Mergi la conţinutul principal

Nu rataţi Festivalul Zile şi nopţi de teatru la Brăila!

Un festival de excepţie, organizat în condiţii de excepţie, aşa a definit primarul Aurel Simionescu cea de-a IX-a ediţie a festivalului Zile şi nopţi de teatru la Brăila, cu prilejul conferinţei de presă care a lansat evenimentul ce va începe chiar luni, 1 decembrie. "Am insistat să realizăm această ediţie, deşi teatrul este în reabilitare, pentru că nu am vrut să creez un precedent. Dacă nu s-ar organiza într-un an, se poate să nu se organizeze şi altădată. Am vrut ca acest festival să aibă continuitate, ca publicul şi actorii să rămână în contact cu teatrul de înalt nivel, de bună calitate, să nu coborâm ştacheta", a precizat primarul Aurel Simionescu.
Directorul Teatrului "Maria Filotti", regizorul Lucian Sabados, a explicat că anul acesta nu sunt foarte multe capete de afiş, dar sunt foarte multe poveşti interesante, şi clasice, şi moderne, care interesează şi pun în valoare tineri artişti foarte buni. "Încerc, din suflet, şi cred în această formulă, să conving brăilenii că nu întotdeauna capetele de afiş fac valoarea în teatru. La această ediţie vom vedea actori tineri de primă mărime din Bucureşti, din Ploieşti, pentru că eu cred că e foarte important să ne punem în lumină noile valori. Pentru selecţia realizată în acest an am avut în vedere povestea, situaţii de viaţă care pot interesa, care să ofere calitate, autenticitate şi accesibilitate", a explicat regizorul Lucian Sabados, directorul Teatrului "Maria Filotti". Pentru această ediţie Primăria a pus la dispoziţie 180.000 de lei.

Reinterpretări de excepţie ale poveştilor lui Creangă

După ce în ediţiile anterioare ale ziarului am făcut publice reprezentaţiile din primele 5 zile ale festivalului, continuăm astăzi cu spectacolele din ultimele două zile ale evenimentului. Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 17.30, la Casa Tineretului, brăilenii vor putea să vizioneze o reprezentaţie a spectacolului montat de Radu Afrim la Teatrul "Caragiu" din Ploieşti, "Când ploaia se va opri" de Andrew Bovell. Are note de fantastic, straniu, replici sarcastice, elemente pe care le regăsim în multe dintre montările lui Radu Afrim. Povestea se petrece din 1960 până în 2039, iar în spectacol pare că este vorba despre aceiaşi oameni, în timpuri şi spaţii diferite. Concret, Radu Afrim pune din nou în faţa publicului o oglindă nemiloasă care aminteşte că aceleaşi greşeli se transmit din generaţie în generaţie şi pare că îi este imposibil omenirii să iasă din tipare.
Apoi, de la 20.30, în sala Studio, compania Unteatru va prezenta spectacolul "Trădare" de Harold Pinter, regizat de Sânziana Stoican. Acum două săptămâni a luat Marele Premiu la Festivalul Naţional de Teatru Independent din Bucureşti. Autorul, Harold Pinter, a imaginat o poveste despre dragoste şi trădare într-o piesă care balansează între genurile absurd şi psihologic. Se urmăreşte un triunghi conjugal, observând-se schimbările care intervin într-un cuplu într-o perioadă de şapte ani.
Festivalul se va încheia duminică, 7 decembrie, prilej cu care vor fi prezentate trei spectacole. De la ora 12.00, la Casa Tineretului, se va juca "Paparazzi sau cronica unui răsărit de soare avortat" de Matei Vişniec. Piesa, regizată de Cristian Gheorghe la Teatrul "Victor Ion Popa" din Bârlad se înscrie în tradiţia teatrului absurd marca Vişniec, în care apocalipsa vine pe nesimţite într-o lume ruptă între mercantilism şi dorinţa irepresibilă de comunicare. "Paparazzi", în viziunea regizorului este o imagine tridimensională a unui posibil sfârşit al lumii şi al umanităţii. "Se spune în text că această exterminare are loc datorită unei forţe exterioare (poate Dumnezeu, poate Diavolul), dar e posibil ca ea să fie, de fapt, rezultatul unei autoanihilări la care omenirea ajunge din cauza sterilităţii sufleteşti, din cauza răutăţii, din cauza multiplelor păcate-greşeli pe care le are", a scris regizorul Cristian Gheorghe.
De la 17.30, în sala Studio se va juca piesa din repertoriul teatrului "Maria Filotti", "Îndoiala", iar de la ora 20.00, la Casa Tineretului va fi prezentat spectacolul "O...ladă", creaţie colectivă după Ion Creangă în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Este o reinterpretare a binecunoscutelor poveşti "Punguţa cu doi bani" şi "Fata babei şi fata moşneagului", dar şi o continuare a proiectului ce-l are pe Creangă în prim plan, de reinterpretare a poveştilor sale. La celelalte ediţii ale festivalului am putut vedea "Oo", după "Punguţa cu doi bani" şi "Absolut" după "Ivan Turbincă", spectacole care au avut o priză foarte bună la public. În plus, muzica spectacolului "O ...ladă" este realizată de Ada Milea.
Festivalul Zile şi nopţi de teatru la Brăila este organizat de Primărie, Consiliul Local, Teatrul "Maria Filotti", cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Casei Tineretului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro