Mergi la conţinutul principal

Noul director de la "Fănuş Neagu", faţă în faţă cu profesorii

Scandalul de la Şcoala "Fănuş Neagu" a continuat şi ieri. De dimineaţă, noul director, Iuliana Ignat, a luat în primire documentele de la fostul director, iar la ora 12.00 a plecat, spunând că mai are şi alte treburi de rezolvat. Plecarea ei însă i-a nemulţumit pe profesorii revoltaţi, care îşi propuseseră să o cheme la ora 13.00, la o întâlnire în cancelarie. La ora 13.00 însă, când au ieşit din clase, profesorii s-au trezit că nu au cu cine discuta, iar spiritele s-au inflamat iarăşi foarte tare. Reamintim că acest scandal a izbucnit vineri, la ora 14.00, când Inspectoratul a trimis-o la şcoală pe noua directoare, Iuliana Ignat. Deja, la ora 16.30, toţi profesorii protestau împotriva numirii. Anunţat, inspectorul general Viorel Botea a venit imediat în unitate, dar în loc să aplaneze conflictul le-a spus protestatarilor că numirea directorilor este atributul său şi a închis discuţia. Însă oamenii au rămas nemulţumiţi, aşa că luni, la prânz, au continuat revolta.

"Dacă e o schimbare politică, să se spună lucrurilor pe nume"

Liderul de sindicat, Carmen Popa, a declarat că profesorii sunt fermi pe poziţie şi nu renunţă la revedicarea lor ca Inspectoratul să revină asupra deciziei de numire în funcţia de director la Şcoala "F. Neagu" a profesoarei Iuliana Ignat, mai ales că încă nu erau lămuriţi ce anume a dus la decizia de eliberare din funcţia de director a profesoarei Emilia Marilena Meiroşu. "Am lucrat doi ani ca o echipă, nu au fost conflicte, am avut rezultate bune şi acum ne trezim că de la o oră la alta se schimbă directorul fără să ne întrebe cineva ceva. Şi printre noi sunt cadre didactice competente şi nu înţeleg de ce trebuia adusă o persoană din afară?! De ce nu ni s-a cerut părerea când s-a făcut această schimbare? Noi suntem talpa şcolii. Suntem trataţi peste tot foarte prost, avem nişte salarii ca vai de noi şi nici măcar nu suntem întrebaţi, nu ni se spune nimic? Noi nu contăm? Dacă e o schimbare politică, să se spună lucrurilor pe nume", crede învăţătoarea Paula Cernăţeanu. Opinia sa a fost susţinută şi de învăţătoarea Ramona Carşote, dar şi de alte cadre didactice, 47 dintr-un total de 52, care au semnat un tabel de susţinere a protestului în favoarea fostului director, Emilia Meiroşu.

Presa afară

Între timp, la insistenţele cadrelor didactice, noua directoare, Iuliana Ignat, a fost contactată şi a apărut în cancelarie după aproximativ 15 minute. Prima sa dorinţă a fost alungarea presei, dar cum liderul de sindicat a spus că nu este Consiliu Profesoral, ci un protest la care presa are acces, prof. Iuliana Ignat a renunţat. "Joi am fost întrebată dacă vreau să fiu director aici, am fost de acord şi nimic mai mult. Mi-am dorit o funcţie de director, am pregătit un CV. Prin această funcţie nu urmăresc să-mi demonstrez calităţile manageriale, ci să mă lansez în carieră. Eu am fost numită într-o astfel de funcţie pentru că m-am pregătit, ca să avansez în carieră, ca să ies un pic din climatul catedrei, ca să văd dacă sunt în stare. Nu este uşor să vii într-o şcoală nouă, dar nu cred că sunt probleme speciale la această şcoală, faţă de altele. Oricum, se va organiza concurs, la care poate să participe orice profesor titular. Trebuie să formăm o echipă, pentru că, indiferent de poziţie, suntem colegi. Eu nu am venit cu gând de distrugere. Mâine, poimâine, mi se poate retrage susţinerea", a spus noul director, Iuliana Ignat.

În replică, unele cadre didactice i-au spus că s-au săturat de experimente, că vor stabilitatea la care au reuşit să ajungă sub conducerea profesoarei Meiroşu. Cu toate aceste proteste, decizia Inspectoratului a rămas în picioare. În timpul protestului, în cancelarie a venit şi profesoara Emilia Meiroşu, care a declarat că a luat act de decizia IŞJ şi că nu o comentează, dar că doreşte să facă anumite precizări. "Nu mi s-a spus de ce am fost eliberată din funcţie, dar doamna inspector Negulescu mi-a mulţumit pentru activitate. Ceea ce se întâmplă la şcoală este o urmare a strategiei pe care am adoptat-o alături de ceilalţi directori ai şcolii. Am oferit acestor oameni un ideal coerent educaţional. Le-am propus să deschidem şcoala către parteneriate în comunitate, să se respecte principiul egalităţii de şanse, am adus părinţii aproape de şcoală. Am vrut să avem o şcoală deschisă către comunitate. Poate am făcut pasul înainte de adoptarea Legii educaţiei. Aşa am înţeles eu că se poate manageria o asemenea instituţie. Nu eu mi-am instigat colegii. Dacă e să am vreo vină este aceea a strategiei manageriale pe care am adoptat-o, a dialogului între cadre didactice şi management, între părinţi şi cadre didactice. Aceasta este marea mea «vină», că am deschis şcoala şi că oamenii au reuşit să dialogheze între ei", a spus prof. Emilia Meiroşu.

Eliberare din funcţie la trei săptămâni după numire

Emilia Meiroşu a participat în noiembrie 2008 la concursul pentru postul de director adjunct, alături de colegul său, Ştefan Aftodor. Ambii au luat punctaje peste cel minim necesar, primul pe listă fiind Aftodor, la câteva sutimi diferenţă de Emilia Meiroşu. În Consiliul Profesoral s-a votat directorul adjunct între cei doi, prin vot secret, şi a fost aleasă Emilia Meiroşu. În iunie 2009, prof. Valentin Damian şi-a dat demisia din funcţia de director, iar în septembrie a fost numită pe funcţie Emilia Meiroşu. La 1 septembrie 2010 a primit decizie de la IŞJ, prin care era delegată să ocupe în continuare funcţia de director, însă pe 23 septembrie a primit decizia de eliberare din funcţie.

Iuliana Ignat - după trei ani ca profesor titular a ajuns director la una din cele mai bune şcoli brăilene

Iuliana Ignat a intrat în învăţământ în urmă cu 11 ani, când a obţinut o catedră la Măxineni. Până în 2007 a fost suplinitor pe posturi de chimie-fizică, în mediul rural, apoi s-a titularizat la Grup Şcolar Însurăţei. În această perioadă a obţinut gradul didactic I. Este doctorand în chimie şi ar urma să susţină teza în 2011, şi masterand în Management educaţional la SNSPA, unde tot în anul universitar care începe va susţine dizertaţia. Anul acesta catedra sa era formată din ore la Grup Şcolar "Saligny" şi şcolile "Ion Băncilă" şi "Spiru Haret". După numirea sa în funcţia de director a mai rămas cu orele de la "Saligny".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro