Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noul director al Penitenciarului monitorizeaza activitatea institutiei

De la inceputul lunii iulie, functia de director al Penitenciarului de Maxima Siguranta a fost ocupata de magistratul Ionel Gilca, acesta fiind detasat pe o perioada de trei ani, prin ordin al ministrului de Justitie cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. La doua saptamini si jumatate de la preluarea conducerii, Ionel Gilca a declarat ca a inceput monitorizarea activitatii din fiecare sector al institutiei, astfel incit sa fie la curent cu toate problemele si sa poata lua masuri pentru rezolvarea acestora. Printre deficientele constatate de noul director al Penitenciarului se numara lipsa de personal, in special cel care asigura paza si dotarea insuficienta cu mijloace de transport.
"Nu sint probleme mari, dar trebuie sa punem accent pe marirea personalului. De exemplu, la Serviciul de Interventie Psihosociala care are un rol foarte important pentru educarea detinutilor. Acesta a incheiat parteneriate cu diverse institutii AJOFM, Inspectoratul Scolar Judetean, Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog, iar de pe 12 iulie sintem membri ai parteneriatului judetean pentru ocupare si incluziune, tot pentru calificarea si recalificarea detinutilor, este un program derulat prin fonduri Phare. De aceea va trebui sa solicitam Administratiei Nationale a Penitenciarelor o suplimentare a posturilor pentru ca psihologii si consilierii stau de vorba cu detinutii, ii cunosc si ajuta foarte mult la stabilirea regimului pedepselor", a precizat Ionel Gilca. Acesta a mai spus ca deficit de personal se inregistreaza si la sectorul de paza, astfel din cele 276 de posturi de ofiteri si subofiteri, plus personal civil, 228 sint ocupate, restul de 48 fiind vacante. Ionel Gilca spera ca in luna august sa obtina o deblocare a posturilor, astfel incit sa se poata angaja agenti de paza. Directorul Penitenciarului a mai spus ca sint unele probleme si in ceea ce priveste dotarea cu mijloace de transport deoarece institutia trebuie sa se descurce din fonduri proprii. "Prin munca detinutilor la diversi agenti economici am reusit sa avem venituri de 171.352 lei, problema este ca nu am recuperat toti banii deoarece vreo 3 sau 4 societati sint in lichidare judiciara. Daca incasam banii de la debitori ne putem rezolva problemele administrative", a spus Ionel Gilca.
In ceea ce priveste respectarea drepturilor detinutilor, seful PMT a declarat ca nu a constatat deficiente, mai ales la stabilirea regimului pedepselor si ca in cele doua saptamini si ceva, de cind se afla la conducerea institutiei, nu a primit reclamatii nici de la persoanele private de libertate. "La ora actuala sint 604 detinuti, din care 570 condamnati definitiv, avem si 12 femei. Dintre acestia, 316, adica mai mult de jumatate, sint recidivisti. Potrivit legii, noi avem obligatia ca pentru toti condamnatii definitiv, care intra prima data in Penitenciar, sa stabilim regimul pedepselor, nu am constatat vreo incalcare a drepturilor detinutilor. Am verificat si brigazile de munca. Din 604 detinuti, 250 sint folositi la munca la diversi agenti economici. Am observat ca ei, practic, constatind ca prin munca reusesc sa reduca din pedeapsa, se ofera sa munceasca. In aceasta perioada de canicula am redus si programul de munca, la ora 12.00 se pleaca de pe cimp", a adaugat Ionel Gilca.
Noul director al Penitenciarului a promis ca se va implica cu toata capacitatea profesionala in rezolvarea problemelor unitatii, pentru ca activitatea sa se desfasoare la fel de bine ca si pina acum.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii