Cei mai fericiti si care vor simti integral indexarea, sint cei 26.004 pensionari care au inregistrat o majorare a pensiei in urma procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Problema apare in situatia celor care au obtinut un punctaj mai mic decit cel aflat in plata. In cazul acestora, desi pensia a ramas la fel, punctajul a scazut. Astfel, majorarea de 9,3% i-ar putea aduce exact la nivelul pentru care ei, acum, primesc pensie. De asemenea, mai exista si varianta in care procentul de 9,3% i-ar aduce la nivelul in care sint in plata si chiar ar depasi cu putin acest nivel. Acestia vor simti si in bani majorarea, dar nu integral, ci in functie de procentul cu care au depasit.
"Incepind cu 1 ianuarie, toate pensiile aflate in plata vor fi recalculate, in fuctie de aceasta noua valoare a punctului de pensie. Practic, pensia se va calcula prin inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul pe care l-a obtinut in urma evaluarii. Acest lucru va determina, la momentul de fata, trei variante. Prima dintre ele ii vizeaza pe cei care, in urma evaluarii, au obtinut un punctaj mai mare decit cel aflat in plata. Daca inainte de evaluare un pensionar avea un punctaj de 1,5, iar in urma procesului a obtinut 1,7, pensia a crescut. Astfel, punctajul va fi inmultit cu noua valoare a punctului de pensie si va rezulta o crestere a pensiei cu 9,3%. Aceasta este cea mai fericita situatie, dar mai exista si alte doua in care pensionarii ori nu vor cistiga nimic, sau daca vor cistiga nu va fi vorba de intregul procent cu care a fost majorata valoarea punctului de pensie. In aceasta situatie se gasesc peste 32.000 de pensionari", a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Daca o persoana avea, inainte de evaluare, o pensie de 400 lei (RON) si un punctaj de 1,35, iar dupa evaluare i-a rezultat un punctaj de 1,31, pensia a ramas aceeasi, dar indexarea se va aplica pentru noul punctaj. In urma majorarii de 9,3%, asupra punctului de pensie, punctajul pe care il are in plata, de 1,31 se inmulteste cu 323,1 lei (RON) si rezulta o crestere de la 400 lei (RON) la 424 lei (RON). Acest lucru inseamna ca pesionarul va simti si in bani indexarea, dar nu integral, ci doar cu 6%. Dar exista si pensionari care nu vor cistiga nimic. De exemplu, un pensionar avea, inainte de evaluare, o pensie de 356 lei (RON) si un punctaj de 1,20. Dupa evaluare i-a rezultat un punctaj de 1,04, adica mai mic decit cel aflat in plata. Aplicind 1,04 la valoarea noua a punctului de pensie, de 323,1 lei (RON), i-a iesit o pensie de 337 lei (RON), mai mica decit cea aflata in plata. Si in aceasta situatie pensia ramine la fel, iar persoana respectiva va primi bani in plus dupa mai multe indexari.