Noul sistem de compensare a medicamentelor îi bagă în boală pe brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noul sistem de compensare a medicamentelor îi bagă în boală pe brăileni

* în aceste condiţii, unii dintre pacienţi au renunţat să-şi mai procure tratamentul

Brăilenii vor scoate de acum înainte mai mulţi bani din buzunare pentru medicamente, deoarece de la 1 iulie s-a modificat sistemul de compensare. Mulţi bolnavi care au mers ieri în farmacii să-şi cumpere medicamentele compensate s-au trezit că trebuie să mai scoată bani din buzunar, uneori chiar dublu faţă de cât erau pregătiţi să plătească. În aceste condiţii, unii dintre pacienţi au renunţat să-şi mai procure tratamentul. Prin noua formulă de calcul al preţului la produsele farmaceutice compensate, pacienţii sunt obligaţi să plătească mai mult dacă vor să se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obişnuit şi se simt bine, şi nu cu variantele mai ieftine, ale căror efecte ar putea să nu mai fie aceleaşi. Şi asta, pentru că noul sistem de compensare presupune existenţa unui singur preţ de compensare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, urmând ca pacienţii să plătească diferenţa de preţ pentru medicamentele de care au nevoie. "După prima zi de aplicare a noii formule de compensare, am avut şi cazuri în care bolnavii au scos din buzunar mai mulţi bani, de exemplu dacă a venit pregătit cu 60 lei pentru o reţetă, acum l-a costat 70 lei, dar au fost şi cazuri în care costurile au crescut cu peste 80%, aproape s-au dublat. În aceste situaţii, cei care şi-au putut permite, au plătit, considerând că sănătatea este mai importantă decât orice altceva, dar au fost şi bolnavi care s-au întors acasă fără tratament. La produsele generice, în care sunt incluse şi cele româneşti, nu sunt variaţii semnificative la coplată, în schimb la produsele originale, care sunt mai scumpe, se plăteşte mai mult. Abia după două săptămâni ne vom da seama ce înseamnă diferenţele de preţ pentru toate produsele care intră în compensare", ne-a precizat Profira Constantinoiu, diriginte de farmacie. Sursa citată a apreciat că noua formulă ar putea fi considerată acceptabilă dacă bugetul de la Casa de Asigurări de Sănătate ar fi sustenabil, iar plăţile ar fi făcute la termene, în concordanţă cu termenele impuse de furnizorii de medicamente.

Prin aplicarea noii metodologii se doreşte ca pacienţii să consume mai multe medicamente ieftine, astfel încât contribuţia financiară a Casei să scadă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro