"Nu-i doresc decât să simtă durerea pe care o simt eu" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu-i doresc decât să simtă durerea pe care o simt eu"

* deşi autorul atacului nu a fost încă prins, poliţiştii au format deja un cerc de suspecţi şi depun eforturi susţinute pentru prinderea acestuia

Membru al Baroului de Avocaţi Brăila din anul 1959, Constanţa Aramă - unul dintre cei mai vechi şi mai respectaţi jurişti autohtoni - încearcă să-şi revină din trauma suferită luna trecută, când a fost la un pas de a fi sugrumată de un răufăcător, care i-a pătruns în locuinţă, ca să-i fure banii şi bijuteriile din aur şi argint. Tâlharul, căruia victima ar fi putut să-i fie bunică, nu a fost încă prins. Cu toate acestea, avocata Aramă continuă să meargă, în fiecare zi la Palatul de Justiţie, conştientă fiind că atacatorul - oricare ar fi fost el - va ajunge, până la urmă, în mâinile poliţiştilor. Tot atât de adevărat este şi faptul că autorul poate fi oricine şi că o poate urmări din nou.
"Vin la serviciu, că altfel înnebunesc. Din punct de vedere fizic, sunt mai bine; am încă vânătăi pe gât şi pe piept, dar, din punct de vedere psihic, nu pot spune acelaşi lucru. Mă trezesc din oră în oră, nu pot dormi, cu gândul la ceea ce s-a întâmplat în acea noapte. N-am apelat la nimeni, la nicio rudă, ca să vină să stea cu mine... În definitiv, dacă ar fi să se întâmple din nou, ar putea să intre peste noi şi să ne omoare pe amândouă!", ne-a mărturisit Constanţa Aramă.

"Un tânăr de 25-30 de ani"

De când a fost atacată şi jefuită, avocata abia dacă mai poate mânca, din pricina durerilor. "Mănânc numai iaurt, că altceva nu pot, mă dor dinţii îngrozitor. Nu-i doresc acelui tânăr decât să simtă durerea pe care o simt eu acum", ne-a spus victima tâlhăriei din iunie.
Atacul s-a petrecut în noaptea de 26/27 iunie 2012, după ora 23.00. Avocata Aramă povesteşte: "Era în jur de ora 23.00, când am ieşit pe holul casei şi l-am văzut. Deşi am fost speriată - din anul 2008, de la moartea soţului, nu mi-a mai călcat persoană străină în casă - l-am întrebat cine este şi ce caută în casa mea. Mi-a spus să-i dau banii şi bijuteriile, că altfel mă omoară. Era subţirel, nu prea înalt, îmbrăcat în negru, cu cagulă pe faţă şi mănuşi în mâini. Să fi avut între 25 şi 30 de ani. Luasem pensia şi făcusem un angajament cu un client, aveam în casă fix 2.900 de lei", povesteşte victima tâlhăriei de la strada Campiniu.
În afară de cei 2.900 de lei, atacatorul i-a mai luat femeii 130 de lei din poşetă şi bijuteriile din aur şi argint: două verighete de aur, două lănţişoare de aur de la gât, cinci brăţări de argint şi un inel. Bijuteriile se aflau pe birou, mai puţin lănţişoarele, pe care banditul i le-a smuls de la gât, dar nu fără "luptă".
"M-am luptat cu el şi m-a lovit, abia mai vedeam cu un ochi, iar la un moment dat m-a strâns de gât. Era să mor, simţeam că nu pot să mai respir. Mi-a smuls aurul de la gât, apoi mi-a spus să nu ţip, să stau nemişcată în pat, că are un cuţit la el şi că o să mă omoare. Mi-a spus să nu mă mişc, până cotrobăie şi în celelalte camere", ne-a spus Constanţa Aramă.
În mod ciudat, în acea noapte de coşmar, telefonul fix al avocatei nu a funcţionat şi nimeni nu a auzit să se fi întâmplat ceva, deşi casa luată în vizor de tâlhar se află în plin Centru Istoric, aproape de Liceul "Nicolae Iorga". După atac, victima a reuşit să iasă din camera unde o sechestrase tâlharul (care legase uşa de acces cu hainele avocatei) şi să strige după ajutor. Abia atunci au auzit-o nişte vecini, care au sunat la "112".
Întâmplarea prezintă şi aspecte cel puţin ieşite din comun. În timpul atacului, femeii ţintuite la pat i se făcuse sete şi i-a cerut banditului apă. Dând dovadă de "omenie", acesta i-a adus o sticlă de apă, apoi a continuat să-i cotrobăie prin camere, căutând bani şi bijuterii.

Atac premeditat

"După ce s-a întâmplat să fiu tâlhărită, au venit copiii de la Bucureşti (fiul şi familia acestuia - n.r.) valvârtej. Nu am avut cum să cer cuiva să stea cu mine. Dacă este să se întâmple, se întâmplă oricum. Dacă aş fi cerut unei rude să stea cu mine şi s-ar fi întâmplat din nou, ne omora pe amândouă în casă. În niciun caz nu pot sta închisă în casă, ar fi mai rău", a mai spus victima atacului din noaptea de 26/27 iunie.
Dat fiind faptul că autorul tâlhăriei şi-a premeditat fapta, acţionând cu maximă prudenţă şi fără a lăsa prea multe urme, anchetatorii nu au reuşit să-l identifice, deocamdată. După cum ne-a declarat avocata Constanţa Aramă, sunt implicaţi în anchetă cei mai buni judiciarişti, care depun eforturi susţinute pentru identificarea şi prinderea autorului. E posibil să fi fost nu unul, ci doi inşi implicaţi.
"În ce priveşte tâlhăria din noaptea de 26/27 iunie 2012, poliţiştii implicaţi continuă cercetările. S-au făcut cercetări la faţa locului, s-a realizat un cerc de suspecţi, iar ancheta este în plină desfăşurare", a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, inspectorul principal Jenel Şogor.
Potrivit medicilor legişti, Constanţa Aramă a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale, după incidentul din luna iunie.
"A fost confirmată începerea urmăririi penale în cauza privind-o pe d-na avocat Aramă Constanţa, fiind vorba de săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu şi tâlhărie. Ceea ce ştim până în acest moment este că victimei i-au fost sustrase prin violenţă banii şi bijuteriile din aur şi argint. Potrivit raportului medico-legal, are nevoie de 8 - 10 zile de îngrijiri medicale, în caz de evoluţie favorabilă", ne-a declarat procurorul Gheorghe Velea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Mai trebuie precizat faptul că, în anii '90, judecătoarea Aurica Constantinescu - soţia regretatului general (post-mortem) Grigore Constantinescu - a fost, de asemenea, atacată în propria casă, autorul nefiind identificat nici până astăzi. De altfel, în cazul "Constantinescu", fapta a fost prescrisă de mult. În mod sigur, a fost vorba de o răzbunare, spre deosebire de cazul "Aramă", când mobilul atacului a fost jaful.
Un alt caz celebru, rămas cu AN, este cel al atacului cu cocktailuri Molotov asupra locuinţei comisarului şef Ionel Iorga, de la Crimă Organizată, petrecut în urmă cu şapte ani, la scurt timp de la numirea lui Cătălin Chivu în funcţia de şef al IPJ Brăila. Cu toate eforturile depuse de anchetatori, nici până astăzi autorii nu au fost identificaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro