Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi că nu este dispus să intre în "jocul absurd" care se desfăşoară împotriva sa şi să renunţe la imunitatea sa parlamentară de dragul oricărui "neisprăvit" care "vine cu o aberaţie de genul subminarea economiei naţionalei".
"Nu cred că cu experienţa mea politică şi cu cultura mea politică sunt dispus să mă pliez unui astfel de joc absurd, unei astfel de tendinţe de a duce lupta politică la paroxism. Este o demenţă ce se întâmplă! Şi eu ce să fac, să spun «domne, eu în faţa unui om care nu gândeşte spun renunţ la imunitate», pentru ca să poată să cerceteze o neghiobie, nu?", a fost răspunsul lui Tăriceanu întrebat fiind dacă renunţă la imunitatea parlamentară pentru a fi anchetat. "Fiţi convinşi că, indiferent de solicitarea lui Toader, probabil că cei de la Parchet nu stau degeaba şi şi-or fi făcut nişte analize premergătoare să-şi dea seama despre ce e vorba...", a adăugat el.
Tăriceanu a explicat că solicitarea lui Mircea Toader, de începere a urmăririi penale în cazul său, s-a bazat pe prevederile regulamentare, şi a ironizat posibilitatea de a se depune astfel de solicitări către miniştrii PDL.
"Colegii mei de la partid mi-au spus că şi ei sunt pregătiţi să facă solicitări de începere a urmăririi penale împotriva miniştrilor PD. De exemplu, mi-au sugerat... împotriva lui Radu Berceanu, că a furat materialul textil de la autostrăzi şi l-a dus la întreprinderea lui care fabrică scaune, ca să facă scaune din el. La Vasile Blaga, că a furat mâncare de la popota miliţienilor şi a vândut-o la piaţa condusă de Niki Scorpion. Vreţi să mai continui?! Imaginaţia nu are limite! Ar fi de râs dacă nu e tragic", a comentat liderul PNL.
"Parlamentul devine un circ. 340 şi ceva de deputaţi au dreptul fiecare să plângere penală împotriva unui altuia. Luaţi combinaţii din aceste două numere şi vedeţi ce iese, Parlamentul iese un circ", a adăugat Tăriceanu, afirmând că, în acest mod, s-ar produce o întoarcere la anii '50 când "un neisprăvit" vine "cu o aberaţie de genul subminarea economiei naţionalei".
Fostul premier a insitat că, în cazul Sterling, compania "nu a scos un centimetru cub de gaze", întrebându-se astfel care este prejudiciul despre care se vorbeşte. "Legea din 2004 nu era rea (...) dar acelaşi sistem de redevenţe se aplică şi Romgazului şi Petromului. Deci e proastă pentru Sterling şi pentru statul român şi nu proastă pentru ăilalţi? Domnul Toader e un simplu pion pe o masă de şah, e mutat de Boc şi de Băsescu. L-au pus la înaintare. Spune şi el ce a învăţat ca o moară stricată (...) Mi-e milă de el şi o să plătească din păcate şi o să-l usture la buzunar toată distracţia asta, pentru că toate aceste afirmaţii calomnioase nu le pot tolera. Sunt de acord, se apropie alegerile, e luptă politică, toată lumea se gândeşte cum să facă să-şi rănească adversarul, foarte bine, dar totul are o limită", a susţinut Tăriceanu.
La rândul său, fostul ministru de finanţe, Varujan Vosganian, a afirmat că împotriva lui Tăriceanu se utilizează proceduri de "delaţiune parlamentară", afirmând că nici Corpul de control al premierului "nu a găsit nimic", şi nici Comisia de anchetă. "Mă întreb în ce temei Mircea Toader a făcut această plângere. Singurul temei este acela de a arunca praf în ochi şi de a încerca să deturneze atenţia opiniei publice", a susţinut vicepreşedintele PNL.
Liderul de grup al deputaţilor PDL Mircea Toader a afirmat, pe 7 iulie, că raportul Comisiei de anchetă Sterling justifică cererea de urmărire penală împotriva fostului premier, căruia i se impută că a semnat o Hotărâre de Guvern prin care zăcămintele naţionale puteau fi exploatate în defavoarea României.