firmelor care angajează şomeri

Angajatorii care încadrează în muncă şomeri pot beneficia, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru somaj, de subvenţii în valoare de 900 lei dacă:

- încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor  monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET. Tânăr NEET este tânărul cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. Suma se acordă lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni;

- încadrează în muncă persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Subvenţia se acordă lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie.

- încadrează în muncă şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială.

Facilităţile prevăzute anterior se acordă angajatorilor în situaţia în care tinerii NEET şi persoanele din categoriile menţionate sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Nu beneficiază de facilităţile mentionate anterior:

- angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute mai sus;

- angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute mai sus pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani;

- angajatorii care la data solicitării acordării facilitaţii se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro