Nu semnaţi cererile de concediu forţat! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu semnaţi cererile de concediu forţat!

Sindicaliştii nu vor accepta să-şi ia concediu fără plată, aşa cum a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Mai mult, sunt dispuşi să participe la măsuri de protest dacă structurile centrale ale organizaţiilor sindicale vor lua o decizie în acest sens. Funcţionarii publici brăileni declară la unison că măsura anunţată de Guvern privind reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor este o dovadă clară a incompetenţei celor aflaţi la conducerea Executivului. De altfel, şi sindicaliştii din sistemul privat spun că măsura este aberantă, în schimb susţin că se impune un plan concret, menit să coreleze cheltuielile bugetare cu veniturile colectate de stat prin taxe şi impozite. "Toţi salariaţii din rândul funcţionarilor publici afiliaţi sindical la Alianţa SED LEX sunt bulversaţi de anunţul ministrului. În mod evident, măsura nu este binevenită întrucât fiecare are datorii la bănci pe care trebuie să le achite lunar. Plus că funcţionarii publici, prin lege, nu au voie să desfăşoare activităţi antreprenoriale ori să aibă un alt loc de muncă. Îndemnul nostru este de a nu semna cereri privind trecerea în concediu fără plată. În funcţie de discuţiile ce vor avea loc la nivelul central al alianţei, în cadrul consiliului naţional, dacă se vor stabili mişcări de protest, vom susţine astfel de demersuri", ne-a declarat Petre Laţiu, reprezentantul local al "SED LEX", structură federativă sindicală la care sunt afiliaţi salariaţi din administraţia publică locală, precum şi salariaţi ai deconcentratelor Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii. La rândul său preşedintele structurii judeţene a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) "Frăţia", Valeriu Partene, a criticat în termeni duri anunţul oficialului de la Finanţe. "Pentru noi este o dovadă clară a incompetenţei actualului Guvern să rezolve o problemă deosebită pentru ţară în condiţiile în care s-a văzut foarte clar cum se cheltuie banul public la tot felul de ministere. Uniunea judeţeană a CNSLR Frăţia va face tot ce este posibil să determine oamenii să nu-şi semneze cererile de concediu fără plată. Chiar am vrea să-l auzim pe domnul Pogea explicând cum va proceda în cazul personalului sanitar ori al salariaţilor din învăţământ pentru că în această perioadă se pregăteşte începerea unui nou an şcolar. În plus, măsura concediului fără plată ar putea duce la blocarea sistemului sanitar. În concluzie, actualul Guvern este incapabil să găsească soluţii pentru ieşirea din această criză", a punctat Partene.

Sistemul privat este motorul economiei!

Liderul sindicaliştilor afiliaţi Confederaţiei Blocul Naţional Sindical (BNS), Alexandru Gurgu, a explicat că trecerea forţată în concediu fără plată a bugetarilor este o măsură în afara legii: "Nu există un cadru legal pentru a obliga salariaţii din sistemul bugetar să ceară singuri concediu fără plată, dar dată fiind situaţia din economia românească, europeană şi mondială nu mă miră. Dar chiar şi aşa, în locul unei astfel de măsuri pompieristice aş vrea să văd un plan cu direcţii precise menit să coreleze cheltuielile bugetare cu realitatea din mediul privat, motorul întregii economii şi generatorul de venituri pentru bugetul de stat". De menţionat este că, la nivel local, confederaţia BNS are membri din unităţi comerciale din mediul privat.

Reacţiile virulente ale salariaţilor din sistemul bugetar vin în contextul în care Ministrul Finanţelor a anunţat că toţi bugetarii intră în concediu fără plată sau vor fi obligaţi să lucreze mai puţin, din această toamnă. Concret, Pogea a precizat că în perioada septembrie - noiembrie, toţi salariaţii de la stat vor avea 10 zile de concediu fără plată, în caz contrar, următoarea măsură fiind trecerea la disponibilizări. "Vă asigur că nu se va lua nicio măsură, la nivel public, în afara cadrului legal. Dacă nu este cadru legal, îl creăm întrucât Guvernul, printre altele, are şi rol normativ", a spus ministrul Finanţelor, adăugând că măsura luată se aplică pentru circa 1,3 milioane de persoane din sistemul public. Ca urmare a acestei măsuri, oficialul a estimat că se va face o economie "de peste 1,6 miliarde de lei, în echivalentul a zece zile lucrătoare", a completat ministrul Finanţelor. Dacă prin concediul forţat nu se vor obţine rezultatele scontate, "următoarea măsură va fi disponibilizarea", a mai avertizat oficialul.

Sindicatele propun reducerea programului săptămânal de lucru


Liderii Blocului Naţional Sindical şi ai Cartel Alfa propun reducerea numărului orelor de muncă lucrate de angajaţii din sectorul bugetar la 38 sau chiar 20 de ore pe săptămână şi spun că dacă ar fi reduse zilele de lucru, s-ar reflecta şi în calculul pensiilor. "Nu putem accepta concediul fără plată de 10 zile. Trebuie ca fiecare instituţie să discute cu sindicatele şi să convină asupra reducerilor de personal sau să facă alte reduceri pe care nu le-au avut până acum în vedere", a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa, Luca Octavian.

La rândul său, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat că o soluţie de reducere a cheltuielilor salariale ar reprezenta-o reducerea zilei de lucru de la opt ore la patru ore pentru o anumită perioadă de timp ori reducerea orelor suplimentare efectuate de angajaţii din sistemul bugetar şi diminuarea drastică a deplăsărilor nejustificate. "Trebuie să vedem cum am putea face disponibilizări în condiţiile în care se face o mare risipă de bani în zona autorităţilor locale, unde s-au făcut foarte multe angajări mergând pe criteriu clientelar", a precizat Costin.

Guvernul trebuie să economisească peste un miliard de euro pentru a putea limita deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cât este calculat să ajungă fără aceste măsuri.

Prefectura, gata să se conformeze:

"Salariaţii instituţiei ar putea efectua cele zece zile de concediu prin rotaţie"

Reprezentanţii Prefecturii Brăila au precizat că în eventualitatea în care se va aplica această prevedere, activitatea instituţiei nu va fi perturbată. "Această măsură reprezintă, la acest moment, o propunere, cu caracter declarativ, promovată de o parte a membrilor Guvernului, în vederea reducerii deficitului bugetar. Dacă va fi considerată oportună, această măsură va trebui legiferată şi va fi pusă în aplicare. În eventualitatea punerii în aplicare a acestei măsuri, activitatea curentă a Instituţiei Prefectului judeţului Brăila nu va fi perturbată, deoarece salariaţii instituţiei ar putea efectua cele zece zile de concediu prin rotaţie, sarcinile acestora fiind preluate de către ceilalţi colegi, aşa cum se întâmplă şi în cazul efectuării concediului legal de odihnă", a fost precizarea Cabinetului Prefectural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro