Mark Gitenstein, noul ambasador al SUA la Bucureşti, a amintit ieri, în româneşte, "pentru prietenii săi din România şi în onoarea bunicilor săi", în discursul ce a urmat jurământului depus în faţa vicepreşedintelui SUA, că este nu doar o mare onoare să fie reprezentantul personal al preşedintelui în România, ci este şi o revenire "acasă". Asta în contextul în care străbunicul acestuia era brăilean. "Este o revenire la originile mele, la locurile de unde au plecat, în secolele trecute, bunicii şi străbunicii mei, în America. Le aduc acum, aici, un omagiu de recunoştinţă", a spus noul ambasador. Gitenstein a continuat, referindu-se la străbunicul său, Lewis Bralower, şi la străbunica sa, Celia Bralower, din Brăila şi Iaşi, la bunica sa Rose Bralower şi mai ales la tatăl său, Seymour Gitenstein. "La 94 de ani el încă locuieşte în oraşul meu natal, Florala, Alabama. Am regăsit în el, week-end-ul trecut, aceleaşi calităţi esenţiale pe care le văd în cei care locuiesc astăzi în România. Un popor puternic, adaptabil şi hotărât, care a trecut prin multe, dar care nu şi-a pierdut simţul umorului şi dragostea de viaţă", a declarat Gitenstein.
Mark Gitenstein, un expert respectat la Washington, a făcut parte dintre consilierii echipei de tranziţie pe care preşedintele Barack Obama a numit-o până la învestirea sa în funcţie. În vârstă de 63 de ani, Mark Gitenstein este expert la Brookings Institution, specializat pe probleme legate de securitate naţională şi libertăţi civile. Gitenstein a lucrat la Senat timp de 17 ani, atât la biroul personal al senatorului Joseph Biden, în prezent vicepreşedinte al Statelor Unite, cât şi ca principal consilier la comisia juridică a Senatului american, pe care Biden a condus-o timp de mai mulţi ani. Născut la 7 martie 1946, în statul Alabama, Mark Gitenstein este licenţiat al Universităţii Duke şi doctor în ştiinţe juridice al Universităţii Georgetown.
Despre misiunea sa în România, noul ambasador cu sânge brăilean a declarat: "Am primit instrucţiuni foarte clare în ceea ce priveşte activitatea mea, care se referă la întărirea şi aprofundarea alianţei cu România, la ajutarea românilor să îşi revină din recesiune, mai ales prin creşterea comerţului şi investiţiilor Statelor Unite cu România. Acest lucru înseamnă că trebuie sporită transparenţa, supremaţia legii şi reforma administrativă şi legislativă. România trebuie să îşi lărgească şi să îşi energizeze angajamentul pentru toleranţă şi drepturile minorităţilor". Acesta a mai precizat că va urma linia preşedintelui Barack Obama, de a asculta, a învăţa şi apoi a conduce. "Nicio provocare pentru noi sau români nu este prea mare pentru parteneriatul pe care dorim să îl construim. Un parteneriat al unui respect reciproc autentic", a punctat acesta.