Clădirea cu faţadă de metal şi sticlă, de lângă Casa Nedelcu Chercea, monument istoric al Brăilei, va fi sediu de bancă. Afaceristul Petru Dumitriu, cel care a investit în amenajarea în stil modern a acelui imobil construit în urmă cu un secol, se declară contrariat de faptul că Direcţia Judeţeană pentru Cultură a făcut plângere penală împotriva sa, acuzându-l că a afectat armonia arhitectonică a zonei. "Nu consider că am făcut nimic greşit! Prin această investiţie, care s-a ridicat la miliarde de lei vechi, nu am făcut decât să modernizăm această zonă. De ce să nu arate şi Brăila ca un oraş modern, cum e Clujul sau Timişoara?!", se întreabă retoric Dumitriu, care ne-a vizitat la redacţie pentru a da un drept la replică la articolul "Autorităţile locale: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. "Scuipat" pe faţa Brăilei" publicat de cotidianul nostru.
Dumitriu recunoaşte că, la momentul când a reluat lucrările, nu a avut o autorizaţie eliberată de Primărie. "Eu am avut o autorizaţie emisă în 2005, pe care am prelungit-o până în 2007, dar atunci, în 2007, a trebuit să stopez investiţia din lipsă de fonduri. Am făcut un referat şi am stopat investiţia. Abia acum am făcut un credit şi am reluat lucrările. Am depus toate actele la Primărie pentru reînnoirea autorizaţiei, dar n-am mai aşteptat emiterea documentului, am dat drumul la treabă, pentru că deja începuseră să-mi vină materialele comandate şi nu mai puteam să amân lucrările. Am actele depuse, dosarul este în lucru, am vorbit cu cei de la Primărie şi mi s-a spus că o să se elibereze şi autorizaţia cât de curând", susţine Petru Dumitriu.
Fostul arhitect-şef al municipiului, Marian Ion, ne declara, însă, săptămâna trecută, când încă mai ocupa această funcţie, înainte de a intra oficial în campania electorală pentru postul de primar, că nu are cunoştinţă să se fi depus o solicitare de autorizare a lucrării în cauză. Tot fostul arhitect şef ne-a explicat că o astfel de autorizaţie nu se poate elibera decât dacă există un aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Brăila, deoarece imobilul se află într-o zonă de protecţie arhitectonică. Reamintim că DJC Brăila se opune categoric intervenţiilor făcute asupra imobilului respectiv. Această instituţie a formulat o plângere penală împotriva proprietarului imobilului, în 2011, când şantierul se afla încă în conservare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila l-a scos, însă, de sub urmărire penală pe Dumitriu, aplicând doar o amendă administrativă, în valoare de 1.000 lei.
Sediu pentru o bancă germană
Petru Dumitriu spune că a cumpărat clădirea respectivă în 1999, de la o instituţie bancară care îl executa silit pe fostul proprietar, omul de afaceri brăilean Mihai Dănuţ. "Acolo fusese un cuptor de pâine, iar starea imobilului era precară. Am adus nişte lipoveni ca să scoatem deşeurile de la subsol, iar aceia s-au speriat când au văzut ce e acolo, cam aşa stăteau lucrurile. Faţada era deja degradată, nu mai aveam ce să fac cu ea. Apoi, cât am avut şantierul în conservare, faţada şi alţi pereţi au dispărut. Hoţii de cărămizi au «ras» tot, iar când am făcut plângere la Poliţia Locală mi s-a spus că, deşi îi ştie pe hoţi, nu poate să intre la ei în curte să îmi recupereze cărămizile, că nu poate să le încalce proprietatea. Cam aşa s-au pus lucrurile, ce era să fac, ce să mai salvez?", spune Dumitriu.
Acesta mai afirmă că în procesul de reabilitare a imobilului său a consolidat peretele învecinat al Casei Nedelcu Chercea, care are statut de monument istoric. În ceea ce priveşte faţada cu geamuri albastre, pe care a făcut-o în locul faţadei originale, acesta spune că forma actuală i-a fost sugerată de instituţia bancară cu care a încheiat deja un precontract pentru închirierea spaţiului. "Ei au vrut-o cam aşa. Este o bancă germană, care are un sediu tot în genul acesta, în Bucureşti. Pot să vă asigur că acel perete-cortină care se vede de la stradă s-a făcut din materiale de cea mai bună calitate. La parter va fi montat un geam laminat extraclar, import Austria", ne-a declarat Petru Dumitriu. Acesta spune că până în decembrie anul curent reabilitarea ar trebui să fie gata, iar banca să îşi înceapă activitatea.
"Dacă era în centru, înţelegeam să păstrez forma originală, dar aşa, la margine, lângă Piaţa Mare, de ce să nu modernizăm?"
Reamintim că, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură, imobilul achiziţionat şi transformat de Petru Dumitriu ar fi trebuit păstrat în forma originală deoarece se află în zona de protecţie a Ansamblului de Arhitectură format din Str. Mihai Eminescu şi Str. 1 Decembrie 1918, înscris ca atare în Lista Monumentelor Istorice din România. Întrebat de ce nu a încercat, totuşi, să păstreze vechea formă a faţadei, Dumitriu ne-a arătat nişte fotografii din care reiese că aceasta era dărâmată mai mult de jumătate încă din 1999, de când a cumpărat imobilul. Totuşi, din alte fotografii, puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, reiese că faţada originală încă era în picioare, integral, în anul 2006.
Petru Dumitriu se declară de acord ca imobilele de patrimoniu să fie restaurate, păstrându-li-se forma iniţială, însă spune că cel pe care l-a transformat el se află, totuşi, la marginea zonei de protecţie. "Fosta cofetărie Select a fost reabilitată foarte frumos. Aşa aş fi procedat şi eu cu acea clădire, pentru că este situată în plin centru, în Piaţa Traian. Fostul hotel Pescăruş, de asemenea, merită să îi fie restaurată faţada, cu acele stucaturi minunate. Imobilul acesta al meu se află, totuşi, lângă Piaţa Mare, nu e în centrul oraşului. Zona aceasta de lângă piaţă chiar are nevoie de modernizare...", se declară convins Petru Dumitriu.
Reamintim că Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale nu a dispus, încă, nicio măsură în acest caz. "Am solicitat o adresă oficială din partea Primăriei, din care să reiasă dacă s-a dat sau nu autorizaţie pentru această lucrare. Totodată, proprietarul a fost notificat să se prezinte la sediul instituţiei noastre, cu documente justificative. Termenul legal pentru îndeplinirea acestor formalităţi este 30 de zile", ne-a declarat, la începutul acestei săptămâni, directorul Poliţiei Locale, Traian Jipa.
Specialişti din domeniu ne-au explicat că acest caz este de competenţa organului de control al emitentului autorizaţiei. Cu alte cuvinte, Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale, care este subordonată Primăriei Brăila, trebuie să verifice dacă lucrările se desfăşoară fără autorizaţie. Fiind vorba despre un imobil aflat în zona protejată, lipsa autorizaţiei constituie infracţiune, iar cazul este înaintat organelor de cercetare penală. Dacă se ajunge în instanţă, judecătorii decid condamnarea celor care au încălcat legea. Instanţa poate decide inclusiv desfiinţarea lucrărilor derulate ilegal, în cazul de faţă demolarea faţadei de oţel şi sticlă.