Iar daca nu si-a luat jucariile din Primarie si n-a plecat pina acum, a fost mai mult din orgoliul de a nu se recunoaste invinsa de primarul Cibu. Recunoaste ca a vrut sa faca acest pas, in urma cu citeva luni, cind a simtit ca cedeaza psihic, dar n-a fost lasata de centru, si apoi a decis ca va merge pina la capat. La capat de mandat. Gustul amar il are insa de pe acum, dat fiindca a ajuns la concluzia ca Anton Lungu era un primar mai bun decit cel pe care l-a pus Alianta.
- Nu ati obosit in postura de Gica Contra pe care o aveti in ochii multor politicieni si ai unei parti a opiniei publice?
- Nu stiu daca am obosit, pentru ca ne-am asumat acest rol, cu foarte multi ani in urma, circa 10 ani. In opinia noastra, nu este o manifestare de Gica Contra - si tocmai de-aia n-am obosit -, ci este o asumare a rolului de a arata lucrurile care in opinia noastra nu sint corecte, indiferent de cepartea baricadei ne aflam: in opozitie sau la putere. Niciodata nu am agreat ideea ca atunci cind esti la putere sa nu vezi lucrurile rele si sa le acuzi doar cind esti in opozitie. De obosit nu am obosit, poate ca sintem ceva mai mult dezamagiti decit in urma cu citiva ani, cind speram ca se mai misca lucrurile, avind in vedere ca vedem ca nu se schimba nimic.
- Si totusi, cind a fost vorba despre proiectul de hotarire de CLM care stabilea pretul gigacaloriei, n-ati mai facut reclamatie scrisa, pe motiv ca v-ati saturat sa fiti catalogat drept Gica Contra.
- Reclamatii oficiale, in sensul asta, nu mai fac, dar nu vom obosi niciodata sa aratam opiniei publice cind lucrurile nu sint in regula, din puncul nostru de vedere.
- Si totusi, este ciudat ca si fiind la putere, si in opozitie, PD-ul intotdeauna face opozitie. Da senzatia ca sinteti circotasi.
- Lucrurile, cind esti la putere, ar trebui sa se transeze altfel, iar in momentul in care sint opinii diferite ar trebui discutate inainte si ar trebui gasita formula cel putin legala. Daca din punct de vedere al oportunitatii este poate normal ca PD-ul si PNL-ul sa nu fim intotdeauna la unison, din punct de vedere al legalitatii nu ar trebui sa existe puncte de vedere diferite, pentru ca legea este una singura. Dar in momentul in care nu vrei sa tii cont de lege si sa o consideri o chestiune arbitrara, apar astfel de manifestari publice.
Cercurile de interese au strins rindurile din '90 incoace
- De ani zile acuzati asa-numitele "cercuri de interese" care intr-un fel sau altul viciaza deciziile luate de Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean si poate si consiliile comunale. A existat vreun moment dupa '89, cind, dupa stiinta dvs, sa nu fi actionat astfel de cercuri de interese?
- Nu, nu au fost astfel de momente. Poate, in prima perioada de dupa Revolutie, cind oamenii erau mai cu frica lui Dumnezeu, ca sa zic asa, si atunci, la momentul la care legislatia s-a aschimbat, au avut mare grija sa nu iasa din tiparele ei. Dar, usor-usor, s-au creat cercurile de interese, s-au refacut, si ele au existat dintotdeauna, dar parca in ultima perioada sint mult mai vizibile decit erau pina la momentul 2004.
- Din acest cercuri de interese fac parte aceiasi oameni, dupa 1990 incoace, sau au iesit unii, au intrat altii?
- Nu, au mai intrat si altii noi, dar nucleul este acelasi, si elementul de noutate pe care l-am observat este ca au gasit si un alt liant, de genul mai cununam, mai botezam fiul cuiva sau fiica cuiva, pentru ei au o anumita virsta, nu mai pot fi cununati, decit daca sint la a doua casatorie. Asa se rotunjesc relatiile, se inchide cercul, ca sa zic asa.
- In increngaturile acestea de interese sint si persoane care au functii oficiale, in institutii ale statului care ar trebui sa vegheze la respectarea legalitatii?
- Da. Fara ei, nu s-ar putea face. De la Directia Finantelor Publice, cu certitudine, de la Politie n-am suficiente informatii - probabil ca da. Mai este si Curtea de Conturi, la care raspunsul este da, de Garda Financiara n-am suficiente informatii, dar se pare ca da, iar la Parchet este o prietenie totala de ani de zile, dintotdeauna, si tare m-e teama ca s-au extins aceste lucruri si spre instantele de judecata.
- Nucleul dur al cercurilor acestora de interese provine de dinainte de '89?
- Da, in mare parte.
Ce sanse mai avem sa se faca lege si ordine in Romania?!
- Daca tot sintem obsedati acum de fosta Securitate, erau oameni implicati in astfel de activitati, sau erau legati de alte lucruri decit de turnatorii?
- Mi-e greu sa spun, pentru ca nu stiu mecanismul fostei Securitati. Probabil ca dat fiind functiile si institutiile in care lucrau, poate exista si fenomenul acesta, dar mi-e greu sa fac aprecieri in acest sens.
- Din ce spuneti dvs, dat fiind ca de 17 ani ne-ar conduce, din umbra sau pe fata, cercurile de interese, si sint implicate si persoane aflate in functii importante. Ce sanse mai avem sa se faca lege si ordine in Braila, in aceste conditii?
- Ce sanse mai avem sa se faca lege si ordine in Romania?! Eu sper in continuare, desi observam cu totii cu cita greutate se mai poate misca ceva in tara asta. Cei despre care vorbim, care sint si la Braila si peste tot in tara, sint aceeasi de dinainte de '89 si nu vor admite vreodata sa se schimbe sistemul, pentru ca in conditiile in care ar accepta asa ceva, primii care ar fi deconspirati - in acest sens, nu la cel referitor la politia politica - primii care ar fi vizati si s-ar vedea in clar cum actioneaza si cit de departe sint de a respecta legile tarii sint ei.
O spun cu mina pe inima ca era mai bun domnul Anton Lungu
- Ati criticat activitatea conducerii Primariei pe vremea guvernarii PSD si a primarului Anton Lungu, o criticati si acum, sub guvernarea Aliantei PNL-PD si a primarului Constantin Cibu. Facind o comparatie, la acest moment, care primar a fost mai bun: Anton Lungu sau Constantin Cibu?
- Din punct de vedere al respectarii legii, o spun cu mina pe inima ca era mai bun domnul Anton Lungu. Poate ca avea si expertiza atitor ani si invatase ca trebuie sa faca lucrurile imbracate intr-o forma legala. Acum cel este grav este ca exista un dispret total fata de lege si ca in momentul in care aduci argumente in sensul respectarii ei, nu sint luate in seama. Si s-a ajuns la o chestiune care in opinia mea este deosebit de periculoasa, de genul cine-i mai destept: aparatul meu, de aici, de la Primarie, sau cel al Prefecturii? Si daca in opinia conducerii Primariei Braila - din care ma exclud - aparatul Prefecturii este prost, nu stie sa citeasca o lege, atunci ajungem la instanta. Si la un moment dat, chiar cu o hotarire judecatoreasca, ajungi sa te intrebi: este corecta? Or, asta este cel mai periculos lucru, sa nu ai incredere absolut in nimic, nici macar in instantele de judecata.
- Va dati seama, daca dvs sinteti constienta ca, din anumite puncte de vedere, era mai bun Anton Lungu la Primarie, ce trebuie sa creada cetateanul...
- Nu cred ca cetatenii au informatiile pe care le am eu. Este o situatie periculoasa. Este foarte greu de schimbat un sistem, dar daca nu esti constient ca trebuie sa respecti niste reguli, nu o sa-l poti schimba niciodata. Cel mai usor se gestioneaza haosul, si tare mi-e teama ca noi sintem pe aproape.
Comunicarea dintre primar si viceprimar a disparut dupa alegeri
- Nu l-ati agreat niciodata pe Cibu, si chiar in campania electorala ati stat alaturi de el pentru ca trebuia, era vizibil acest lucru. A fost asa pentru ca il stiati si banuiati ca nu va fi un bun primar?
- Nu. Eu nu l-am cunoscut absolut deloc, iar atitudinea domniei sale e o chestiune de conduita personala, de fel de a fi, de educatie. Primul impact nu este tocmai agreabil, dinsul este suficient de arogant - ca prim impact vorbesc -, un om care nu este dispus la dialog, el intotdeauna are dreptate. Or, cind cunosti un asemenea om si trebuie sa i te alaturi intr-un demers care nu este asa de simplu, de o luna-doua, ci de patru ani, evident ca am primit cu circumspectie aceasta alaturare. Dupa ce s-a incheiat campania electorala, mi-a fost greu sa vin alaturi de el cu toata inima, dar aveam un protocol pe care-l incheiasem, si pe care trebuia sa-l respectam. La inceput, in primele saptamini, chiar incepusem sa-mi fac procese de constiinta ca poate l-am privit cu circumspectie, pentru ca a incercat sa avem o colaborare. Nu stiu ce s-a intimplat in mintea domniei sale, pentru ca in scurt timp a renuntat la incercarile acelea de colaborare si a inceput sa mearga pe o lipsa de comunicare totala. Lua decizii pe domeniile pe care le aveam in competenta fara sa ma consulte, iar in momentul in care veneam cu idei, nu le lua in seama. Nu am avut niciodata pretentia ca ideile mele sint intotdeauna foarte bune, dar chiar niciodata sa nu fie bune...mi s-a parut deja un semnal de alarma. Altceva nu am avut de facut decit sa ma delimitez si sa incerc sa-mi fac treaba, atit cit sint lasata.
- Ati spus de mai multe ori si dvs, si consilierii municipali democrati ca Cibu face diverse nereguli si uneori, chiar ilegalitati. Credeti ca, dupa ce ii expira mandatul, o sa poata sa doarma linistit pe perna, avind in vedere ce a facut?
- La cit stiu eu, sigur nu. Acum, depinde cit de constient este de aceste lucruri. Si chiar nu-l inteleg. Asa, vazind lucrurile mai de la distanta si mai cu raceala, am uneori setimentul ca nici nu realizeaza despre ce este vorba si nu le duce la bun sfirsit aceste lucruri in neregula, decit dintr-o ambitie nejustificata, in opinia mea.
Nu stiu daca mai ramin pina la finalul mandatului la Primarie
- Avind in vedere sicanele la care va supune si primarul, si, mai nou, si unii consilieri municipali, in timpul sedintelor CLM, credeti ca mai rezistati pina la finalul mandatului? Pentru ca au existat momente in care v-ati gindit la posibilitatea de a va da demisia din functia de viceprimar...
- Cu certitudine, fizic, mental, cum vreti, rezist doi ani si inca 10 ani. Nu stiu insa daca mai ramin pina la finalul mandatului aici, si decizia la un moment dat eram absolut hotarita sa o iau eu si numai eu. Dar asta implica sa renunt si la viata politica, pentru ca fac parte dintr-un partid care respecta niste reguli si in momentul in care mi-ar fi trecut prin minte sa renunt la aceasta functie trebuia sa am acceptul conducerii organizatiei judetene - si asta n-ar fi fost o problema - dar si acceptul conducerii centrale, si nu am primit aceasta permisiune, la momentul respectiv. Atunci a fost o cumpana pentru mine, incepusem sa ma indoiesc daca mai rezist sau nu si daca merit sa fac acest lucru, si ajunsesem chiar in mintea mea si in sufletul meu sa ma gindesc sa renunt la functie si la calitatea de membru al partidului. M-am mai gindit, am ajuns la concluzia ca sint ani buni din viata mea pe care i-am dedicat unui scop, si nu se merita pentru astfel de sicane sa renunt.
- Credeti sa este prudent sa porniti atacul asupra tuturor partidelor politice deodata, acuzind ca din cercurile de interese amintite anterior fac parte oameni din toate partidele politice si dind si nume? Nu e imprudent sa ti-i pui pe toti in cap, deodata?
- Daca lucram cu prudenta, nu avem timpul necesar sa-i atacam punctual pe fiecare in parte. Daca este evident acest lucru, de ce sa ne facem ca nu-l vedem?
Despre epitetele lui Cibu
- Dvs auziti cind primarul Cibu ii face pe diversi consilieri "timpiti", "cretini", si-i injura?
- Dar il auziti si dvs.
- Exista unii consilieri care afirma ca nu l-au auzit niciodata spunind asemenea lucruri si de aceea nu reactioneaza cind sint facuti in fel si chip, pentru ca altfel, ei sint foarte demni...
- Sa fim seriosi, se aude foarte bine, pentru ca domnul primar vorbeste suficient de tare si de multe ori are si microfonul deschis
- De ce credeti ca nu se ridica nici un consilier sa-i spuna vreo doua lui Cibu si sa-i ceara socoteala pentru modul in care le vorbeste?
- Las la o parte chestiunea aceea de educatie, si am spus-o si o voi spune in continuare: la fara frecventa nu se capata cei sapte ani de-acasa. Dar ca si consilier nu ai voie sa accepti asa ceva, pentru ca reprezinti cetatenii, si asta inseamna ca primarul se adreseaza asa cetatenilor Brailei. Si daca tu, ca individ, nu-l consideri un lucru iesit din comun si te faci ca nu-l auzi, esti obligat sa reactionezi, in calitate de reprezentant al cetatenilor. De ce nu reactioneaza consilierii? Din mai multe motive. Unii dintre cei care nu reactioneaza cu certitudine au acele interese de care v-am vorbit si sint directe, iar o parte dintre ei, care se fac ca nu aud apelativele cu pricina, probabil au interese trasate de conducerea partidului din care fac parte.
- Dar nici vreun consilier democrat nu a reactionat la aceste apelative, niciodata.
- Nu-mi aduc aminte sa fi fost facut cretin vreun consilier democrat, dar atunci cind a fost intrerupt sau i s-a spus ca bate cimpii unui consilier democrat, acela a reactionat, si e vorba de doamna Picu. Dvs ati mai auzit si alte lucruri acolo, la domnul primar, si cu certitudine ca ati auzit cind presedintele de sedinta este gratulat de domnul primar cu expresii precum: "Mai taie-i, mai, macaroana!".
Specialisti in consilii de administratie
- Pentru ca vorbim despre consilieri: ati declarat ca unii dintre acestia se lasa antrenati in cercurile de interese si voteaza la comanda, pentru ca au fost instalati in AGA sau CA, si iau de acolo niste bani. Unul dintre cazurile cu care ati exemplificat a fost consilierul Peter Mitu, care este in AGA la Braicar. Dar si sotul consilierului democrat Mihaela Picu este intr-un asemenea for de conducere, la CET. De ce Mitu este cuprins in cercul de interese si Picu nu?
- In momentul in care noi l-am propus pe domnul Picu in CA la CET, dinsul era specialist in problemele respective. Niciodata noi n-am propus in Consiliile de Administratie oameni care sa nu aiba nici o tangenta cu activitatea de acolo si sa se duca doar pentru a ridica mina la ce spune directorul si a-si lua un ban.
- Dar si domnul Picu isi ia un ban, ca se pricepe sau nu, cind ridica mina.
- Toti cei care sint in CA iau bani, asta-i legea. Noi am imbinat insa una cu cealalta si am nominalizat oameni care se pricep, care pun intrebari si nu voteaza in necunostinta de cauza, si nu accepta sa se treaca lucruri in neregula.
Am vrut inca din 2002 sa-i sustin pe cei tineri
- Sinteti tentata sa mai candidati vreodata la Primaria Brailei?
- Eu nu mai sint tentata si o sa va spun ca nici in 2004 nu am vrut sa candidez la Primarie.
- Atunci intrebarea ar trebui poate sa sune altfel: veti mai candida vreodata la Primaria Brailei?
- Nu, nu mai candidez la primaria municipiului, indiferent ce o sa sa spuna centrul. Si daca centrul o sa insiste sa mai candidez eu, poate o sa vina momentul sa ma retrag si din politica, daca altfel nu se poate. Eu am vrut inca din 2002, in momentul in care s-au depus solicitarile pentru candidatura colegii mei, sa-i sustin pe cei tineri, si aveam doua astfel de candidaturi. Eu le-am promis colegilor ca merg cu ei in campanie oriunde cred ca este nevoie si le transfer increderea pe care unii oameni o au in mine. Nu au avut curajul sa faca un astfel de pas. Sper sa aiba acest curaj in 2008, pentru ca numai cei tineri au o alta mentalitate, care poate schimba lucrurile. E drept insa ca e foarte greu sa convingi brailenii sa accepte candidatura unui tinar, in sensul de a-l investi cu increderea lor.