Mergi la conţinutul principal

Noul an școlar vine cu burse mai mari pentru elevi

• potrivit noilor Legi ale educației, se vor acorda burse de merit - 450 lei/lună, burse sociale - 300 lei/lună, burse tehnologice - 300 lei/lună și burse de excelență olimpică - între 700 și 3.000 lei

 

Anul școlar 2023-2024 vine cu vești bune pentru mii de elevi brăileni. Ministerul Educației a decis să mărească considerabil valoarea burselor școlare, iar sumele pornesc de la 300 lei/lună și pot ajunge până la 3.000 lei/lună. Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar, bursele școlare au fost reorganizate și vor fi acum de patru feluri. Concret, dispar bursele de studiu și cele de performanță și sunt introduse bursele de performanță olimpică I și II, precum și bursa tehnologică.

Iată care va fi valoarea exactă a noilor burse școlare:

- bursă socială – 300 de lei/lună;

- bursă de merit – 450 de lei/lună;

- bursă tehnologică - 300 lei;

- bursă de excelență olimpică - între 700 și 3.000 lei.

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic, grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar. Elevii care beneficiază de bursă socială au dreptul la păstrarea confidențialității asupra identității, datelor personale și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află.

Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor și va fi acordată celor mai buni 30% dintre elevi din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. De asemenea, bursa se acordș și elevilor care au obținut premiile I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate de Ministerul Educației;

elevilor care au obținut premiul I la concursurile școlare și extrașcolare naționale, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice. Pentru a beneficia de aceste burse elevii trebuie să aibă media 10 la purtare. Până acum bursele de merit se acordau elevilor cu medii generale peste 9.50.

Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic, înlocuind de fapt vechea bursă profesională. Pentru a putea beneficia de această sumă elevii trebuie să nu aibă absențe și abateri disciplinare.

În ceea ce privește bursele de excelență olimpică I și II, acestea se acordă astfel:

- Bursa de excelență olimpică I - elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, campionate sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației ori la Jocurile Olimpice (în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român);

- Bursa de excelență olimpică II elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Valoarea lunară a acestor burse olimpice diferă în funcție de nivelul distincției obținute, astfel:

- locul I la olimpiada internațională - bursa este echivalentă cu salariul de bază minim brut pe țară;

- locul II la olimpiada internațională - bursa este echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară;

- locul III la olimpiada internațională - bursa este echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară;

- mențiune la olimpiada internațională - bursa este echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară;

- bursa de excelență olimpică II (națională) - 700 de lei/lună.

O altă veste bună pentru elevi este aceea că prin noile legi ale educației se pot cumula bursele sociale și/sau bursele tehnologice cu orice alt tip de bursă.

În anul școlar 2022-2023, valorile burselor acordate elevilor erau de 500 lei pentru bursa de performanță (acordate olimpicilor), 200 lei pentru bursa de merit  și cea de ajutor social și 150 lei pentru bursa de studiu. La nivelul județului Brăila, în anul școlar precedent aproape 6.000 elevi brăileni au beneficiat de burse școlare.

Noua metodologie de acordare a burselor va fi pusă în aplicare după adoptarea sa de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro