Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu vor fi schimbari in politica externa a Romaniei

Presedintele Traian Basescu i-a informat, vineri, pe diplomatii acreditati la Bucuresti ca nu exista schimbari in politica externa a Romaniei pentru anul 2006, autoritatile raminind consecvente obiectivelor anuntate in ianuarie 2005.
Seful statului roman a precizat ca cei doi mari piloni ai politicii externe ramin neschimbati, respectiv apartenenta la NATO, care este o realitate si viitoarea apartenenta la Uniunea Europeana, despre care spera sa devina realitate la 1 ianuarie 2007.
El a adaugat ca, in cadrul NATO, anul trecut, Romania si-a realizat toate obligatiile asumate si a consolidat parteneriatul strategic cu SUA, care s-a materializat prin semnarea acordului privind facilitatile militare.
In ceea ce priveste obiectivul major al politicii externe in 2006, Basescu a aratat ca pentru Romania nu exista alta prioritate decit integrarea in UE. "Romania nu are proiect alternativ in raport cu data de integrare - 1 ianuarie 2007", a adaugat presedintele, precizind ca eforturile guvernului sint legate in mod deosebit de obligatiile asumate prin tratatul de aderare la UE.
El si-a exprimat convingerea ca exista mijloacele, posibilitatile, dar mai ales vointa politica pentru ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele, subliniind ca integrarea europeana a devenit in primul rind o problema de politica interna.
Presedintele a dat asigurari ca Romania isi va indeplini obligatiile asumate prin tratatul de aderare si ca, din acest punct de vedere, va considera ca Romania si-a asigurat o evolutie pozitiva daca Comisia Europeana va recomanda neaplicarea cauzei de salvgardare prin raportul din mai 2006.
Presedintele a precizat ca va fi dezvoltata si o diplomatie parlamentara, pentru a convinge parlamentele din Europa, in baza rapoartelor CE si realitatilor din Romania, ca tara noastra merita sa fie membru UE de la 1 ianuarie 2007.
El a multumit tarilor care au ratificat deja tratatul de aderare si si-a exprimat convingerea ca tarile mari ale UE (Franta, Germania, Marea Britanie) vor accelera procesul de ratificare a tratatului.
Traian Basescu a salutat, de asemenea, procesele pozitive si evolutiile spre aderarea la UE din Balcanii de Vest. El a precizat ca Romania va sta la dispozitia acestor tari, pentru a transfera din experienta sa in procesul de negociere a aderarii.
Seful statului a precizat ca Romania sustine fara rezerve reluarea procesului de ratificare a Constitutiei Europene, la momentul potrivit. El a mentionat ca Romania nu vede viitorul decit in UE, iar Uniunea trebuie sa fie mai mult decit o piata economica. El a aratat ca aceasta trebuie sa dobindeasca si valente politice.
Basescu a mai spus ca garantarea securitatii Europei nu se poate face fara integrarea Balcanilor de Vest. El a amintit ca Romania a elaborat un set de principii privind statutul provinciei Kosovo, care privesc in primul rind realizarea unei largi autonomii a acesteia. El a afirmat ca aceasta poate fi o solutie de tip european, aplicabila nu doar in Kosovo, adaugind ca prin creerea unui stat pe teritoriul altui stat deja existent se poate constitui un precedent periculos.
Basescu a vorbit si despre acordarea unor atentii speciale relatiilor cu Republica Moldova, apreciind ca Uniunea Europeana ar putea sa abordeze o foaie de parcurs pentru aceasta tara, similara celei puse la dispozitie statelor din Balcanii de vest.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii