Noutăţi în sistemul contribuţiilor la bugetele speciale de stat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noutăţi în sistemul contribuţiilor la bugetele speciale de stat

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) cotele de contribuţii aplicabile începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010, în cazul asigurărilor de sănătate rămân la 5,5% pentru cota datorată de angajat, 5,2% pentru cota datorată de angajatori şi de 10,7 % în cazul persoanelor care se asigură facultativ. În ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale, cotele valabile din acest an sunt de 31,3%, pentru condiţii normale de muncă, compusă din 10,5% cota datorată de angajat şi 20,8% datorată de angajator. Pentru condiţii deosebite de muncă, bugetul pe acest an este fundamentat pe o cotă de 36,3% din care 10,5 % datorată de angajaţi şi 25,8% de la angajatori. În fine, pentru condiţii speciale de muncă cota este de 41,3% compusă din 10,5 procente datorate de angajaţi şi 30,8% din partea angajatorilor. De menţionat că în cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclus şi procentul de 2,5 puncte aferent fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La capitolul contribuţii la asigurările pentru şomaj, bugetul din acest an este fundamentat pe cota de 0,5% datorată de angajatori, iar cota se menţine şi în cazul contribuţiei individuale a angajaţilor. De asemenea, persoanele asigurate în baza unui contract individual de asigurare pentru şomaj, cota este de 1%. În afară de acestea, mai există şi obligaţia reţinerii şi virării către bugetul pentru şomaj a 0,25% reprezentând contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. În ceea ce priveşte cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, acestea se stabilesc de la 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro