Dacă ar fi să intrăm în echipa celor care ne tot îndeamnă să vedem binele în orice ştire şi să gândim pozitiv, ar trebui să apreciem faptul că numărul turiştilor străini care au vizitat Brăila a crescut cu 97,2%, în primele 6 luni ale lui 2017 (raportat la aceeaşi perioadă din 2016). Nu e de ici, de colo să auzi că s-a dublat numărul turiştilor străini în Brăila, un oraş aproape mort din punct de vedere economic. Asta ar fi maniera pozitivă de a interpreta ştirea de mai sus.
Cum însă noi nici nu suntem pe “legale” şi nici nu am băut apa de la câine, o să privim ştirea în manieră realistă. Şi fiţi atenţi cum trebuie ea interpretată. Da, este adevărat că numărul turiştilor străini a crescut cu 97,2%, numai că numărul total al acestor turişti a fost fix 2747. Aşadar, în primele 6 luni ale lui 2017, numai 2747 de turişti străini au poposit în Brăila, mare parte dintre ei veniţi cu treabă pe la societăţile economice care reuşesc să supravieţuiască în oraş. Dacă împărţim 2747 de perosoane la 180 de zile (adică la cele 6 luni din statistică) rezultă o medie de 15 turişti străini pe zi. Ceea ce este nu puţin, ci extrem de puţin. Aşa ne păcălesc statisticile. Căci ce folos să îi spui unui om că tocmai i-ai majorat salariul cu 97,2%, dacă după majorare el o să îţi spună că o să aibă leafa de 400 de lei. Aşa şi cu turiştii străini care au venit în Brăila. Teoretic, numărul lor s-a dublat, însă practic oraşul e ca şi cum nu ar fi fost vizitat de nici un străin, căci 15 turişti pe zi este fix nimic.
Acum, tare aş fi curios cum ar interpreta primarul Dragomir rezultatele acestui studiu. Păi, cum să le interpreteze? Evident că el va zice că uite, domnule, Brăila prosperă de când a ajuns el la Primăria Brăila, că oraşul se dezvoltă atât pe orizontală, cât şi pe vericală, numai că cârcotaşii nu vor să vadă acest lucru. (Hotel TURIST)