Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Nu exista nici un motiv de ingrijorare sau mai ales de protest legat de viitoarea locatie din Sos. Buzaului"

Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a transmis, ieri, un comunicat de presa pe tema mutarii Bibliotecii Judetene, pe care il publicam integral:

"In spiritul ideii de dreptate si adevar, tratata cu dispret si rea credinta de unele publicatii locale, in special "Obiectiv - Vocea Brailei", dar mai cu seama al formarii unei opinii corecte a cetatenilor legate de masurile organizatorice de reabilitare a spatiilor in care desfasoara activitatea Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", consider necesar si oportun sa clarific o serie de aspecte si sa prezint actiunile si activitatile desfasurate de Consiliul Judetean Braila, in acest domeniu.
Actuala locatie a Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila in municipiul Braila, Calea Calarasi nr. 54, a reprezentat o varianta provizorie pe perioada reabilitarii si consolidarii sediului acestei institutii, aflat in Braila, Piata Poligon nr. 4.
Sediul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila a fost si este in Piata Poligon nr. 4, mutarea activitatilor specifice Bibliotecii Judetene, fiind necesara incepind cu anul 1995 cind, prin Hotarirea Consiliului Judetean Braila, nr. 11/27 iulie 1995, a fost transmis, in folosinta gratuita spatiul situat in Braila, Calea Calarasi nr. 54, pe o perioada de 4 ani, prelungita pina in anul 2005.
Reabilitarea si consolidarea cladirii din Piata Poligon nr. 4 s-a realizat prin proiectul Phare - Ricop, lucrari publice, finantarea realizindu-se din fondurile Phare si din fondurile Consiliului Judetean Braila.
Odata finalizata aceasta lucrare, s-au creat conditii pentru desfasurarea activitatii sectiei "copii si tineret" din cadrul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila, unde au acces persoane de toate virstele, care este dotata cu fond de carte, mediatica (discuri, casete, DVD-uri).
In locatia din Calea Calarasi nr. 54, functioneaza in prezent sectia adulti, imprumut fond carte, sala de lectura, compartiment achizitii si prelucrare documente si depozite, sustinindu-se, in diverse opinii ale presei, ideea ca acesta reprezinta sediul ideal al Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila, aspect care nu corespunde realitatii.
Exista o alta locatie din str. Belvedere nr. 3, unde functioneaza Centrul Cultural American, care este o sectie a Bibliotecii Judetene "Panait Istati" Braila, organizata pentru specialisti, unde se regaseste un fond de carte in limba engleza.
Datorita conditiilor improprii in care se regaseste in prezent depozitat fondul de carte la sectia adulti, precum si a Salii de lectura care nu are lumina naturala si spatii de aerisire adecvate, din Calea Calarasi nr. 54, s-a propus reabilitarea unor spatii aflate in incinta Liceului de Chimie Braila, care asigura conditii deosebite de consultare si lecturare a fondului de carte.
Proiectul se intituleaza "Amenajare spatiu Biblioteca, prin reconversia functionala a spatiilor aferente cantinei si spalatoriei" din imobilul situat in Sos. Buzaului nr. 15 si va fi executat dupa organizarea licitatiei in vederea atribuirii contractului de lucrari publice.
In acest spatiu care nu se afla intr-o zona periferica, fiind in imediata vecinatate a Spitalului Judetean si a unor unitati scolare din cartierul Viziru si Radu Negru, va functiona sectia adulti, imprumut fond carte, spatiu de lecturare, depozitare si un fond enciclopedic adresat tuturor cititorilor, precum si o componenta mediatica de discuri, casete, DVD-uri.
Nu exista nici un motiv de ingrijorare sau mai ales de protest legat de viitoarea locatie din Sos. Buzaului nr. 15 a sectiei de adulti a Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila, fiind respectat interesul general al cetatenilor muncipiului si judetului Braila, iar in aceasta problema neexistind nici un interes personal al presedintelui Consiliului Judetean Braila.
In cladirea din Calea Calarasi nr. 54, care este sediul Centrului Cultural pentru Tineret, in partea ce va fi eliberata de Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", vor fi realizate o serie de amenajari potrivit destinatiei initiale a imobilului, respectiv sali de conferinte, spatiu pentru discoteca si vor fi continuate lucrarile de amenajare a incintei in vederea desfasuraruii unor activitati cu caracter sportiv (bowling, tenis de masa, etc.) care vor fi in interesul tuturor locuitorilor municipiului Braila.
De asemenea, se intentioneaza ca Directia strategii, integrare europeana, relatii internationale, sa ocupe spatii pentru birouri, in acest imobil, in vederea desfasurarii activitatii de consultanta adresate tuturor celor care doresc informatii cu privire la integrarea europeana, realizarea de proiecte, accesarea de programe.
Va fi continuat proiectul de reabilitare a sediului din str. Poligon nr. 4 in scopul extinderii si realizarii unui complex cultural-educativ, care in prezent este in faza de organizare a concursului de proiecte, iar dupa finalizare, intreaga zona va reprezenta un reper important integrat in spatiul afectat culturii si educatiei pentru intreaga populatie a Brailei, aceasta fiind locatia prezenta si viitoare a sediului Bibliotecii Judetene "Panait Istrati".
Consiliul Judetean Braila a analizat si analizeaza in plenul sau, actiunile in acest domeniu si decide, in cunostinta de cauza, asupra tuturor aspectelor prezentate, consilierii judeteni fiind informati cu privire la toate problemele de interes public.
Alte voci si alte sedii de biblioteci nu exista decit in imaginatia unor gazetari care, din dorinta de a iesi din anonimat, incearca sa incite colectivitatea locala impotriva unor actiuni si demersuri realiste care conduc la imbunatatirea activitatii Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila, si accesului la cultura si informatie."

Presedintele Consiliului Judetean Braila,
Gheorghe Bunea Stancu
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii