Nu ne mai facem bine. Vacanță mare în aprilie! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu ne mai facem bine. Vacanță mare în aprilie!

* marți seara, ministerul Educației a afirmat că elevii ar putea intra în vacanță pe 2 aprilie și vor reveni la școală pe 4 mai * de asemenea, Evaluarea Națională și admiterea la liceu se amână după examenul de bacalaureat * propunerea nu a fost bine primită de reprezentanții elevilor, care susțin că se va da din nou peste cap tot procesul de învățare * de aceeași părere sunt și reprezentanții părinților, care spun totuși că măsura se justifică în contextul actual * în vreme ce inspectorul școlar general și președintele sindicatului brăilean ne-au declarat că se impune o astfel de măsură, de departe cei mai critici au fost primarul municipiului Brăila și președintele Consiliului Județean

 

Vacanța de primăvară a elevilor va fi de aproximativ o lună, de pe 2 aprilie până pe 4 mai, anul școlar se va încheia pe 2 iulie și nu pe 18 iunie așa cum era prevăzut inițial, iar Evaluarea Națională și admiterea la liceu vor avea loc după examenul de bacalaureat. Toate aceste propuneri de modificare a structurii anului școlar au fost anunțate practic peste noapte de Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, mai exact marți seara, motivul fiind evoluția pandemiei. Deși încă nu există un ordin de ministru pentru aceste modificări, imediat după declarațiile lui Sorin Câmpeanu pe rețelele de socializare au și apărut reacțiile din partea elevilor, părinților și profesorilor, unii criticând măsura, alții considerând că decizia este justificată având în vedere numărul tot mai mare de infectări cu noul coronavirus. Redactorii “Obiectiv” au cerut reacții “la cald” vizavi de acest subiect de la principalii actori implicați în procesul de educație.

 

Consiliul Elevilor: “Deciziile luate pe principiul «amânăm, ca să nu ne confruntăm cu asta acum» au dat rareori rezultate”

Printre primii care au criticat măsura prelungirii vacanței de primăvară a fost elevul brăilean Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE). Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Rareș afirmă că anunțul privind închiderea școlilor pentru o lună s-a luat fără consultarea elevilor, însă, dincolo de acest aspect, măsura propusă nu va face decât să bulverseze și mai mult sistemul de învățământ.

“Lăsând la o parte modul în care a fost luată decizia (netransparent, «las’ că știm noi»), a institui acum o vacanță de o lună înseamnă să scoți iarăși elevii din ritm și să dai iarăși peste cap procesul lor de învățare. Deciziile luate pe principiul «amânăm, ca să nu ne confruntăm cu asta acum» au dat rareori rezultate. E absurd să te comporți de parcă după o lună de vacanță salvatoare, problemele acute din ultima perioadă vor fi dispărut ca prin magie. Nu! Elevii se vor întoarce în aceleași școli în care nu există resursă umană care să administreze teste rapide și care rămân deschise după trecerea pragului de 6/mie, dintr-o megalomanie absurdă, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Președintele CNE susține că nici mutarea calendarului Evaluării Naționale după cel al examenului de bacalaureat nu îi ajută în niciun fel pe elevi.

Amânarea Evaluării Naționale ca să ce? Toată degringolada asta și lipsa de coerență vor fi decontate masiv pe măsură ce se apropie examenele naționale - conspiraționiștii, cei care vor cu orice preț echivalarea examenului de Bacalaureat și a EN, vor prinde din nou curaj și vom vedea iarăși zeci de petiții, proteste și memorii prin care vor cere măsuri de acest fel. Iar pe urmă ne vom întreba, consternați, unde s-a greșit”, a mai scris acesta.

Elevii din toată țara s-au mobilizat pentru a protesa împotriva propunerii și au inițiat o petiție numită “Nu ne dorim vacanță prelungită de Paște!”.

 

Părinți: “Măsura se justifică strict din punct de vedere al sănătății. Educațional, probabil, va fi o catastrofă pentru copii”

Redactorii “Obiectiv” i-au solicitat un punct de vedere și reprezentantului Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, filiala Brăila. Președintele acestei structuri, Daniela Alexandra Vasile, ne-a declarat că înțelege că sănătatea primează, însă în plan educațional efectele prelungirii vacanței de primăvară îi vor afecta pe elevi.

„Din punctul de vedere al părinților, dacă ne referim la educație, această vacanță este posibil să producă o destabilizare în procesul educațional. Dar, având în vedere situația actuală și creșterea numărului de infectări, probabil cel mai bine pentru copiii noștri ar fi să rămână în vacanța asta prelungită. Deci măsura se justifică strict din punct de vedere al sănătății. Educațional însă, probabil este o catastrofă pentru copii”, ne-a declarat aceasta.

 

Inspectorul școlar general: “Orice întrerupere în activitatea didactică nu este bună, dar până la urmă sănătatea primează

Inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, este de părere că propunerea ministrului Educației de a prelungi vacanța elevilor va încetini cumva valul al treilea al pandemiei.

“De oportună... nu știu dacă este oportună. Nici ideea cu două vacanțe de primăvară nu știu dacă era bună. Ideea e că orice întrerupere în activitatea didactică nu este bună. Această activitate didactică trebuie dozată în așa fel încât să existe pauze, vacanțe, dar să creeze și randament în rândul elevilor. Dar dincolo de asta, suntem într-o perioadă specială și cred că luna aceasta de vacanță va opri din elanul virusului. Pentru că zilnic aud despre colegi infectați, elevi infectați, clase la care întrerupem activitatea în format fizic. Asta este problema. Iar domnul ministru are mult mai multe informații decât am eu la nivelul unui județ. Decizia se justifică din acest motiv al creșterii numărului de infectări. Am văzut reacții din partea părinților, elevilor, dar până la urmă sănătatea trebuie să primeze întotdeauna și acest lucru trebuie pus în prim plan”, ne-a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila.

 

Sindicat: “Este o măsură bună dacă aprilie va fi luna de vârf al celui de-al treilea val al pandemiei”

Declarația a fost făcută de președintele Sindicatului “Învățământ” Brăila, Valeriu Partene, însă în contextul în care calendarul bacalaureatului nu se modifică, iar mobilitățile personalului didactic se vor desfășura în condiții normale.

“Toată decizia s-a luat la consultarea partenerilor. Părinții s-au manifestat cumva împotriva deciziei, la fel și elevii, pentru că ei sunt cei care au pierdut destul de mult din formula online. Dar, din punctul meu de vedere, dacă bacalaureatul rămâne la locul lui, așa cum a fost programat, celelalte elemente de mobilitate a personalului didactic rămân și se desfășoară în condiții normale, credem că este o măsură bună, mai ales dacă se are în vedere că în luna aprilie va fi o lună de vârf al celui de-al treilea val al pandemiei”, ne-a declarat acesta.

 

Critici dure din partea primarului Marian Dragomir: “Vacanța elevilor maschează incompetența Guvernului în gestionarea crizei Covid”

Primarul municipiului Brăila a criticat în termeni duri propunerea de a prelungi vacanța elevilor, susținând că prin această măsură Guvernul încearcă să ascundă faptul că nu mai poate gestiona criza Covid-19.

Vacanța elevilor impusă de Guvern maschează incompetența lor în gestionarea COVID. Guvernul «a uitat» să trimită către școli testele rapide cumpărate, iar anul trecut, în 2020, reprezentanții Guvernului din Brăila interziceau Primăriei să primescă gratuit teste rapide. Lor le plac doar cele cumpărate de ei din bani publici și le refuză pe cele primite gratuit. Același Guvern a uitat să asigure condiții prioritare de vaccinare pentru cadrele didactice, dar este campion la impunerea unor măsuri absurde pentru cetățeni și a unor măsuri aberante care vor conduce la falimentul societăților locale”, ne-a declarat Dragomir.

 

Chiriac, președintele CJ Brăila: “Guvernul încearcă să se spele pe mâini pentru un lockdown total al țării”

La fel de acid în declarații a fost și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, vizavi de propunerile de modificare a structurii anului școlar.

“Mi se pare o prostie. Și merg din prostie în prostie. E un o vorbă românească că «o minciună spusă de foarte multe ori devine adevăr». Tocmai asta face Guvernul. Ne-au mințit că se închide, că e scenariul roșu, că e verde, ne-au mințit cu formula de calcul, cu carantina... Ei încearcă să se spele pe mâini pentru un lockdown total al țării și încearcă să ducă vacanța copiilor de primăvară la trei săptămâni, ca să nu zică apoi nimeni nimic că de fapt închid școlile și să nu iasă vâlvă. Ne mint în continuare că e bine și că mărim vacanța copiilor, dar pe urmă anul școlar se va încheia la finalul lui iunie. I-a zăpăcit și pe săracii copii de nici ei nu mai știu. Dacă noi eram generația de sacrificiu, cred că s-ar putea să avem și o generație ratată. Iar asta e îngrijorător”, ne-a declarat Chiriac.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro