* mii de hectare au fost compromise deja pe raza județului nostru * Direcția Agricolă a centralizat raportări îngrijorătoare de la primării, iar în perioada următoare se vor face constatări în teren, pentru a se stabili oficial gradul de afectare a culturilor * la Tichilești, de exemplu, aproape 900 ha au fost compromise * speranța stă în irigații, iar ANIF dă asigurări că face tot posibilul să livreze apă în toate zonele județului
Seceta a compromis deja peste 15.000 hectare de gâu, orz sau rapiță de pe raza județului Brăila. Conform situațiilor operative întocmite de primăriile din județ și centralizate de Direcția Agricolă, societățile agricole brăilene au raportat circa 12.000 hectare afectate, în timp ce la persoanele fizice s-au adunat 54 de cereri de ajutor, pentru o suprafață totală de 4.000 ha.
Traian Cismaș, directorul Direcției Agricole Brăila, ne-a declarat că deocamdată nu se cunoaște exact gradul de afectare a culturilor respective. ”Până acum avem doar situațiile centralizate de primării. Vor fi constituite comisii care se vor deplasa la fața locului pentru o evaluare exactă a culturilor, așa încât să se poată stabili concret cât de afectate sunt acestea. Procedura de lucru precum și modalitatea de constituire a acestor comisii depind de un ordin emis de Ministerul Agriculturii, care deocamdată este în dezbatere publică. Am avut o discuție și cu Prefectura și vom încerca să găsim, totuși, o modalitate de a începe în cel mai scurt timp vizitele în teritoriu. Evident că va trebui să se țină seama de pandemia existentă și să se găsească modalități de protejare a membrilor comisiei și a agricultorilor. După ce comisiile vor merge în teritoriu, vom avea o situație exactă a culturilor afectate de secetă și a pierderilor suferite de agricultori, funcție și de devizele de lucrări prezentate de aceștia”, ne-a explicat directorul Cișmaș.
Și Prefectura Brăila a anunțat că va verifica în teritoriu situația terenurilor afectate de secetă. Astfel, încă din data de 31 martie, la Brăila a fost emis un Ordin de prefect pentru constituirea unei comisii pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse la nivelul județului nostru, în urma fenomenelor meteorologice periculoase. Prefectura anunța, la începutul lunii aprilie, că această comisie se va deplasa în unitățile administrativ-teritoriale care au semnalat pagube produse de secetă, conform unui program de verificare aprobat de prefect. ”Până apare formularul de la Ministerul Agriculturii, noi putem să facem deja constatările în teren”, ne-a transmis prefectul Cătălin Boboc. În această idee, Prefectura a solicitat, ieri, conducerii Direcției Agricole să înceapă în cel mai scurt timp verificările în teritoriu.
Semnale îngrijorătoare din mediul rural
Semnalele primite din județ de cotidianul nostru nu sunt deloc încurajatoare. De exemplu, sute de terenuri cultivate cu cereale în toamna anului trecut, la Tichilești, sunt în prezent distruse de seceta care a afectat grav tot județul Brăila.
Potrivit viceprimarului comunei Tichilești, Nicu Mihai, culturile au fost afectate în proporție de 80-90 de procente, în condițiile în care, la ora actuală, doar un sfert din suprafețele cultivate pe raza UAT Tichilești au acces la o sursă de apă.
„În total, avem 394 de hectare cultivate cu grâu și 316 hectare cu orz afectate de secetă în proporție de 80-90 %. În afară de acestea, mai avem 90 de hectare cultivate cu rapiță, 91 de hectare cu lucernă și 13 hectare cu mazăre care sunt, de asemenea, grav afectate. Plantele s-au uscat pe câmp, pentru că nu a fost deloc zăpadă astă-iarnă și nici nu a plouat. Fermierii se pregătesc să cultive porumbul și floarea-soarelui, însă în condițiile acestea vor fi și ele afectate, dacă nu există umiditate în sol și dacă nu plouă. Am raportat, deja, situația autorităților, respectiv Prefecturii Brăila”, ne-a precizat viceprimarul de la Tichilești.
Agricultorii din localitatea brăileană au, de asemenea, cultivate circa 200 de hectare cu legume, mulți dintre aceștia folosindu-se de pompe pentru a putea uda culturile din câmp. Dar chiar și așa, dacă nu plouă, producția va fi una de subzistență. La ora actuală, legumiculorii din zonă distribuie pe piață mai ales rădăcinoase (păstârnac și pătrunjel rădăcini), mai puțin ceapă verde, ridichi și salată, ultimele fiind cultivate numai în solarii.
Că tot se apropie Paștele ortodox, trebuie precizat faptul că prețul unui miel viu, la Tichilești, a urcat până la 15 lei/kg.
Reamintim că sucursala brăileană a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) ne-a informat, recent, că face tot posibilul să livreze apă pe canalele din toate zonele județului, astfel încât Asociațiile Utilizatorilor de Apă să își poată pune în funcțiune stațiile de pompare pe care le au în administrare. Săptămâna trecută, deja intraseră la irigat circa 1.000 de hectare de pe raza județului.