"Nu bem apă otrăvită!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu bem apă otrăvită!"

Autorităţile brăilene au dat asigurări, ieri, că apa Dunării continuă să se menţină în parametri normali, nefiind afectată de scufundarea barjei încărcate de îngrăşăminte agricole, incident produs în dimineaţa zilei de duminică, 19 decembrie, în dreptul localităţii Hârşova. "Se prelevează probe din jumătate în jumătate de oră de la ambele prize de apă, atât de la cea din Chiscani, care alimentează municipiul, cât şi cea de la Gropeni, de unde se alimentează judeţul. Până în prezent, calitatea apei brute se menţine în parametri normali, ceea ce înseamnă că fie nu sunt scurgeri de fosfor din barja scufundată, fie că aceste scurgeri sunt minore şi se dizolvă rapid, datorită debitului mare al fluviului din această perioadă", ne-a explicat prefectul Dumitru Popa. Acesta ne-a mai informat că există o rezervă de apă la Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, care ar putea asigura alimentarea Brăilei timp de 12 ore. "Se va apela la această rezervă doar dacă va fi cazul. Deocamdată nu este nevoie de aşa ceva, fiindcă încă nu s-a semnalat prezenţa unei unde de poluare. Apa contaminată ar ajunge în 14 ore, de la locul unde s-a scufundat barja, până la prizele de apă ale Brăilei. Deci, dacă existau scurgeri importante de fosfor, acestea s-ar fi făcut deja simţite în zona noastră. Nu este cazul să ne alarmăm. Nu s-a dat nicio dispoziţie să fie oprită livrarea apei către populaţie, aşa cum s-a transmis eronat, duminică seara, pe un post de televiziune", a mai spus prefectul Popa.

Pe de altă parte, ecologiştii organizaţiei non-guvernamentale "Green" Brăila îşi exprimă dubiile cu privire la acţiunile întreprinse de autorităţi pentru protejarea populaţiei de efectele unei eventuale poluări cu fosfor. Aceştia reamintesc că, în urmă cu doar două luni, Dunărea a mai suferit o poluare gravă, cauzată de accidentul ecologic din Ungaria. "În cazul poluării din Ungaria, autorităţile au pus «batista pe ţambal», ingnorând semnalele de alarmă trase de noi. De data aceasta, aşteptăm din partea autorităţilor responsabile să comunice populaţiei din timp evoluţia poluării Dunării, pentru a evita astfel apariţia de zvonuri şi pentru prevenirea apariţiei unui dezastru. Ce nu poate spune nimeni este durata poluării, întrucât cele aproape 1.000 tone de fosfaţi se vor dizolva cu certitudine treptat, pe măsură ce apa pătrunde în barja scufundată şi spală aceste chimicale. Preventiv, recomandăm populaţiei să nu consume apă potabilă de la robinet, să nu gătească şi să nu o folosească nici pentru spălat, până la revenirea parametrilor apei la normal. Aşteptăm ca Prefectura, Primăria şi ISU să publice buletinele de analiză ale apei Dunării şi să ţină populaţia Brăilei informată cu privire la calitatea apei", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele "Green", Dan Păun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro