"Nu poate fi acuzat nici un popor pentru ceea ce s-a intimplat atunci" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu poate fi acuzat nici un popor pentru ceea ce s-a intimplat atunci"

Muzeul Brailei a comemorat, ieri, Ziua Holocaustului in Romania, printr-o actiune in cadrul careia au vorbit despre tragicul eveniment David Segal, presedintele Comunitatii Evreilor din Braila si muzeograful Adrian Trifan. Elevii prezenti au putut vedea si imagini documentare despre "Trenurile mortii" pe traseul Iasi - Calarasi, imagini care dovedesc cruzimea cu care s-au confruntat evreii in timpul pogromului de la Iasi. "O parte din imagini sint socante, insa le-am ales pentru ca suferinta oamenilor este greu de explicat in cuvinte. Imaginile au incarcatura si impact profund asupra constiintei colective", a explicat muzeograful Adrian Trifan. Elevii au mai aflat informatii inedite despre isteria agentilor bolsevici in timpul pogromului de la Iasi, despre rebeliunea legionara si pogromul de la Bucuresti si amanunte cutremuratoare despre cum au decurs evacuarile din Iasi in 1941, cum au fost deportati evreii si cum a devenit orasul Iasi o zona de razboi civil. In 1941, in Iasi erau 45.000 de evrei, aproape jumatate din populatia orasului, iar dintre acestia aproximativ 15.000 au fost deportati. Din Iasi au plecat doua trenuri ale mortii, unul cu 5.000 de oameni, din care au ajuns la destinatie 1.000 si altul cu 2.700 de oameni, din care au supravietuit 700. Presedintele Comunitatii Evreilor din Braila, David Segal, a spus elevilor ca este foarte important ca aceste grozavii sa nu se uite, pentru a nu se repeta. "Nu poate fi acuzat nici un popor pentru ce s-a intimplat atunci. Noi facem aceste comemorari pentru ca acea urgie sa nu se mai repete. In cimitirul evreiesc din Braila veti gasi inhumat sapun facut din grasimea evreilor din lagare. Acum in Braila mai exista 153 de membri, insa numai 60 sint evrei, ceilalti sint parteneri prin casatorie", a povestit David Segal. La eveniment au participat elevi de la Colegiul "Balcescu" insotiti de profesoara Corina Pavel, viceprimarul Doinita Ciocan si directorul adjunct al Muzeului Brailei, Zamfir Balan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro