Mergi la conţinutul principal
Între reguli noi și probleme vechi

Noul an școlar și valul patru

* în câteva zile va suna clopoțelul iar școlile brăilene fac ultimele pregătiri pentru primirea elevilor * anul acesta unitățile de învățământ vor funcționa după două scenarii, iar toți elevii vor veni fizic la școală până la o incidență de 6 la mia de locuitori * o altă noutate este că elevii din clasele VII-XIII pot veni la școală atunci când este depistat un caz de Covid-19, dacă sunt vaccinați sau au trecut deja prin boală * dincolo de măsurile care s-au luat pentru începerea anului școlar în condiții de siguranță pentru elevi și profesori, în continuare zeci de școli nu au autorizație sanitară de la DSP sau aviz de securitate la incendiu

 

Mai sunt doar câteva zile și primul clopoțel din anul școlar 2021-2022 va suna! În școlile brăilene se fac ultimele pregătiri pentru primirea elevilor, mai ales că școala va începe fizic și trebuie respectate regulile privind răspândirea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Luni seara, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății privind măsurile ce trebuie respectate în contextul pandemiei pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță, fiind o serie de noutăți comparativ cu anul școlar precedent. Un exemplu ar fi faptul că elevii din ultimii ani de gimnaziu și elevii de liceu care sunt vaccinați sau care au trecut deja prin boală vor putea participa în continuare la ore atunci când s-a depistat în clasa lor un caz de Covid-19. Pe lângă normele stabilite de autorități, redactorii “Obiectiv” au stat de vorbă și cu inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, privind începerea noului an școlar, iar acesta ne-a spus și care este procentul de profesori vaccinați, dar și ce școli încă nu au autorizație sanitară de la DSP sau aviz ISU de securitate la incendiu.

 

Cele două scenarii după care vor funcționa școlile

Spre deosebire de anul școlar precedent, în care erau trei scenarii - verde, galben și roșu, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Concret, acum sunt doar două scenarii ce se calculează pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Educației și Sănătății, primul scenariul prevede că toți elevii din învățământul preuniversitar, adică preșcolarii, elevii din clasele primare, gimnaziale și de liceu, vor merge la fizic la școală până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. În cazul în care se depășește această incidență, cel de-al doilea scenariu prevede participare fizică la cursuri doar pentru antepreșcolari, preșcolari și elevii din învățământul special, iar restul claselor vor învăța online.

Ordinul mai prevede ca în situația în care localitatea este carantinată toți elevii să învețe în sistem online.

 

Ce se întâmplă dacă un elev este depistat pozitiv cu Covid-19?

La fel ca în anul școlar precedent, școlile vor lua măsuri atunci când sunt depistate cazuri de Covid-19 în rândul elevilor. Astfel, la apariția primului caz într-o grupă de învățământ de antepreșcolar/preșcolar sau într-o clasă de învățământ primar, gimnazial și liceal, cursurile la acea clasă se suspendă, iar activitatea didactică va continua în sistem online. Apoi, se va face ancheta epidemiologică și vor fi testați colegii elevului depistat pozitiv și a cadrelor didactice care au predat la clasa respectivă. De asemenea, DSP va efectua anchetă epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide, cu informarea conducerii unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile cu prezență fizică se reiau la acea clasă începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ. Așadar, testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSP. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Ordinul prevede că elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Trebuie precizat că există și excepții pentru o astfel de situație dacă elevii sunt vaccinați. Mai exact, pot continua să vină la cursurile cu prezență fizică elevii claselor VII- XII/XIII vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar nu mai devreme de ultimele 14 zile de la data testului pozitiv.

 

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor?

Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății explică și cum se va proceda atunci când un caz de Covid-19 este depistat în rândul angajaților școlii. Astfel, primul pas îl reprezintă anunțarea conducerea unității de învățământ, care va informa mai departe Direcția de Sănătate Publică. Se va face apoi o anchetă epidemiologică și se va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și se va decide dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii unității de învățământ cu avizul Inspectoratului Școlar și al DSP. În situația în care un profesor se îmbolnăvește cursurile la acea clasă vor continua în sistem online.

 

Elevii cu boli cronice pot învăța online

Ulterior aprobării ordinului privind măsurile ce trebuie respectate în acest an școlar pentru prevenirea infecțiilor cu virsul SARS-Cov-2, Ministerul Educației a venit cu precizări în ceea ce-i privește pe elevii care suferă de diverse afecțiuni și ar trebui de luni să vină la ore. Astfel, elevii cu vârsta mai mică de 12 ani și copiii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică la școală. La fel, și copiii cu vârsta mai mare de 12 ani, imunodeprimați, pot învăța în sistem online. Pentru acești preșcolari și elevi aflați în grupe de risc conducerile unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional.

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a spus că se vor adopta măsuri și pentru profesorii care suferă de diverse afecțiuni, iar aceștia să își poată desfășura activitatea didactică.

 

Festivitățile de deschidere a noului an școlar, permise doar în exterior

Cum mai sunt câteva zile și se sună clopoțelul, anul acesta vor fi permise organizare de festivități, însă numai în exterior iar durata acestora nu trebuie să depășească o oră și jumătate. De asemenea, toți participanții trebuie să poarte masca de protecție pe toată durata evenimentelor.

În ceea ce privește regulile ce trebuie respectate în școli odată ce vor începe cursurile fizice, ordinul prevede ca la intrarea în școală și pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă să fie așezate dispensere/flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini. În sălile de clasă băncile vor fi așezate pentru a asigura distanțarea fizică între elevi de minimum un metru. De asemenea, deplasarea elevilor în interiorul școlii trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singură clasă de elevi. Schimbul de obiecte personale între elevi este interzis, iar clasele vor fi aerisite înainte de începerea orelor, precum și în timpul pauzelor. Toți angajații școlii și elevii trebuie să poarte în permanență masca de protecție în interior. Recomandarea Ministrului Sănătății și al Educației este ca masca să fie de uz medical, însă sunt admise și cele din materiale textile. Masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică. Tot legat de orele de sport, se recomandă ca acestea să se desfășoare în exterior, iar atunci când au loc în sala de sport activitățile trebuie limitate la lucruri ce nu presupun un efort fizic intens. De asemenea, la începutul și la finalul orelor de sport toți elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor.

Nu în ultimul rând, sălile de clasă vor fi dezinfectate zilnic, iar echipamentele și materialele didactice după fiecare utilizare.

 

Școlile brăilene sunt pregătite de începerea noului an școlar

Asta ne-a declarat inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, după ce ieri a avut loc o ultimă ședință cu directorii de școli vizavi de acest aspect. Toate unitățile de învățământ vor respecta măsurile impuse de Ministerul Educației și Sănătății privind organizarea procesului didactic. De asemenea, dacă se va trece în sistem online, școlile dispun acum de infrastructura necesară continuării procesului educațional. În ceea ce privește tabletele elevilor, pe lângă cele 6.000 tablete care au ajuns în anul școlar precedent anul trecut, alte 270 de dispozitive vor fi achiziționate printr-un proiect al Ministerului Educației și vor ajunge la elevi din județul nostru. Iar elementul de noutate este acela că tabletele vor rămâne la copii.

În ceea ce privește personalul medical din școli care se va ocupa de evaluarea și testarea elevilor în cazul unor suspiciuni de infecții cu noul coronavirus, Cătălin Canciu ne-a declarat că în municipiu sunt destui specialiști, ceva probleme fiind în mediul rural, acolo unde de altfel medicii sunt foarte puțini.

Singura problemă legată de începerea școlii ar fi aceea că măștile de protecție sunt insuficiente, Cătălin Canciu declarând că a cerut ajutorul Prefecturii.

 

Problemele vechi persistă. Școli fără autorizații sanitare DSP și de securitate la incendiu

Chiar dacă școlile par să fie pregătite pentru începerea noului an școlar în contextul pandemiei, în continuare sunt multe unități de învățământ care nu au aviz sanitar de la DSP sau aviz de securitate la incendiu de la ISU.

La capitolul avizelor sanitare, 98 de unități din municipiu și județ nu dețin această autorizație. În municipiu este vorba despre Școala Gimnazială “C. S. Aldea”, Grădinița cu program normal nr. 60, Grădinița cu program normal nr. 25, Grădinița cu program normal nr. 54, Grădinița cu program normal nr. 32, Grădinița cu program normal nr. 3, Grădinița cu program normal nr. 19, Grădinița cu program normal nr. 51 și Grădinița cu program normal nr. 20. În județ, aviz DSP nu au grădinițe, școli sau licee din localitățile Târlele Filiului, Măxineni, Latinu, Corbu Nou, Corbu Vechi, Berteștii de Jos, Bordei Verde, Ciocile, Chichinețu, Cireșu, Dudești, Tătaru, Batogu, Vultureni, Frecăței, Agaua, Titcov, Galbenu, Drogu, Zamfirești, Sătuc, Lanurile, Mărașu, Țăcău, Mugureni, Băndoiu, Plopi, Movina Miresii, Mircea Vodă, Romanu, Oancea, Roșiori, Colțea, Florica, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Gulianca, Cotu Lung, Stăncuța, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Făurei sat, Tichilești, Albina, Ulmu, Jugureanu, Baldovinești (Vădeni), Zăvoaia, Șuțești, Jîlău, precum și din orașele Însurăței, Ianca și Făurei.

La capitolul avize ISU de securitate la incendiu școlile brăilene stau însă ceva mai bine, ba chiar comparativ cu alte județe din țară, după cum ne-a declarat prof. Cici-Mihaela Bolovan, inspector școlar general adjunct. Concret, din cele  359 clădiri aparținând unităților de învățământ brăilene, 147 sunt autorizate ISU, iar 161 nu necesită autorizare. Așadar, doar 56 corpuri de clădire nu au în prezent autorizație, 15 din municipiu și 41 din mediu rural.

Întrebat de ce anii trec dar școlile nu reușesc să obțină aceste avize, Cătălin Canciu, inspectorul școlar general, ne-a declarat că primarii alocă fonduri pentru finanțarea unor astfel de proiecte, însă procesul de autorizare este îngreunat din cauza legislației și a birocrației. În plus, în cazul avizelor ISU, în tot județul Brăila nu există un expert, iar școlile trebuie să trimită documentația la București.

“Este foarte complicat pentru o școală să își obțină autorizația pentru că legislația se tot schimbă și atunci trebuie să o ia de la capăt cu proiectul. Spre exemplu, pe avizele ISU se lucrează acum la o nouă lege și sunt școli care în prezent necesită autorizație de securitate la incendiu, dar pe noua lege nu va mai fie nevoie pentru că spațiul clădirii e generos raportat la numărul de elevi. Și la avizele DSP e o situație asemănătoare, în sensul că deși nu au apă potabilă școlile asigură elevilor o sursă de apă pentru igiena mâinilor, spre exemplu. După începerea școlii voi avea o întâlnire cu toți directorii școlilor care încă nu au avize pentru a vedea care este stadiul autorizărilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general.

 

Chestionare anonimă a profesorilor care s-au vaccinat

Recent, fostul ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, i-a încurajat pe părinți să ceară situația vaccinării profesorilor în fiecare școală după începerea anului școlar, potrivit adevărul.ro. La inspectoratele școlare a ajuns un astfel de chestionar de la Ministerul Educației, însă datele cerute vizează doar statistici și nu un tabel nominal cu profesorii care s-au vaccinat. Așadar, părinții, elevii și alte persoane interesate nu vor putea afla cine este și cine nu este vaccinat într-o școală, ministrul Sorin Câmpeanu invocând protecția datelor cu caracter personal.

“Protecția datelor cu caracter personal este dincolo de dorința părintelui, de dorința dv. sau de dorința mea. Doar în măsura în care profesorul însuși alege să spună, să facă public acest lucru: sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat. Pozițiile părinților - pe care le înțeleg, și eu, ca părinte, aș avea această curiozitate - sunt una, legea, uneori, este altfel”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, citat de adevărul.ro.

De asemenea, ministrul Educației a ținut să puncteze că profesorii s-au vaccinat într-un număr mare, mai exact 185.000 persoane din cele peste 300.000 din sistem.

“Nu avem niciun fel de diferențiere între profesorii vaccinați și cei nevaccinați, dar aș vrea să spun încă o dată: profesorii sunt categoria socio-profesională care a înțeles cel mai bine importanța vaccinării. Proporția la ultima interogare a fost de peste 60%”. Nu există niciun alt domeniu în care să mai avem 185.000 de persoane vaccinate. Deci, profesorii se vaccinează, a punctat Cîmpeanu. 

Așa cum ne-au declarat și reprezentanții ISJ Brăila, părinții pot afla doar situația statistică a profesorilor vaccinați din școală, adică procentul cadrelor didactice care s-au imunizat împotriva coronavirusului. La ultima raportare, 60% dintre angajații din învățământul brăilean erau imunizați împotriva virusului SARS-Cov-2.

Astăzi, Ministerul Educației va face publice datele actualizate privind vaccinarea angajaților din sistemul de învățământ.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro