Nu ne putem baza pe prim-ministru, in recuperarea celor 1000 ha | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu ne putem baza pe prim-ministru, in recuperarea celor 1000 ha

Nu mai exista nici o speranta ca premierul Calin PopescuTariceanu
sa ne ajute, in revenirea celor 1.000 de ha din zona cartierului Siret, sub jurisdictia Brailei. Este constatarea amara a deputatului PD de Braila Horia Vasioiu, care, dupa ce a primit un al treilea raspuns in care este dus cu vorba, la solicitarea sa de abrogare a Hotaririi de Guvern HG 512/2002 privind transferul celor 1.000 ha in administrarea municipiului Galati, a inteles ca incearca sa deschida o usa inchisa cu mai multe lacate. De aceea el a hotarit sa incerce alte variante: "Este absolut limpede ca la nivelul primului ministru nu se mai poate intreprinde nimic in acest sens, asa ca nu-mi mai ramin decit doua cai. prima este aceea de a trimite un memoriu ministrului de Interne, domnului Vasile Blaga, ii care ii voi prezenta o sinteza a problemei, pentru a afla si parerea dinsului. Vreau sa vad care este pozitia oficiala a ministrului, pentru ca, de fiecare data, in raspunsurile la interpelarile pe care le-am facut pe tema celor 1.000 ha, primul ministru a facut referire la Ministerul Administratiei si Internelor. Or, cel care este cel mai abilitat sa dea un raspuns este insusi ministrul Blaga. Nu va ascund faptul ca deja i-am facut hirtia oficiala, iar miine (azi - n.r.) dimineata i-o voi trimite prin posta speciala. Eu am mai purtat discutii pe aceasta tema cu domnia sa, dar vorbele trec, iar o hirtie scrisa si semnata ramine. Eu doresc ca domnul ministru sa-mi spuna cum vede problema si daca este de acord sa fie initiatorul unei HG care sa o anuleze pe cea cu numarul 512/2002".

Planul "B"

Daca incercarea cu ministrul Vasile Blaga esueaza, pasul urmator ar fi ca Vasioiu insusi sa initieze un proiect legislativ, pentru abrogarea HG 512: "In cazul in care la nivelul Guvernului nu se mai poate face nimic, voi initia in Parlament un proiect legislativ, care sa abroge HG 512 si sa readuca cele 1.000 de ha judetului Braila. In aceasta ultima varianta, voi incerca sa discut si cu ceilalti parlamentari de Braila, sa fie alaturi de mine si sa semneze, ca initiatori, acest proiect de lege. Nu am discutat cu nici unul dintre ei despre asta, dar daca se va ajunge la ultima varianta expusa, voi discuta cu ei. Normal ar fi ca, daca printr-o Hotarire de Guvern care este total in afara legii s-a facut ce s-a facut cu cele 1.000 ha, ar trebui ca tot printr-o HG sa se abroge HG 512 si sa se inapoieze terenul respectiv. Teoretic, totul este foarte simplu".
Vasioiu considera ca solutia de rezolvare a situatiei, prin infiintarea zonei metropolitane intre Braila si Galati, despre care vorbesc presedintele Consiliului Judetean Braila si prefectul de Galati, este o iluzie, dat fiind ca, deocamdata, aceasta structura nu se poate infiinta, legal: "Deocamdata nu exista o lege a zonelor metropolitane. Au fost vreo trei incercari, dar s-au impotmolit in Parlament. Atit timp cit nu avem o lege care sa prevada clar cum si ce trebuie facut, pentru infiintarea zonelor metroplitane, nu ne putem lega de o astfel de solutie. E drept ca Legea 215 creeaza un anume cadru si vorbeste despre zonele metropolitane, dar trebuie o lege speciala a acestor zone, care sa prevada in detaliu cum trebuie procedat. Eu nu cred ca se pot semna atit de usor si atit de repede actele intre reprezentantii celor doua judete, asa cum sustin presedintele CJ si prefectul de Galati. In plus, din cite stiu eu, ei au avut o ultima discutie pe aceasta tema, la care nu s-au inteles".

Unde-i protocolul?

Deputatul PD a mai explicat ca, potrivit HG 512/2002, transferul de proprietate asupra bunurilor imobile trebuia facut in baza unui protocol semnat de partile interesate: "Iata textul: "Predarea- preluarea bunurilor imobile prevazute, precum si stabilirea valorii bunurilor scoase din functiune si casate, se fac pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotariri". Eu nu am vazut acest protocol, nu am vazut daca este semnat, mai mult decit atit, premierul chiar face referire la acest tip de protocol. Banuiesc ca ar fi trebuit sa semneze presedintii celor doua consilii judetene, si presedintele CJ Braila de atunci cu siguranta a semnat. Dar Simionescu sigur stie, intrebati-l, daca a semnat el, cine a mai semnat? Acest protocol trebuie sa fie sigur la cele doua Consilii Judetene si probabil si la prefecturile celor doua judete. S-ar putea ca protocolul sa fi fost avizat si de cei doi prefecti de atunci".

"Proiectul zonei metropolitane este o gogoasa electorala"

Contactat telefonic, fostul presedinte al CJ Braila, Aurel Simionescu, a declarat ca stie de faptul ca trebuia semnat un protocol intre partile interesate, insa a precizat ca, personal, nu are cunostinta ca acest protocol ar fi fost semnat in realitate: "Eu, unul, nu stiu sa existe un astfel de document. Eu nu am semnat nimic, asta va pot spune sigur. Este posibil insa ca protocolul sa fi fost incheiat intre ADS si reprezentantii Galatiului, pentru ca ADS-ul era proprietarul celor 1.000 ha. Tot ce va pot spune este ca nu stiu ca ADS-ul sa fi facut acest lucru. Poate a facut-o, dar eu nu am cunostinta de asa ceva".
In ceea ce-l priveste, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Chiru, crede ca, de fapt, indiferent de promisiunile si demersurile unor politicieni locali, cele 1.000 de ha vor ramine de-a pururi in administrare si proprietatea Galatiului. El crede ca toate declaratiile presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, privitor la solutia deja gasita, cea cu infiintarea zonei metropolitane, sint simple vorbe de claca: "Unii se trezesc vorbind doar de dragul de a se auzi vorbind si spun tot felul de prostii. Demersurile autoritatilor de la Braila sint doar propagandistice, cu scopul de a-si atrage un capital politic. Totul se poate regla doar de la Guvern, de-acolo de unde au pornit toate timpeniile astea. Si prefectul asta de Galati, Capra, are si el o problema. Cum poti sa spui ca intr-un cartier locuitorii pot sa-si ia buletin ori de Braila, ori de Galati, dupa cum vor?! Oamenii aia nu au nici o treaba cu Braila, va fi al Galatiului cartierul, noi degeaba facem valuri. Asta este un subiect inchis si poate, in viitor, cind vom avea intr-adevar parlamentari cu vina, care vor spune ceva la Bucuresti, vom putea incerca sa facem cu adevarat ceva. Iar in ce priveste aceasta zona metropolitana, despre care vorbeste presedintele CJ, este tot o gogoasa pe care o servesc cei care se pregatesc de alegeri fie la nivel local, fie la nivel national".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro