"Nu se justifica sa ai aparatura nefolosita într-un spital" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu se justifica sa ai aparatura nefolosita într-un spital"

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, însotit de catre consilierul sau, dr. Paul Serban, a efectuat ieri o vizita la spitalele brailene din subordinea Consiliului Judetean (CJ), raspunzând astfel invitatiei senatorului PSD Ion Rotaru, presedintele comisiei de Sanatate din Senat, si a presedintelul CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Delegatia oficiala a fost condusa la Spitalul de Pneumoftiziologie, la Maternitate si la Spitalul Judetean, unde i-au fost prezentate Ambulatoriul de specialitate, Sectia de Boli Infectioase si alte zone. Investitiile în echipamentele de imagistica de ultima generatie de la Ambulatoriu a fost apreciata de catre ministrul Sanatatii, care a remarcat, pe de alta parte, o adresabilitate scazuta a pacientilor catre astfel de investigatii medicale. Întrebat în conferinta de presa de la sediul PSD Braila, de catre reporterul ziarului "Obiectiv Vocea" Brailei, despre cât de justificata este cheltuirea banului public pentru aparatura care zace nefolosita, ministrul Sanatatii a recunoscut ca este o disfunctionalitate careia însa nu-i cunoaste, deocamdata, cauzele. "Nu stiu motivele pentru care nu este folosita, dar sigur morbiditatea din zona ar impune ca aceasta aparatura sa fie folosita, pentru ca, vorbiti de litotriptor (n.r. aparat ce permite tratamentul modern al pacientilor cu toate tipurile de litiaza urinara), nu exista diferente de incidenta a litotriptiei între diferitele zone, si daca la Iasi litotriptorul functioneaza aproape 24 de ore pe zi, si este un aparat depasit de mult, este un aparat chinezesc achizitionat acum 15-20 de ani, si functioneaza, aici nu vad de ce n-ar functiona. Este o problema la care, deocamdata, nu-i cunosc cauzele, dar e o chestiune locala si de atitudine a unor persoane. Eu cred ca ori populatia se îndreapta spre alte zone, pentru ca nu cunoaste acest lucru ori, nu stiu, ceva nu functioneaza, dar nu-mi dau seama ce", a declarat dr. Vasile Cepoi.
Deranjat ca strategia de a-si face campanie electorala cu sprijinul ministrului Sanatatii se întoarce împotriva sa, Gheorghe Bunea Stancu a încercat sa explice ca nu a facut destula publicitate si a comentat în stilul care îl caracterizeaza: "Eu cred ca întrebarea ar trebui pusa altfel, ca rautatile vad ca continua, domnule ministru. Întrebarea este: au nevoie brailenii de liptotriptor sau au nevoie sa se urce în tren si sa se duca la Iasi si la Bucuresti? Asa trebuie pusa întrebarea, daca vreti sa fim braileni. Daca vreti sa fim altfel, punem întrebari de-a-n boailea". Pentru a opri derapajul presedintelui CJ, care acuza cotidianul "Obiectiv Vocea Brailei" ca lucreaza împotriva interesului Brailei, enervat de faptul ca ziarul nostru a relatat ca aparatura zace nefolosita la Spitalul Judetean, ministrul a intervenit: "Probabil ca întrebarea este retorica. Nu se justifica sa ai aparatura nefolosita într-un spital. Problema este daca aparatura aceea nu este folosita pentru ca nu era necesara sau nu este folosita pentru ca alte motive duc la nefolosirea ei, cum vorbim în cazul de fata. Medical vorbind, se justifica existenta litotriptorului, nu stiu din ce motive nu este folosit la capacitate maxima".
Nu stim daca ministrul s-a interesat si câti pacienti au beneficiat de investigatii pe cele doua CT-uri si RMN-uri din Spitalul Judetean, însa la întrebarea sa daca sunt specialisti pentru diferitele aparate medicale din dotare, Stancu i-a raspuns "da", lucru care nu este confirmat însa de realitate.

"Paliatia este o necesitate!"

Cu ocazia vizitei la Braila, ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, a aflat, prin intermediul presei, ca singurul spital de paliatie, privat, înfiintat în municipiu în urma cu un an, printr-o investitie locala, este în pragul falimentului, neputând sa intre în contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din cauza numeroaselor blocaje de la nivelul Ministerului Sanatatii, dar si al autoritatilor judetene. "Cum asa, sa fie în pragul falimentului? Paliatia este o necesitate. Nu stiu sa va raspund pentru ca nu cunosc. Dar paliatia este o componenta a asistentei medicale care este insuficienta si care duce la colmatarea sectiilor de acuti cu cazuri ce ar putea beneficia de servicii de paliatie", a declarat dr. Vasile Cepoi. În schimb, consilierul sau pe probleme de medicina primara, dr. Serban Paul, brailean de origine, cunostea istoricul înfiintarii Centrului Integrat de Medicina Paliativa, informându-l pe ministru ca spitalul are toate aprobarile necesare înca de anul trecut. Întrebat daca în strategia dezvoltarii sistemului de sanatate va avea în vedere si sprijinirea unor astfel de initiative, ministrul a declarat: "Este sprijinita, dar aici este o chestiune de atitudine locala, nu stiu ce sa va spun".
Subiectul a intrat si în atentia senatorului PSD Ion Rotaru, seful comisiei de Sanatate din Senat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro