Mergi la conţinutul principal

Nu toţi pensionarii beneficiază de recalculare pe Legea 192/2015

• la Brăila au fost doar 120 de dosare reevaluate din oficiu de către Casa Judeţeană de Pensii Brăila, conform legii amintite • a doua etapă de recalculare urmează în luna noiembrie

 

Casa Judeţeană de Pensii Brăila a venit cu o serie de precizări legat de efectele aplicării Legii 192/2015, privind sistemul unitar de pensii publice, după ce s-a confruntat cu un val de întrebări pe tema noilor prevederi legale, precum şi de solicitări de recalculare a pensiilor din partea beneficiarilor brăileni.  “Recalcularea pensiilor conform Legii nr.192/2015 se aplică pentru acei pensionari care au lucrat în fostele grupe I şi /sau a II-a de muncă dar care nu au beneficiat de măsurile de majorare aplicate anterior (în perioada 2008 - 2011) pentru că la determinarea punctajului mediu anual al acestor pensionari numărul total de puncte realizate s-a împărţit la un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general, prevăzut de legea cadru. Fiind lege de completare a Legii nr.263/2010 (legea cadru în materia pensiilor publice), Legea nr.192/2015 face trimitere la stagiile complete de cotizare prevăzute de legea cadru pentru fiecare situaţie în parte (stagii mai mari decât cele utilizate la data stabilirii iniţiale a pensiilor). Hotărârea de Guvern nr.291/2017 nu adaugă la lege, ci vine să expliciteze aceste stagii complete de cotizare şi să precizeze etapele de recalculare, fiind un act normativ care completează prevederile art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011”, se arată într-un comunicat de presă al CJP Brăila, punctându-se că există situaţii în care pensiile recalculate pe Legea 192/2015 nu înregistrează o majorare de cuantum.

Una peste alta, conducerea instituţiei locale a subliniat că niciuna dintre pensiile recalculate nu va scădea, “în siuaţiile în care pensia recalculată va fi mai mică, se vor menţine în plată punctajul mediu anual şi cuantumul aferent, anterior recalculării”.

Ca idee, la nivelul judeţului nostru CJP Brăila a trecut din oficiu la recalcularea cuantumului pensiilor în cazul beneficiarilor care se încadrează în prevederile Legii 192/2015, în prima tranşă fiind selectate peste 120 de dosare de pensie. Conducerea instituţiei a precizat că, în cursul lunii noiembrie, urmează selecţia de dosare pentru cea de a doua etapă a procedurii. 

Directorul executiv al CJP Brăila, Sorin Enache, a punctat că în toate situaţiile pensiile vor fi majorate cu 9%, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie de 1.000 de lei, valabilă de la 1 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro