"Nova eretica magna" - o antologie atipică de poezie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nova eretica magna" - o antologie atipică de poezie

"Nova eretica magna", volumul de poezii lansat vineri de scriitorul Constantin Gherghinoiu, a fost apreciat ca fiind cea mai bună carte a genului, apărută în ultimii ani, cu autor brăilean. Constantin Gherghinoiu propune o antologie severă, atipică. Din cele 430 de pagini doar 92 evocă ultimii 20 de ani, restul este poezie nouă. Sunt 287 de poeme noi şi 4.600 de versuri. Scriitorul Viorel Coman - adică prof. Viorel Mortu - a mai prezentat evoluţia poetului Constantin Gherghinoiu, de la volumul de debut, "Toamna patimilor după Matei", 1993 editura "Porto-franco", la volumul din 2004, "Sinele şi deşertul", şi până în 2011. "Constantin Gherghinoiu este un poet cu dramă, adevărat. Şi în acest volum lansat azi apare tema deşertului în toată splendoarea, după ce în 2004 a fost enunţată formal. Poetul rămâne într-un spaţiu pur, în care încearcă să comunice cu divinitatea. Limbajul poemelor este unul aluvionar, vorbeşte cu Dumnezeu ca la cafenea. Lumea evocată este goală de zei, iar cuvântul pare a fi neputincios", a remarcat scriitorul Viorel Coman. Nu a trecut neobservată nici aparenta lipsă de preocupare pentru stil, codurile de comunicare folosite, specifice omului comun. Editorul volumului, poetul Aurel Ştefanache, de la editura TipoMoldova Iaşi, a apreciat cartea ca fiind importantă, care impune o voce în poezia românească actuală, după care a prezentat colecţia în care a apărut volumul. Aici au apărut până acum poezii semnate de 70 de nume importante ale liricii româneşti, dintr-o listă de 152 de nume aflate în proiectul colecţiei. Câteva eleve din clasa a X-a de la Liceul "Perpessicius" au citit apoi poezii din volum: Marinela Toma, Violeta Căpriţă, Daniela Caraman, Teodora Zainea, Daniela Chiper, Claudia Costache, Adina Catrina şi Olimpia Ivanov.
Lansarea s-a încheiat cu prezentarea a trei volume semnate de academicianul Gheorghe Buzatu: "Trei ani de guvernare", "22 iunie 1941 - România şi războiul mondial", "Pentru legionari" şi "Războiul între Est şi Vest". Evenimentul desfăşurat în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene a fost moderat de directorul Dragoş Neagu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro