Seful statului roman a precizat ca cei doi mari piloni ai politicii externe ramin neschimbati, respectiv apartenenta la NATO, care este o realitate si viitoarea apartenenta la Uniunea Europeana, despre care spera sa devina realitate la 1 ianuarie 2007.
El a adaugat ca, in cadrul NATO, anul trecut, Romania si-a realizat toate obligatiile asumate si a consolidat parteneriatul strategic cu SUA, care s-a materializat prin semnarea acordului privind facilitatile militare.
In ceea ce priveste obiectivul major al politicii externe in 2006, Basescu a aratat ca pentru Romania nu exista alta prioritate decit integrarea in UE. "Romania nu are proiect alternativ in raport cu data de integrare - 1 ianuarie 2007", a adaugat presedintele, precizind ca eforturile guvernului sint legate in mod deosebit de obligatiile asumate prin tratatul de aderare la UE.
El si-a exprimat convingerea ca exista mijloacele, posibilitatile, dar mai ales vointa politica pentru ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele, subliniind ca integrarea europeana a devenit in primul rind o problema de politica interna.
Presedintele a dat asigurari ca Romania isi va indeplini obligatiile asumate prin tratatul de aderare si ca, din acest punct de vedere, va considera ca Romania si-a asigurat o evolutie pozitiva daca Comisia Europeana va recomanda neaplicarea cauzei de salvgardare prin raportul din mai 2006.
Presedintele a precizat ca va fi dezvoltata si o diplomatie parlamentara, pentru a convinge parlamentele din Europa, in baza rapoartelor CE si realitatilor din Romania, ca tara noastra merita sa fie membru UE de la 1 ianuarie 2007.
El a multumit tarilor care au ratificat deja tratatul de aderare si si-a exprimat convingerea ca tarile mari ale UE (Franta, Germania, Marea Britanie) vor accelera procesul de ratificare a tratatului.
Traian Basescu a salutat, de asemenea, procesele pozitive si evolutiile spre aderarea la UE din Balcanii de Vest. El a precizat ca Romania va sta la dispozitia acestor tari, pentru a transfera din experienta sa in procesul de negociere a aderarii.
Seful statului a precizat ca Romania sustine fara rezerve reluarea procesului de ratificare a Constitutiei Europene, la momentul potrivit. El a mentionat ca Romania nu vede viitorul decit in UE, iar Uniunea trebuie sa fie mai mult decit o piata economica. El a aratat ca aceasta trebuie sa dobindeasca si valente politice.
Basescu a mai spus ca garantarea securitatii Europei nu se poate face fara integrarea Balcanilor de Vest. El a amintit ca Romania a elaborat un set de principii privind statutul provinciei Kosovo, care privesc in primul rind realizarea unei largi autonomii a acesteia. El a afirmat ca aceasta poate fi o solutie de tip european, aplicabila nu doar in Kosovo, adaugind ca prin creerea unui stat pe teritoriul altui stat deja existent se poate constitui un precedent periculos.
Basescu a vorbit si despre acordarea unor atentii speciale relatiilor cu Republica Moldova, apreciind ca Uniunea Europeana ar putea sa abordeze o foaie de parcurs pentru aceasta tara, similara celei puse la dispozitie statelor din Balcanii de vest.