• Adrian Oros, ministrul Agriculturii în Guvernul Ludovic Orban, a afirmat în cadrul vizitei sale recente la Brăila, că ar vrea să desfiinţeze Direcţiile Agricole Judeţene • acesta a precizat că nicăieri în Europa nu mai funcţionează asemenea entităţi şi că ar trebui reînfiinţate Camerele Agricole, care sunt private şi nu pot fi politizate • ideea a pornit de la eşecurile înregistrate la realizarea de centre de procesare legumicole şi a faptului că agricultorii evită să se asocieze
Ministrul Agriculturii în Guvernul PNL, Adrian Oros, a anunţat la Brăila că intenţionează să desfiinţeze Direcţiile Agricole Judeţene în viitorul apropiat. Acesta a întreprins recent o vizită în Brăila, chiar înainte de primul tur al Alegerilor Prezidenţiale, punctând printre altele şi faptul că şi-ar dori să reactiveze Camerele Agricole, entităţi private care nu pot fi politizate.
Discuţia a pornit de la dorinţa primarilor din judeţul Brăila de a se înfiinţa centre de procesare legumicolă şi de la faptul că foarte puţini agricultori şi fermieri aleg să se asocieze. Ministrul a precizat că agricultorii nu pot fi forţaţi să facă acest lucru, însă există legi care aduc beneficii pentru cei care aleg să funcţioneze într-o cooperativă, iar Guvernul PNL le va promova pe cât posibil.
“Asta este problema acută acum, în general în agricultură. Deja lumea ştie să producă. Sunt producţii frumoase, este marfă bună dar vânzarea, valorificarea este problema. Cei mari şi-o rezolvă. Pentru că aceia care lucrează în stil mare o rezolvă cu retailerii. Cei mici însă, nu au decât o singură şansă: să se asocieze. Şi există această Lege a Cooperativelor. Aici nu statul trebuie să intervină. Statul trebuie doar să sprijine şi să îi încurajeze. Dacă se unesc «mai mulţi mici», câteva zeci sau câteva sute, pot să asigure o marfă de o anumită cantitate, o anumită calitate şi cu o anumită ritmicitate astfel încât să poată semna contracte cu marile magazine. Pentru că retailerii asta doresc. Nu îi interesează de unde iau marfă. Dacă poţi să asiguri o anumită cantitate, ritmicitate şi desigur, calitate... Dar repet, cantitate şi calitate există deja. Mai ales în zona asta legumicolă, am observat producţii chiar frumoase”, a declarat Oros, făcând precizarea că în judeţul Cluj funcţionează extrem de bine o cooperativă, însă a fost realizată încet, în decursul a 17 ani.
Fără Direcţii Agricole, dar cu Camere Agricole
Plecând de la ideea că agricultorii şi fermierii ar trebui consiliaţi în acest sens, ministrul şi-a manifestat nemulţumirea vizavi de Direcţiile Judeţene Agricole, al căror rol a susţinut că nu îl înţelege.
“O să vă spun ceva. Nu o să placă multora. Noi avem la nivel de judeţe aceste Direcţii Agricole. Nu există nicăieri în Europa aşa ceva. Toată activitatea din Agricultură este privată! Ce să caute o Direcţie Agricolă? Să facă ce? Să facă nişte statistici, să spună câţi centimetri a mai crescut grâul, să sune pe doctor să îl întrebe câte animale mai are? Prezintă nişte statistici. Afară, în toată Europa există acele Camere Agricole. Au început acum câţiva ani şi la noi şi au fost oprite pentru că nu au putut fi politizate şi le-au oprit! Camerele Agricole sunt nişte entităţi private, care sunt ale fermierilor şi care chiar le reprezintă interesele. Unde nu poţi să angajezi pe fiul cuiva. Angajezi un inginer acolo, care să te consilieze sau să rezolve o problemă, pentru că e bun. Dacă nu, îl dai afară că e o entitate privată! Asta este soluţia. Dacă vom lăsa să gestioneze din punct de vedere administrativ aceste DAJ-uri mucegăite şi vetuste, nu se va întâmpla nimic. Da, eu asta aş vrea. Să le desfiinţez. Dar să creăm Camerele Agricole. Pentru că ideea asta a început în 2008, s-a continuat în 2009, au încercat să o politizeze, adică să le transforme în nişte fiefuri politice şi când au văzut că nu le pot controla - pentru că fermierii au personalitate, nu poţi să îi controlezi politic -, le-au oprit”, a conchis Oros.