• campania preventivă a fost lansată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi se va derula până la jumătatea lunii decembrie • poliţiştii dau sfaturi cetăţenilor şi îi vor ajuta să ia măsuri pentru a-şi proteja bunurile şi integritatea corporală
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a lansat, în ziua de 1 noiembrie, campania preventivă “Fii vigilent! Nu deveni ţinta tâlharilor!”. Campania se va derula până la jumătatea lunii decembrie şi îşi propune conştientizarea cetăţenilor din mediul urban cu privire la importanţa luării unor minime măsuri de precauţie pentru protejarea bunurilor, a integrităţii corporale şi chiar a vieţii împotriva tâlharilor. Lansarea campaniei s-a realizat prin întâlniri ale poliţiştilor de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul Proximitate cu cetăţenii, în cartierele Hipodrom şi Obor. Persoanelor întâlnite pe stradă şi în Piaţa Microhală le-au fost oferite pliante cu recomandări preventive şi le-au fost prezentate informaţii privind factorii favorizanţi ai tâlhăriilor şi măsurile elementare de protecţie care trebuie adoptate.
“Oamenii legii au sfătuit, îndeosebi doamnele şi domnişoarele, să nu afişeze ostentativ bunuri de valoare, să nu poarte asupra lor sume mari de bani, să evite să iasă pe stradă neînsoţite după lăsarea întunericului, iar în cazul unei agresiuni, să renunţe la bunurile vizate de infractori, dacă integritatea corporală sau viaţa le sunt puse în pericol. Un accent deosebit a fost pus asupra riscurilor la care cetăţenii se expun atunci când folosesc telefoanele mobile pe stradă, datorită faptului că respectivele obiecte pot atrage atenţia infractorilor, dar şi a faptului că folosirea telefonului distrage atenţia utilizatorului de la ce se întâmplă în jurul său. Întâlnirea cu cetăţenii a constituit un bun prilej pentru poliţişti de a le transmite şi recomandări pentru protejarea locuinţelor împotriva hoţilor. Oamenii legii s-au adresat îndeosebi vârstnicilor, pe care i-au sfătuit să ţină uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă, să nu permită accesul în bloc persoanelor necunoscute, care sună la interfon, invocând diferite motive şi să nu ofere informaţii despre bunurile pe care le deţin sau despre vecini persoanelor străine care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima”, au precizat poliţiştii.
Întâlnirile cu oamenii vor continua în perioada următoare.