Poliţiştii şi specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila te sfătuiesc să nu laşi alcoolul să conducă în locul tău!
Alcoolul este un drog legal, din grupa celor care inhibă sistemul nervos central, prin deprimarea progresivă a centrilor cerebrali superiori. Nu este un stimulent al scoarţei cerebrale, aşa cum se crede deseori. Euforia iniţială se produce pe fondul inhibării centrilor responsabili de autocontrol.
Alcoolismul sau dependenţa de alcool este consumul de băuturi alcoolice ocazional sau periodic, cu scopul schimbării stării de dispoziţie sau pentru a evita stările neplăcute fizice sau psihice cauzate de sevraj. Consumul este continuat indiferent de situaţii sau consecinţele consumului asupra persoanei sau familiei.
Semne ale dependenţei psihice:
- stările de indispoziţie (frustrare, anxietate, stări depresive) sunt înlaturate prin consum;
- anticiparea consumului, planificarea consumului şi a ocaziilor de a consuma;
evocarea cu plăcere a momentelor de consum;
- în situaţii limită cu mare presiune emoţională (deces, boală, divorţ, pierdere, câştiguri foarte mari, stări euforice) persoana dependentă se gândeşte la consumul de alcool.
Semne ale dependenţei fizice:
- după 24-36 de ore de la întreruperea consumului apare tremuratul matinal al mâinilor şi al picioarelor;
- dificultăţi de coordonare a mişcărilor, probleme de echilibru şi mers;
transpiraţie, stare de greaţă şi/sau vărsături;
- durere de cap, tensiune, probleme cardiace;
- tulburări de somn;
- alte semne specifice sevrajului alcoolic.
Dacă ai o problemă legată de dependenţa de alcool sau alte droguri, te poţi adresa la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila din strada M. Eminescu nr. 8 – 8A etaj II, tel. 0239627255, e-mail: cpecabraila@yahoo.com.