• în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, oamenii legii i-au sfătuit pe brăileni, fie ei elevi, femei sau persoane vârstnice, să nu treacă, sub nicio formă, cu vederea, agresiunile din familie • poliţiştii s-au deplasat la fabrici de confecţii, unde au discutat cu angajatele, precum şi la cămine de bătrâni • ziua de ieri a fost dedicată siguranţei rutiere
Copiii, femeile şi bătrânii, pot cădea uşor victime ale violenţei în familie, iar poliţiştii au ţinut să atragă atenţia cu privire la acest risc. Oamenii, fie ei mai mici sau mai mari, au primit cel mai inportant sfat, acela că orice agresiune trebuie reclamată.
A patra zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii, adică ziua de joi, s-a concentrat pe prevenirea violenţei în familie, prioritate de intervenţie a Poliţiei Române pentru anul 2017. Activităţile poliţiştilor brăileni au fost orientate atât spre populaţia din mediul urban, cât şi spre cea din mediul rural. S-a acţionat în scopul conştientizării victimelor şi agresorilor cu privire la efectele pe care violenţa în familie le are asupra cuplului şi copiilor în planurile psihologic, social şi economic. Aceste activităţi se înscriu în Campania naţională de prevenire a violenţei în familie “Aripi Frânte”, iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Asociaţia “Necuvinte”.
Poliţiştii brăileni au mers la fabrici de confecţii textile, la unităţi economice şi instituţii publice din judeţul Brăila, unde au discutat cu angajaţii şi i-au informat cu privire la aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere victima, în timpul unei agresiuni. S-a pus accent pe posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului, precum şi pe popularizarea numerelor de telefon la care pot fi sesizate situaţiile de violenţă intrafamilială.
Astfel, a fost făcut cunoscut încă o dată numărul unic naţional pentru victimele violenţei în familie, 0800 500 333, o linie telefonică gratuită, la care operatorii răspund non-stop, înfiinţată în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Agenţia pentru Egalitate de şanse între Femei şi Bărbaţi.
Persoanele care au fost agresate fizic trebuie să se prezinte de urgenţă la Serviciul de Medicină Legală, pentru eliberarea unui certificat medico-legal, care să ateste agresiunile suferite. Acestea pot cere ordin de protecţie la instanţă şi, în baza acestuia, sună la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul.
Persoanele agresate care au nevoie de ajutor se pot adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru a obţine adăpost temporar în centrele de găzduire pentru victimele violenţei în familie.
Ultima zi a prevenirii criminalităţii, ziua de vineri - 7 aprilie, dedicată siguranţei rutiere, a fost prilej bun pentru poliţişti de a le reaminti participanţilor la trafic că viaţa şi integritatea fizică şi psihică a fiecăruia dintre noi sunt cele mai importante. Ieri, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în colaborare cu Brăila Mall, au invitat oamenii aflaţi în incinta complexului comercial la exerciţii inedite şi educative pentru fiecare, indiferent de calitatea pe care o au în traficul rutier - conducător auto, pieton, biciclist sau motociclist.