Nu toti pensionarii vor simti, in bani, indexarea punctului de pensie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu toti pensionarii vor simti, in bani, indexarea punctului de pensie

Indexarea, de la 1 ianuarie, a valorii punctului de pensie cu 9,3% va aduce nemultumire in rindul mai multor pensionari si asta pentru ca ea nu va fi simtita, in bani, de toti, deoarece se va tine cont de rezultatul procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Conform Legii 380/2005 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2006, se indexeaza valoarea punctului de pensie cu 9,3%, ceea ce va duce la o crestere de la 295,56 lei (RON), la 323,1 lei (RON). La prima vedere lucrurile sint destul de simple, dar tinind cont de faptul ca dupa procesul de evaluare in vederea recalcularii pensiilor multi braileni au obtinut un punctaj mai mic fata de cel aflat in plata, vor exista cazuri in care unii dintre ei nu vor simti integral, in bani, aceasta majorare sau chiar nu vor primi nici un ban in plus.
Cei mai fericiti si care vor simti integral indexarea, sint cei 26.004 pensionari care au inregistrat o majorare a pensiei in urma procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Problema apare in situatia celor care au obtinut un punctaj mai mic decit cel aflat in plata. In cazul acestora, desi pensia a ramas la fel, punctajul a scazut. Astfel, majorarea de 9,3% i-ar putea aduce exact la nivelul pentru care ei, acum, primesc pensie. De asemenea, mai exista si varianta in care procentul de 9,3% i-ar aduce la nivelul in care sint in plata si chiar ar depasi cu putin acest nivel. Acestia vor simti si in bani majorarea, dar nu integral, ci in functie de procentul cu care au depasit.
"Incepind cu 1 ianuarie, toate pensiile aflate in plata vor fi recalculate, in fuctie de aceasta noua valoare a punctului de pensie. Practic, pensia se va calcula prin inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul pe care l-a obtinut in urma evaluarii. Acest lucru va determina, la momentul de fata, trei variante. Prima dintre ele ii vizeaza pe cei care, in urma evaluarii, au obtinut un punctaj mai mare decit cel aflat in plata. Daca inainte de evaluare un pensionar avea un punctaj de 1,5, iar in urma procesului a obtinut 1,7, pensia a crescut. Astfel, punctajul va fi inmultit cu noua valoare a punctului de pensie si va rezulta o crestere a pensiei cu 9,3%. Aceasta este cea mai fericita situatie, dar mai exista si alte doua in care pensionarii ori nu vor cistiga nimic, sau daca vor cistiga nu va fi vorba de intregul procent cu care a fost majorata valoarea punctului de pensie. In aceasta situatie se gasesc peste 32.000 de pensionari", a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Daca o persoana avea, inainte de evaluare, o pensie de 400 lei (RON) si un punctaj de 1,35, iar dupa evaluare i-a rezultat un punctaj de 1,31, pensia a ramas aceeasi, dar indexarea se va aplica pentru noul punctaj. In urma majorarii de 9,3%, asupra punctului de pensie, punctajul pe care il are in plata, de 1,31 se inmulteste cu 323,1 lei (RON) si rezulta o crestere de la 400 lei (RON) la 424 lei (RON). Acest lucru inseamna ca pesionarul va simti si in bani indexarea, dar nu integral, ci doar cu 6%. Dar exista si pensionari care nu vor cistiga nimic. De exemplu, un pensionar avea, inainte de evaluare, o pensie de 356 lei (RON) si un punctaj de 1,20. Dupa evaluare i-a rezultat un punctaj de 1,04, adica mai mic decit cel aflat in plata. Aplicind 1,04 la valoarea noua a punctului de pensie, de 323,1 lei (RON), i-a iesit o pensie de 337 lei (RON), mai mica decit cea aflata in plata. Si in aceasta situatie pensia ramine la fel, iar persoana respectiva va primi bani in plus dupa mai multe indexari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro