Mergi la conţinutul principal

Noul vaccin anti-Covid a ajuns la Brăila

noul ser destinat imunizării împotriva noilor tulpini de coronavirus a ajuns la medicii de familie din Brăila, conform purtătorului de cuvânt al DSP Brăila • persoanele interesate să se vaccineze cu noul ser trebuie să știe că imunizarea este gratuită și se face doar la cerere, în baza unui programări la medicul de familie • DSP Brăila a informat și cine se poate vaccina

 

Vești bune pentru persoanele care doresc să se imunizeze cu noul ser anti-Covid, adaptat noilor tulpini! Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila anunță că în județul nostru este disponibilă vaccinarea împotriva Covid-19 cu noul ser COMIRNATY ORIGINAL/OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech. Vaccinarea se poate realiza, la cerere, cu programare, la toți medicii de familie care au contracte cu casele de asigurări de sănătate (n.r. - medicii de familie trebuie să solicite la rândul lor noul vaccin de la DSP-ul județean). În acest sens, reprezentanții instituției brăilene au transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că susțin și recomandă vaccinarea împotriva Covid-19 ca măsură ce asigură protecție împotriva bolii, protejează împotriva apariției formelor severe până la cele critice de boală și reduce riscul de spitalizare. ”Vaccinarea asigură protecție nu numai împotriva efectelor imediate ale COVID-19, cât și împotriva efectelor pe termen lung, complicații de tipul miocarditei, sindromului multiinflamator sistemic și a formei persistente de boală. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează persoana de apariția sechelelor determinate de sindromul post-COVID, o situație care poate afecta calitatea vieții pe o perioadă de timp ”,  se arată în comunicatul de presă emis de către DSP Brăila.

Așadar, vaccinarea împotriva COVID-19 este opțională, gratuită, se face la cerere, pe baza consimțământului informat și important, funcționează după principiul “primul venit, primul servit”. De asemenea, în același material informativ, DSP Brăila mai precizează că vaccinul ne oferă protecție împotriva complicațiilor, formelor grave ale bolii și posibil pentru reducerea transmiterii.

Cine se poate vaccina? Potrivit DSP Brăila, se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID -19 cu cel puțin 3 luni înainte. Prin schema primară completă se înțelege:

- 1 doză de vaccin Johnson&Johnson;

- 2 doze de vaccin Vaxzevria/ Oxford-Astra-Zeneca;

- 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca  1 doză de vaccin Comirnarty/Pfizer&BioNtech;

- 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca  1 doză de vaccin Spikevax/Moderna;

- 2 doze de Comirnaty/Pfizer&BioNtech (de tip adult sau pediatric);

- 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna.

Atenție, deci, ”trebuie să existe minimum 3 luni de la administrarea ultimei doze din schema primară sau de la administrarea oricărei doze de rapel (booster).” Totodată, DSP Brăila mai informează că pot exista reacții adverse la vaccinare, ca și în cazul altor vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere la locul injectării, oboseală, cefalee, frison. Există contraindicații la vaccinare numai dacă persoana este alergică la substanța activă sau la orice alt ingredient al vaccinului. ”Vaccinul Comirnarty Original/ Omicron BA.4-5 se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu un alt vaccin din Programul Național de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal. Vaccinarea este recomandată în special la persoanale de peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei care sunt la risc de a face forme severe de îmbolnăvire”, se mai arată în comunicatul de presă emis de DSP Brăila.

La nivelul DSP Brăila este în amenajare un centru de vaccinare, la adresa strada Grădinii Publice, nr. 2, Brăila, dar vom reveni cu mai multe detalii când acest spațiu va deveni funcțional.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro