Liberalii brăileni nu cred în Legea Educaţiei promulgată de preşedintele Băsescu şi spun că ea ar fi trebuit să conţină soluţii în acord cu nevoile societăţii şi nu aberaţiile care au apărut. PNL-iştii sunt nemulţumiţi în special de prevederile privind predarea în limba minorităţilor şi spun că nu înţeleg cum Curtea Constituţională a respins contestaţiile parlamentarilor liberali făcute pe această temă: "Legea Educaţiei, adoptată prin procedura asumării răspunderii guvernamentale, a fost promulgată de preşedintele Băsescu, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a încadrat-o ca respectând legea fundamentală a ţării, în ciuda contestării sale la Curte de către parlamentarii PNL. Noi vom respecta decizia Curţii Constituţionale, pentru că, spre deosebire de actualii guvernanţi, respectăm instituţiile democratice ale statului. Dar vreau să subliniez, totuşi, că PNL a contestat, prin parlamentarii săi, legea pe fond la CCR, invocând mai multe articole referitoare la predarea în limbile minorităţilor, în condiţiile în care, în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor, toate disciplinele se vor studia în limba maternă, cu excepţia disciplinei limba şi literatura română. Mai mult decât atât, Legea Educaţiei declarată recent constituţională, desfiinţeaza autonomia universitară, legiferând implicarea politicului în universităţi. Este vădit că actuala Lege a Educaţiei a fost, prin urmare, concepută pe ascuns, în laboratoarele PDL, fără consultarea factorilor responsabili în domeniu, fără niciun fel de dialog social", ne-a declarat preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc.
Acesta a mai adăugat că, analizând legea proaspăt promulgată de preşedintele Băsescu, se observă clar incompetenţa actualilor guvernanţi în gestionarea acestui domeniu dar şi faptul că, departe de a se realiza la modul concret, tema reformei în învăţământ a fost folosită doar pentru a aduce un nou mandat de preşedinte lui Băsescu: "Şi sindicatele din Educaţie sunt de părere ca adoptarea Legii Educaţiei în forma actuală va amâna de fapt reforma reală a învăţământului românesc. Aceste lucruri dovedesc faptul că actualul guvern nu înţelege, de fapt, domeniul educaţiei, demonstrând incompetenţa în gestionarea acestui sector. Guvernarea Băsescu - Boc - Udrea a folosit tema reformei educaţiei doar în scopuri electorale, promisiunea demagogică a majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice fiind făcută doar pentru ca Traian Băsescu să poată câştiga alegerile în 2009".
Liderul PNL-iştilor brăileni a mai explicat că, dacă s-ar fi dorit, s-ar fi putut merge pe propunerea legislativă din domeniu făcută de PNL în 2009 şi pe care Guvernul Boc a refuzat atunci să o adopte, iar acum învăţământul nu s-ar fi aflat în această situaţie: "România are nevoie de o Lege a educaţiei care să fie utilă societăţii, nu care să fie obiect al combinaţiilor politice dintre PDL şi UDMR şi mijloc de satisfacere a intereselor clientelei politice a PDL. Propunerea noastră legislativă pentru acest domeniu este aceea pe care Guvernul Boc a refuzat să o adopte în 2009. Această lege asigura predictibilitate, stabilitate pe o perioadă de 20 de ani (cât este un ciclu educaţional pentru un copil - de la grădiniţă până la terminarea studiilor universitare) şi eficienţă. Legea garanta faptul că de pe băncile şcolii vor ieşi oameni bine pregătiţi, capabili să-şi facă un rost în viaţă prin forţe proprii. Legea elaborată de PNL ţinea seama de nevoile societăţii româneşti, de viziunea comună a părinţilor şi cadrelor didactice în materie de eficienţă a sistemului educaţional. Dar nu s-a vrut".